Plastik de sürdürülebilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Plastik de sürdürülebilir mi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2023 13:57

'Sürdürülebilirlik' üzerine hem mesleki hem de bireysel olarak yoğunlaşan mimar Eylem Pala Uluğ çöpe gidecek plastik poşetleri tasarım nesnelerine dönüştürüyor. 

Haberin Devamı

'Sürdürülebilirlik' üzerine hem mesleki hem de bireysel olarak yoğunlaşan mimar Eylem Pala Uluğ çöpe gidecek plastik poşetleri tasarım nesnelerine dönüştürüyor. Mezuniyetinden itibaren bünyesinde olduğu Atölye Uluğ Mimarlık işliğinde pek çok mimari projenin tasarım ve uygulamasında aktif rol alan mimar, 2016'dan beri 'sürdürülebilirlik' üzerine kafa yoruyor. Kendi ifadesiyle "Mimarlık mesleği ile ilgili çok kişisel bir çatışma alanı yaratarak hem mesleğinin hem de bireysel varoluş biçiminin ‘sürdürülebilirliği’ üzerine düşünüyor." Sürdürülebilirlik mutlak bir üretim fikrini de beraberinde getirince bu üretimin nesnesi olarak tek kullanımlık, çöpe gidecek plastik poşetleri ele almış Uluğ. Mimarlık üretiminin yanında plastik poşetler ile geçen yaklaşık 1,5 yıllık araştırma dönemi sonucunda kendine has bir teknik geliştiren Uluğ, farklı biçimlerde ve farklı alanlarda kullanılabilen yeni bir hammadde elde etmiş. Bu yapma biçiminin daha sürdürülebilir bir dünya fikrini geliştirmeye hizmet ettiğini düşünen mimar bu üretim tekniğiyle farklı objeler tasarlayıp üretiyor.

Plastik de sürdürülebilir mi

Eylem Pala Uluğ, pandemi döneminde keşfettiği teknik ile ürettiği ve deka+2 Türkiyeli tasarımın 10+2 yılı seçkisinde yer alan ‘Çiçekler’ isimli eserinin küçük bir versiyonunu 15 Temmuz'da, AKM'de, Temiz Atık Derneği işbirliğiyle başlayan workshop programında katılımcılarla paylaştı. Atölye, evlerinden atık olarak gördükleri bir malzemeyle birlikte gelen katılımcılara daha önce hiç deneyimlenmemiş yeni bir malzeme ‘atık’ ile çok kişisel bir deneyim alanı sunuyor. Sanatçı, atığın nitelikli bir ürüne dönüştüğü bir sürecin kendisinin üretim ve tüketim alışkanlıklarımızı yeniden gözden geçirmek için bir olanak olduğunu düşünüyor.
'Atık Plastik Poşetler Tasarımla Buluşuyor' başlıklı atölye önümüzdeki günlerde devam edecek. Yeni atölyeleri @temizatikdernegi adresinden takip edebilirsiniz. 

BAKMADAN GEÇME!