Sanatçı Haluk Akakçe’ye veda

Güncelleme Tarihi:

Sanatçı Haluk Akakçe’ye veda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2023 19:41

Türk çağdaş sanatının tanınmış isimlerinden Haluk Akakçe, erken yaşta hayata veda etti. Bir süredir akciğer kanseri tedavisi gören Akakçe, 53 yaşındaydı.

Haberin Devamı

Video enstalasyonları, duvar resimleri, akrilik ile ahşap panel ve kâğıt üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Haluk Akakçe, sıra dışı giyim tarzı ve renkli kişiliğiyle de medyanın ilgisini çeken bir sanatçıydı.

Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü mezunu olan Akakçe, The School of the Art Institute of Chicago’da lisansüstü eğitimini tamamladıktan sonra Londra’daki Royal College of Art’ta da bir yıl eğitim almıştı. Gittiği her eğitim kurumundan birincilikle mezun olan başarılı sanatçı, çalışmalarıyla birçok ödül kazanmış, eserleri aralarında New York’taki MoMA PS1, Londra’daki Tate Modern’in de olduğu dünyanın önemli müzesinde sergilenmişti.

Sanatçı Haluk Akakçe’ye veda

Sanatı, kişinin kendini başka şekilde ifade edemediği zamanki ifade ediş biçimi olarak tanımlayan Akakçe, çalışmalarında insan ve doğa arasındaki uyumu, insanlığın doğa üzerindeki yıkıcı etkisini ve bu etkinin doğayı nasıl şekillendirdiğini sorgulayan bir sanatçıydı. Akakçe’nin en çok konuşulan eserlerinden biri, 2000 yılında ürettiği ‘Perfect Lovers’ olmuştu. Akakçe seride, insan ve doğa arasındaki uyumu, iki insan figürü üzerinden anlatıyordu.

Haberin Devamı

Önemli eserleri arasında ‘Teddy’ (Ayıcık), ‘Ahtapot’, ‘Mr H’ gibi kendi hayal dünyasındaki karakter ve hayvanları resmettiği eserler ile ‘The City of Dreams’ (2005), ‘The End of the World’ (2010) ve ‘The Nature of Time’ (2015) yer alan Akakçe, New York’ta yaşadığı dönemde yüzlerce tropik kuşu, köpeği ve midilliyi sahiplenmiş, evine dev akvaryumlar kurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!