Norveç’ten gelen yoğun duygular

Güncelleme Tarihi:

Norveç’ten gelen yoğun duygular
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2017 15:04

Norveç’ten taze bir ses, Siv Jakobsen, ‘The Nordic Mellow’ albümünün turnesi kapsamında, 29 Kasım akşamı İstanbul’da Salon İKSV’de olacak. 28 yaşındaki şarkıcıyla konserden önce sohbetteydik...

Haberin Devamı

Kuzey rüzgârları bu sefer Norveç’ten esiyor; Siv Jakobsen, etkileyici sözleri, sakin ve hafif müziğiyle öne çıkıyor. ‘The Nordic Mellow’ ilk albümü. Bundan önce 2015’te de ‘The Lingering’ isimli bir EP çalışması var. Siv Jakobsen’in eserleri, yarattığı atmosfer, narin ve bir o kadar da derin oluşuyla dikkatleri çekiyor. Dinleyiciyi, hiç fark ettirmeden bir anda yoğun duyguların içine çekip büyülüyor... “Heyecan dolu bir şiir fırtınası, enstrümantal bir sükûnet denizinde seslendiriliyor...” diye özetliyor NPR’dan Bob Boilen, Jakobsen’in yazdıklarını. Genç müzisyen sorularımızı yanıtladı...

Müzik yapmaya karar verdiğin anı hatırlıyor musun?
28 yaşında, Norveçli bir şarkıcı, besteci ve söz yazarıyım. Oslo’da büyüdüm, altı yaşımda Oslo’nun dışında bir köye taşındık. Dört yaşımdayken bir koroda şarkı söylemeye başladım ve ondan sonra hep şarkı söyledim. Ortaokulda müzik ve vokal performansı okudum, üniversitede de devam ettim. Çok genç yaştan beri şarkı söyleyip performans yaptığım için üniversite yıllarında bir noktada kafamda bir ‘ampul’ yandı. Ani bir kararla şarkı yazma/beste yapma dersi almaya başlamıştım ve bir anda, çok net şekilde beste yapmak için doğduğumu hissettim.

Haberin Devamı

Şarkıların kendi deneyimlerini anlatıyor gibi. Dinleyiciye yoğun duygular geçiriyor. Ne etkiliyor müziğini?
Şarkılarımın ne hakkında olduğunu çok konuşmayı sevmiyorum, bu dinleyicilerin deneyimini zedeleyebilir. Bütün şarkıların bir şekilde kişisel olduğunu söyleyebilirim ama... Bazıları deneyimlerimden, bazıları gördüklerimden ilham aldıklarım ve hepsi bilinçaltımdan etkileniyor.

Norveç’ten gelen yoğun duygular

‘To Leave You’ ve ‘Change’ adlı parçalar, The Nordic Mellow’da öne çıkıyor. Bunların ardındaki hikâye nedir?

‘To Leave You’nun hikâyesi Londra’da küçük bir kafede başladı, 2016’nın ilkbaharında turnedeyken bir günü kendime ayırdım. Kafamda lirik bir fikir vardı, ama bir türlü oturtamıyordum, ta ki o akşamüstü içimden dökülmeye başlayana kadar. Sözleri, kendini koruma ve kollama konusuna dokunuyor, birini ve bir şeyi geride bırakmak, etrafında duygusal duvarlar örmek...
‘Change’i de ‘To Leave You’yu yazdığım sıralarda yazdım. Karşındakiyle yüzleşmekten ve bundan utanmaktan bahsediyor. Kendini ifade edebilmek, sesini çıkarabilmek ama bir yandan da bunu yapamayacağını hissetmek.
Albümdeki her parçada bir tür hayal kırıklığı var. ‘The Lingering’ hüzün ve umutsuzluk konusuna takılmış bir çalışmaydı, ‘The Nordic Mellow’da ise daha fazla öfke, daha fazla hayal kırıklığı var ve daha az filtrelenmiş.
Yüzleşme konusunda hiç rahat değilim, yüzleşemiyorum... Yüz yüze tartışmalarda hiç iyi değilim, bu yüzden şarkılarım ve bu albümüm gerçek hayatta söylemekte zorlandıklarımı ifade etme yolum. Sanırım bu sık rastlanan bir durum. Şarkı yazmak bunu düzenliyor benim için.
Siv Jakobsen, 29 Kasım Çarşamba saat 21.30’da Salon İKSV’de.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!