‘Van Gogh hayattayken değeri bilinmedi’ tezini çürütecek mektup

Güncelleme Tarihi:

‘Van Gogh hayattayken değeri bilinmedi’ tezini çürütecek mektup
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2018 21:59

Yeni keşfedilen ve Van Gogh’un erkek kardeşi Theo’ya ait olduğu belirtilen bir mektup, ‘Van Gogh hayattayken değeri bilinmedi’ tezini çürütmeye aday.

Haberin Devamı

İzlenimcilik akımının dev ismi Hollandalı ressam Vincent van Gogh’un yaşadığı yıllarda değerinin bilinmediği yönündeki efsaneler yaygındır. Bu en çok da resimlerinin satmamış olmasına bağlanır. Ancak yeni keşfedilen ve Van Gogh’un erkek kardeşi Theo’ya ait olduğu belirtilen bir mektup, bu tezi çürütmeye aday.
BBC Türkçe’nin İngiliz Daily Telegraph gazetesinden aktardığı habere göre Martin Bailey isimli yazar ve küratörün bulduğu mektup, Van Gogh’un ölümünden kısa süre önce parlamaya başladığına işaret ediyor.

Theo Van Gogh, 1890’da kardeşi Vincent’ın kulağını kestikten sonra akıl hastanesinde yattığı dönemde yazdığı mektubunda onun resimlerinin de bulunduğu kapalı sergiyi ziyaret ettiğini, sergiye onur konuğu olarak dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Sadi Carnot’nun da katıldığını yazıyor. Theo’nun mektubunda Sadi Carnot’nun Van Gogh’un eserlerinden de hayranlıkla bahsettiği ifade ediliyor. Mektupta ayrıca, sergide Van Gogh’a ait 10 eserin galerinin duvarlarına görünür ve geniş bir şekilde yerleştirildiği vurgulanıyor.

Haberin Devamı

Van Gogh hakkındaki son kitabı üzerinde çalışan Bailey, yıllar sonra dönemin basın arşivinde Carnot’nun bu sergide yaklaşık 1 saat geçirdiği bilgisine ulaşmış. Mektup, kısa süre önce Van Gogh Müzesi’nin arşivine katılmış.

Bailey, Theo’nun mektubunda Van Gogh’a Carnot’nun ziyaretinden üstünkörü bahsettiğini, o yüzden araştırmacıların dikkatinden kaçmış olabileceğini söylüyor.
“Uzun süredir Van Gogh’un yok sayıldığı yönündeki efsanelere şüpheyle bakıyordum” diyen Bailey, dönemin Cumhurbaşkanı’nın ziyaretinin ünlü ressamın tanınmaya başladığını gösterdiğine dikkat çekiyor: “Hayatı 37 yaşında trajik bir şekilde sonlanmasaydı gelişmeye devam edecek, kısa sürede de bir dâhi olarak görülmeye başlanacaktı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!