‘Sanatın iyileştirici gücüne inanıyoruz’

Güncelleme Tarihi:

‘Sanatın iyileştirici gücüne inanıyoruz’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2019 08:00

Vision Art Platform’un ilk sergisi ‘Doğa’dan Sonra’ 42 Maslak’ta bugün kapılarını açıyor. Platformun kurucusu Hayrunnisa Taşyar, “Sanatın iyileştirici ve dönüştürücü bir gücü olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden hiç beklemedikleri yerlerde insanların karşısına sanatla çıkmayı hedefledik” diyor.

Haberin Devamı

HER tarafı mağazalarla dolu bir alışveriş merkezinin kalabalık bir katında yürürken tam da içinde bulunduğunuz durumu anlatan bir sergiyle karşılacağınızı düşünür müsünüz? İstanbul’un iş merkezleriyle bilinen semti Maslak’taki 42 Maslak adlı alışveriş merkezinin içerisinde yer alan Vision Art Platform, ilk sergisi ‘Doğa’dan Sonra’ ile bugün kapılarını açıyor. Küratörlüğünü Rafet Arslan’ın üstlendiği sergide sanatçılar Gökhan Balkan ve Berkay Buğdan’ın insan-doğa ilişkisine dair eserleri yer alıyor. Sergideki işler insanın doğaya müdahale ve dönüştürme çabasının yanı sıra onun gezegenin öznesi olma sürecine ilişkin konuları ele alıyor.

SIKIŞTIRILMIŞ BİR HAYAT YAŞIYORUZ
Uzun yıllar HN Sanat Danışmanlığı çatısı altında sanat çalışmalarını yürüten Hayrunnisa Taşyar, sanatla inanları nasıl ve nerelerde buluşturabiliriz sorusuyla hareket ettiği sanat yolculuğunda Vision Art Platform’un yeni bir soluk olduğunu anlatıyor: “Sanatın iyileştirici ve dönüştürücü bir gücü olduğuna inanıyoruz. Sürekli bir yerlere yetişme çabası içerisinde yaşadığımız şehir hayatında kimse kendine zaman ayıramıyor. Bu yüzden hiç beklemedikleri yerlerde insanların karşısına sanatla çıkmayı hedefledik. Hem sanatçıların kendilerini rahatça ifade edebildikleri hem de insanlarla buluşabilecekleri bir platform oluşturmak istedik. ‘Doğa’dan Sonra’ sergisi için bir alışveriş merkezini özellikle tercih ettik. Serginin konusuyla içinde bulunduğu mekan bütünlük oluşturuyor. Sıkıştırılmış bir hayat yaşıyoruz. Binaların dışına taşan çok sayıda teknolojik aygıt kullanıyoruz. Bu görüntüleri kapatmak için binaları plazalara dönüştürüyoruz. Ama tüm bu sıkışmışlık içerisinde biz sanatın her şeyi dönüştürebileceğine inanıyoruz. İnsanların karşısına çıkarak kafalarında soru işaretleri oluşturmayı hedefliyoruz.“

Haberin Devamı

İNSANSIZ BİR DOĞA OLABİLİR Mİ?
Sergi küratörü Rafet Arslan, sergiyi “Bizim sanatla ve estetikle ifade ettiğimiz eserler aslında birer soru soruyor, ortaya bir fikir atıyor. ‘Doğa’dan Sonra’da Gökhan Balkan, özellikle düşünce tarihinde insan eliyle yaratılan ikinci doğa fikrinin ötesini düşünerek insan ötesinde bir üçüncü doğa var mı sorusunu soruyor. Robotik ve nano teknolojilerin gelişmesi gözümüzün önünde gerçekleşireken gelecekte insanın olmadığı bir doğa var olabilir mi fikrine kafa yoruyor. Berkay Buğdan’da ise daha şiirsel bir doğa anlatımı var. Manzaraları daha soyut olarak ele alıyor, çelik plakalar üzerinden klasik manzara resmi anlatımının ve malzeme seçiminin dışına çıkıyor. Çelik plakalarla çürümeye yüz tutmuş bir malzemeyi tercih ediyor” sözleriyle anlatıyor.
Serginin kurulumu aşamasında çok sayıda model denediklerini ifade eden Arslan, iki sanatçının işlerini olabildiğince iç içe sokarak ortaya çıkacak çatışma ve birleşmeleri izleyicinin kendi yorumuna açmak istediğini söylüyor.

Haberin Devamı

HER YERDE İNSANA TEMAS ETMELİ
Öngösterimde sanat çevrelerinden çok güzel tepkiler aldıklarını ifade eden Hayrunnisa Taşyer, sanatın sadece galeri ve müzelerde olmasına karşı olduğunu izleyicinin bir AVM’de ya da metro çıkışında gördüğü sanat eserinin çok farklı bir etkisi olduğunu anlatıyor. Daha önceki çalışmalarında Gaziantep’de tarihi bir handa, bir hamamda sanat yerleştirmeleri yaptıklarını anlatan Taşyer, sanat galerilerinin sadece satış odaklı olmaması gerektiğini ülkenin her yerinde insana temas eden bir yapıya sahip olması gerektiğini ifade ediyor.

SEMİNER VE ATÖLYELER YAPILACAK

Vision Art Platform’un serginin yanı sıra seminer, sohbet ve sanat atölyelerine de ev sahipliği yapacağını söyleyen Hayrunnisa Taşyar, şubat ayında açılacak yeni bir sergiye hazırlandıklarını sözlerine ekliyor. Şubat ayındaki serginin ardından ise yeni bir mekân arayışına gireceklerini ifade eden Taşyar, her yeni sergide farklı mekânlarda farklı insanların karşısına çıkmayı hedeflediklerini anlatıyor. “Doğa’dan Sonra” 20 Ocak 2020’ye kadar Vision Art Platform’da görülebilir.

BAKMADAN GEÇME!