Nobel Edebiyat Ödülü Norveçli yazar Jon Fosse’nin

Güncelleme Tarihi:

Nobel Edebiyat Ödülü Norveçli yazar Jon Fosse’nin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2023 16:31

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi tarafından verilen Nobel Edebiyat Ödülü’nün 2013 yılındaki sahibi Norveçli yazar Jon Fosse oldu. Ödül komitesi tarafından yapılan açıklamada, gerekçe olarak “Söylenemeyeni dile getiren yenilikçi oyunları ve düzyazıları için” ifadesine yer veridi.

Haberin Devamı

Açıklamada ayrıca, “Onun Norveççe Nynorsk dilinde yazdığı ve çeşitli türlere yayılan muazzam eserleri, çok sayıda oyun, roman, şiir koleksiyonu, deneme, çocuk kitabı ve çeviriden oluşmaktadır. Bugün dünyada en çok sahnelenen oyun yazarlarından biri olmakla birlikte, düzyazılarıyla da giderek daha fazla tanınmaktadır” denildi.Norveç’in en önemli oyun yazarlarından biri kabul edilen ve Ibsen, Beckett gibi isimlerle kıyaslanan 1959 doğumlu Jon Fosse’nin Türkçede Monokl Kitap’ta çıkan ‘Üçleme’, Sabahtan Akşama’ ve ‘Melankoli I-II’ adlı üç romanı bulunuyor.

“Fosse’nin yazdıkları hem çok yalın hem de çok derin. Anlatı tarzında uyumayan bir heyecan var” (Bergens Tidende) ve “Bir cerrah neşteri ne kadar hassas kullanıyorsa o da o kadar hassas yazıyor” (Aftenposten) ifadeleriyle övülen Fosse, yedi yaşındayken ciddi bir kaza geçirip ölümden dönmüştü. 

Haberin Devamı

Melankoli I-II

Nobel Edebiyat Ödülü Norveçli yazar Jon Fosse’nin

Jon Fosse, bir ressamın dünyasına götürüyor bizleri bu defa. Ressamın melankolik ve kırılgan dünyasındaki özel ışığı ve güzelliği sergiliyor. Melankoli I-II, dünyanın ve yaşamın gerçekliğine bir meydan okuma ve aynı zamanda düşlere, yanılsamalara, hayallere karmaşık bir övgü.

Üçleme

Nobel Edebiyat Ödülü Norveçli yazar Jon Fosse’nin

Jon Fosse, kendi hayatından yola çıkarak bir balıkçı kasabasındaki bir aşkı, bir cinayeti, bir cezayı ve bir sonu anlatıyor. Nesillerden nesile aktarılan kemanın sesi ile denizin uğultusu iç içe geçiyor. Minimalist bir yaklaşımla melankolik bir deniz iklimi “Üçleme”de birleşiyor.

Sabahtan Akşama

Nobel Edebiyat Ödülü Norveçli yazar Jon Fosse’nin

Johannes ayakta durmuş tepelere, çayırlara, kayalıklara, evlere bakıyordu, iskeleye, kıyı şamandırasına bağlı kendi küçük kayığına, iskeledeki ambarlara bakıyordu, yol boyunca uzanan evleri, kulübeleri gördü...

BAKMADAN GEÇME!