Ve Marcel Proust göründü

Güncelleme Tarihi:

Ve Marcel Proust göründü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2017 22:31

KANADALI Marcel Proust uzmanı, akademisyen Jean-Pierre Sirois-Trahan, Kanada Ulusal Sinema Merkezi arşivlerinde bulunan siyah-beyaz bir videoda Marcel Proust’un mevcut tek hareketli görüntüsünü tespit ettiğini iddia etti. Görüntü, 1904’te Proust’un yakın arkadaşlarından birinin kızının düğününde çekilmiş.

Haberin Devamı

Sirois-Trahan, filmin ‘Kayıp Zamanın İzinde’ romanında yer alan Oriane de Guermantes karakterinin ilham kaynağı ve Proust’un yakın arkadaşı Greffulhe Kontesi’nin kızı Elaine Greffulhe’nin düğününde çekildiğini belirtiyor.

YENİ KEŞİFLER MÜMKÜN
Birkaç dakikalık görüntülerde, 30 yaşlarında, düzgün bıyıklı, melon şapkalı ve inci grisi resmi kıyafet içinde bir adam, konukların çoğunluğunu oluşturan çiftlerin aksine merdivenlerden yalnız başına inerken görülüyor.

Proustyen/Proustist Çalışmalar Müdürü Luc Fraisse’in görüntülerdeki kişinin Marcel Proust olduğundan şüphesi yok. Fraisse, yaptığı açıklamada, “Proust’un hayatına dair her detaya hâkimiz. Farklı kaynakların gösterdiği üzere o yıllarda melon şapkası ve inci grisi bir takım elbisesi olduğunu biliyoruz.

Çağdaşlarından sonra onu ilk görenler olmamız bizi duygulandırıyor. Basamakları biraz yavaş inseydi çok daha güzel olurdu elbette! Filmi yavaşlattığımızda bu sorun düzelecek” ifadelerini kullandı.

Bir başka Proust uzmanı Jean-Yves Tadié ise “Yüzünün şekli, giyinişi, hepsi ona karşılık geliyor ve görüntüler gayet tatmin edici. Bu keşfi çok dokunaklı buluyorum zira Proust’un hareketli görüntülerle müphem ve kuşkucu bir ilişkisi vardı. Ayrıca, Proust’un görüntüsünü arayanların Greffulhes’in arşivlerine daha önce hiç bakmamış olmaları da çok şaşırtıcı. Bu yeni keşiflerin mümkün olduğunu gösteriyor”.

1922’de uzun süren akciğer rahatsızlığı sonucu ölen Marcel Proust 51 yaşındaydı.

BAKMADAN GEÇME!