Selma Gürbüz’ün düşsel dünyası Bodrum’da

Güncelleme Tarihi:

Selma Gürbüz’ün düşsel dünyası Bodrum’da
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2023 13:29

Doğu ve Batı kültürüne ait öğeleri bir arada kullanarak ürettiği masallar, mitlerle örülü yapıtlarıyla çağdaş Türk resminde özel bir yerde duran Selma Gürbüz, Kıymet Giray’ın küratörlüğünü üstlendiği ‘Mitler, Tanrılar ve Gerçekler’ başlıklı retrospektif sergiyle Bodrum’da anılıyor.

Haberin Devamı

Doğu ve Batı kültürüne ait öğeleri bir arada kullanarak ürettiği masallar, mitlerle örülü yapıtlarıyla çağdaş Türk resminde özel bir yerde duran Selma Gürbüz, Kıymet Giray’ın küratörlüğünü üstlendiği ‘Mitler, Tanrılar ve Gerçekler’ başlıklı retrospektif sergiyle Bodrum’da anılıyor. Bodrum Belediyesi Turgutreis Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan sergi, 23 Nisan 2021’de kaybettiğimiz Selma Gürbüz’ün farklı koleksiyonlardan derlenen eserlerini bir araya getiriyor.
Prof. Kıymet Giray, sergi için hazırlanan kitapta yer alan kapsamlı yazısında, “Selma Gürbüz resimleri ve heykelleriyle yüz yüze gelmek, insanlık tarihinin mitleri, tanrıları, düşlerle süslenen hayallerde canlanan evrenin varoluşunun gerçek olarak varsayılan hikâyeleriyle, dünya tarihinin derinliklerinden yüzyılımıza uzanan mitolojik kahramanlar ve tanrılarla karşı karşıya kalmaktır” diyor ve ekliyor: “Bu karşılaşma şaşırtıcıdır. Anıtsal boyutlarda insan ve hayvan formları tanıdık, bildik dünyanın kapılarını aralar, bizi içine alır ve bir anda bilinmedik zamanların ve coğrafyaların etkileyici, çekici veya ikna edici, retorik hikâyelerini anlatmaya başlar. Aniden dünyanın farklı coğrafyalarının mitolojik kültürleri içinde buluruz kendimizi. Bilgi dağarcığımızda daha önce okuduğumuz ya da dinlediğimiz uygarlıkların, kültürlerin mitleri, tanrıları ve hikâyeleri belirir bir bir. Gerçekle mitoloji arasında, sınırları çizili olmayan zamansızlıkta Selma Gürbüz’ün hayatının anlamı olan sanat dünyasının gizlerini keşfetmeye başlarız.”

Selma Gürbüz’ün düşsel dünyası Bodrum’da

Selma Gürbüz’un ‘Mitler, Tanrılar ve Gerçekler’ başlıklı retrospektif sergisi, 6 Ağustos’a kadar Bodrum Belediyesi Turgutreis Şevket Sabancı Kültür Merkezi’nde.

BAKMADAN GEÇME!