'Nuri Bilge Ceylan’ın büyük bir fanıyım'

Güncelleme Tarihi:

Nuri Bilge Ceylan’ın büyük bir fanıyım
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2019 11:26

''Bu kadınların mücadelesinden onur duydum ve onların hikâyelerini gerçeğe mümkün olduğu kadar yakın bir dille anlatmak zorunda hissettim kendimi'' Bu sözler Ortadoğu’da kadın sorunlarına yaklaşımı ile dikkat çeken İsrailli yönetmen Elite Zexer’e ait. Bedevi kadınları sinemaya taşıyan İsrailli yönetmen Zexer bu yıl 18 - 28 Mart tarihleri arasında 15’incisi gerçekleşecek Akbank Kısa Film Festivali'ne konuk olacak. Elite Zexer ile sinema üzerine konuştuk.

Haberin Devamı

Filmlerinizde sıklıkla Orta Doğu toplumunun problemlerinden söz ediyorsunuz. Bu konuyla ilgilenmeye nasıl başladınız?

Ben İsrailliyim ve tüm filmlerim de Orta Doğu’nun bir parçası olan İsrail’de geçiyor.

'Sandstorm' (Kum Fırtınası) filminizde, Leila sevmediği bir insanla evlenmeye zorlanıyor. Burada kadının özgürlüğüyle ilgili ne nasıl bir mesaj vermek istediniz?

Geçtiğimiz 13 yıl içerisinde, İsrail’de çölde yaşamını sürdüren Bedevi kadınlarının çoğunu tanıma zevkini ve onurunu yaşadım ve pek çoğunun benim arkadaşlarım olması nedeniyle kendimi şanslı hissediyorum. Onları daha çok tanıdıkça, onlardan o kadar çok etkilendim ve onların bu kadar güçlü olmaları benim için ilham kaynağı oldu. Bu kadınların iç kuvvetleri ve ataerkil bir toplumun bağlayıcı ve sert kuralları içerisinde mevcut sınırları daha çok daha çok itmek ve yıkmak için gösterdikleri bitmez bilmez çabalar… Bu kadınların mücadelesinden onur duydum ve onların hikâyelerini gerçeğe mümkün olduğu kadar yakın bir dille anlatmak zorunda hissettim kendimi. Layla’nın filmdeki hikâyesi, gerçek yaşamda bu dostlarımın bizzat yaşadıklarına tanık olduğum gerçek olaylardan ilham aldı.

Nuri Bilge Ceylan’ın büyük bir fanıyım

Kum Fırtınası- 2016

Haberin Devamı

Sosyal problemlerin sinemayla çözülebileceğine inanıyor musunuz?

Sinemanın bir sanat dalı olarak ilk ve en ön sırada olduğuna ve sinemayla ilgili en önemli ve en güzel şeyin de bu olduğuna inanıyorum. Ancak, çok büyük bir seyirci kitlesine ulaşabilen çok popüler bir sanat dalı olduğundan dolayı, mevcut önemli sorunları toplumun tartışma gündemine yükseltmek ve taşımak için de vazgeçilmez ve inkâr edilemez bir araçtır.

Türk sinemasıyla ilgileniyor musunuz? Türkiye’den favori yönetmenlerinizi ve filmlerinizi öğrenebilir miyim?

Evet, tabii ki, Türk sinemasını çok seviyorum. Nuri Bilge Ceylan’ın büyük bir fanıyım (ve tabii ki onun yaptığı filmlerin tümünü gördüm). Fatih Akın’a da hayranlık duyuyorum. Onun 'Duvara Karşı' isimli filmi benim için büyük ilham kaynağı oldu. Hayranlık duyduğum pek çok başka Türk yönetmeni ve filmi daha var. Örneğin, Şerif Gören’in 'Yol' isimli filmi benim favori filmlerimden biridir. Deniz Gamze Ergüven’in 'Mustang' filminden de bahsetmeliyim. Sanatın bu dalına dokunan ne kadar güzel bir kalp o…

Elite Zexer'in filmleri Akbank Kısa Film Festivali'nde 23 Mart Cumartesi günü seyredilebilir. Yönetmen film sonrası Saat 18.30'da 'Deneyimler' başlıklı söyleşide sevenleriyle buluşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!