Ya 2. Dünya Savaşı’nı Naziler kazansaydı?

Güncelleme Tarihi:

Ya 2. Dünya Savaşı’nı Naziler kazansaydı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2023 11:18

‘Oppenheimer’ filminin popülerliği sürerken aynı dönemde geçen bir alternatif tarih fantezisi ‘Wunderwaffen’ çizgi romanları da meraklıları için cilt cilt çıkıyor Alfa Kitap’tan...

Haberin Devamı

Hakkında alternatif öyküler üretilen tarihteki en cazip konu hiç kuşkusuz 2. Dünya Savaşı’dır. Quentin Tarantino’nun ‘Soysuzlar Çetesi’ (Inglorious Basterds) filminden tutun, ünlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick’in ‘Yüksek Şatodaki Adam’ romanına kadar pek çok eser sıralayabilirsiniz.
Edebi değeri de oldukça yüksek olan ‘Yüksek Şatodaki Adam’, 2. Dünya Savaşı’nı Nazilerin ve Japonların kazandığı bir alternatif Amerika ile tanıştırır okurlarını. Naziler ve Japonlar iki ayrı tarafından ABD’yi kuşatır, işgal eder. Başka türlü olsa da hayat yine de bir şekilde yolunu bulur içinde yaşayanlar açısından. Bu değerli eser ülkemizde de Alfa’dan çıkmıştı.

Ya 2. Dünya Savaşı’nı Naziler kazansaydı

Fransız Richard D. Nolane, hayatını fantastik öykülere vermiş, değişik bir kariyere sahip, yaratıcı bir yazar. Bilimkurgu, tarih ve polisiyeye fantastik dokunuşlarla yaklaşan hikâyeler yaratmasının yanı sıra bu türden pek çok derginin editörlüğünü yapmış. 70’li yıllardan beri kısa öyküler, kitaplar ve çizgi roman metinleri yazmış. Bunlardan en çok ilgi görenlerden biri olan ve 2012-2022 tarihleri arasında yayımlanan ‘Wunderwaffen’e, Sırp çizgi roman sanatçısı Maza da çizgileriyle hayat vermişti.
Türkiye’de ilk kez basılan ‘Wunderwaffen’i Alfa Kitap üçer bölümlük albümler halinde sunuyor grafik roman sevenlere. Toplam 20 fasikülden oluşan serinin şimdilik 15’i 5 ciltte toplanmış durumda. 6’ncı cildin de yakında çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

‘Wunderwaffen’ tıpkı Dick’in ‘Yüksek Şatodaki Adam’ı gibi, Nazi Almanya’sının müttefik kuvvetlerini ünlü Normandiya Çıkarması’ndan itibaren yenilgiye uğrattığı bir alternatif tarih yazıyor.
En başta ‘Wunderwaffen’ kavramını daha ilk ciltte uzun uzun anlatıyor yazar. Nazi Almanya’sı ordusunun ünlü Alman bilimadamlarını seferber ettiği bir dönem var. Bu dönemde Heisenberg eşliğinde bir grup fizikçinin bir süper bomba yaratma projesi devam ediyorken (Amerika’lıların da Oppenheimer liderliğinde yürüttüğü ‘Manhattan Projesi’nin doğma sebebi); mühendislerinin de üzerinde çalıştığı süper güçlü uçaklar, denizaltılar ve tanklar var. Gerçekte bu üzerinde çalışılan ‘mucize silahlar’, ya prototip aşamasında ya da sadece kâğıt üzerinde kalmış, görünüşleriyle bile korkutucu olabilen olağanüstü savaş unsurlarıdır. Yazar Nolane, Normandiya Çıkarması’nı esrarengiz bir şekilde kazanan Adolf Hitler’in intihar etmemesi ve ağır hasarlı da olsa kendisine düzenlenen bir suikasttan sağ çıkmış olmasıyla başlatıyor hikâyesini. ABD Japonya’yı durdurmak için yine atom bombalarını kullanmıştır. Ancak savaş bitmemiştir ve cephe üstünlüğü hâlâ Almanya’dadır bu alternatif evrende. Birçok cephede hem Ruslarla, hem Amerikalılarla hem de İngilizlerle çatışmaktalar; Normandiya Çıkarması’nın püskürtülmesi ve Hitler’in hâlâ aktif bir liderlik göstermesiyle de moral olarak avantajlıdırlar. Bu süreçte mucize silahların üretilmesi de mümkün olmuştur.

Haberin Devamı

Ya 2. Dünya Savaşı’nı Naziler kazansaydı

Bir savaş kahramanı olan pilot subay Walter Murnau bu kategorideki süper uçaklarla her çatışmada zaferler ve mucizevi kurtuluşlar gerçekleştirdiği için Hitler tarafından ödüllendirilir. Ancak Hitler yine de Murnau’ya karşı kötü hisler beslemekte ve ona hiç güvenmemektedir. Her ne kadar savaşta birçok Amerikan uçağı düşürmüş olsa da Murnau’nun içinde aryan ırkına karşı bir inançsızlık taşıdığına inanır. Aslında pek de haksız sayılmazdır...
Hikâyeler ilerledikçe ve olaylar geliştikçe Nolane, fantastik bazı öğelerle okuyucuyu şaşırtmaya başlıyor. Çünkü serinin üçüncü albümünde Normandiya Çıkarması’nın Almanya zaferiyle sonuçlanmasının nedenini ilginç bir ‘dış yardım’a bağlıyor. Bundan sonrasında sürprizleri açık etmeyelim; ama olaylar giderek Nazi Almanya’sıında spiritüel olayları, medyumluğu ve eski Germen inanışlarını araştıran Ahnenerbe adlı kült organizasyona kadar dayanıyor.
Wunderwaffen’de Nolane’in sürprizli ve bol aksiyonlu senaryosuna Maza’nın adeta sinema tadındaki çizimleri eşlik ediyor. Özellikle gökyüzünde değişik modeldeki uçaklarla yaşanan it dalaşı ve çatışma sahneleri heyecanlı ve oldukça da kanlı. Çok fazla karakter olması ve birçok vakanın iç içe geçmesi bazen takibi zorlaştırıyor. Ama en sonunda olayların tekrar bildiğimiz tarihe ulaşacağını düşünsek de baştan sona heyecanla okuyoruz. Müttefikleri gerçekte olandan çok daha fazla zorlayan ve daha kanlı bir 2. Dünya Savaşı’na neden olan Nazi Almanya’sının profilini önümüze koyan bu çizgi roman dizisi, zaman zaman fantastik korku sınırlarında da dolaşıyor.

Haberin Devamı

Ya 2. Dünya Savaşı’nı Naziler kazansaydı
WUNDERWEFFEN CİLT 1-5
Yazan: Richard D. Nolane
Çizen: Maza
Çeviri: Burçak Targaç
Alfa Kitap, 2023
826 sayfa.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!