Müzikle karanlıktan aydınlığa

Güncelleme Tarihi:

Müzikle karanlıktan aydınlığa
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2019 09:44

11-30 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek 47. İstanbul Müzik Festivali’nın programı açıklandı. Bu yıl ‘Var Olmanın Aydınlığı, Var Olmanın Karanlığı’ temasıyla düzenlenen festival, müziğin aydınlanma yolculuğundaki rolünü ve evrendeki ikiliklerden doğan hikayeleri sahnelere taşıyacak. Rengim Gökmen ve Yuri Bashmet'e onur ödülü verilecek festival, teknik yetkinliği ve sahne karizmasıyla kariyerinin doruklarında Çinli piyanist Yuja Wang, Çin’in klasik müzikteki güçlü temsilcisi Şanghay Filarmoni Orkestrası ve dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say gibi isimleri ağırlayacak.

Haberin Devamı

 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından E.C.A. sponsorluğunda 11-30 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek 47. İstanbul Müzik Festivali’nın programı Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda açıklandı. Bu yıl ‘Var Olmanın Aydınlığı, Var Olmanın Karanlığı’ temasıyla düzenlenen festival, müziğin aydınlanma yolculuğundaki rolünü ve evrendeki ikiliklerden doğan hikayeleri sahnelere taşıyacak.

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı konuşmasında, “Hayatı, müziği, kültürü ve sanatı, tüm aydınlığı ve renkliliğiyle yaşayacağımız, ruhumuzu zenginleştirecek bir festival dönemi bizi bekliyor” derken, Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen “Sanatla var oluşun aydınlık tarafını, karanlığa baskın tutmak için çalışacağız. Birlikte iyiyi, mutluluğu, aydınlığı büyüteceğiz. Festivalimizde ruhumuzu iyileştiren müzikler dinleyecek ve eşsiz bir yolculuğa çıkacağız. Temennim, sloganımızda da söylediğimiz gibi, bu anlamlı yolculuğu ‘Yıllarca Beraber’ devam ettirmek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Festival programı İstanbul Müzik Festivali’nin yeni direktörü Efruz Çakırkaya tarafından açıklandı. Temadan yola çıkarak hayata dair zıtlıkları, bu zıtlıklardan doğan müziği çeşitli performans ve konserlerle sahneye taşıyacaklarını belirten Çakırkaya, “Ufuk & Bahar Dördüncü tarafından seslendirilecek Şostakoviç’in ‘İki Piyano için Süiti’ ilk bölümde yas tutarken ikinci bölümde hayata tutunuyor. Aynı konserde Avrupa’da adından sıkça söz ettiren ve dünyada sadece kadın bestecilere verilen tek ödül olan Heidelberg Kadın Sanatçı Ödülü’nün geçen yılki sahibi Zeynep Gedizlioğlu’nun festivalin siparişi üzerine bestelediği iki piyano arasındaki gerilimli ilişkiyi anlatan eseri, benzerlikler ve özdeşlikler, farklılıklar ve zıtlıklar üzerinden festival temasına gönderme yapıyor. Festivalin dört yıl boyunca yerleşik orkestrası olacak Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın seslendireceği Tchaikovsky’nin ‘6 Numaralı Senfoni’si ölüm ve yaşam gücü arasındaki mücadeleyi dile getirirken, Brahms’ın yazdığı ‘Alman Requiem’i ölümle uzlaşma ve bunun üstesinden gelerek yaşama odaklanmayı anlatan ‘insan’a adanmış bir başyapıt olarak öne çıkıyor. Moskova Solistleri ve Yuri Bashmet konseri de programındaki her eserde bir ikilik barındırırken, ölümden hayata, karamsarlıktan umuda geçişlerle festivalin temasına gönderme yapıyor” dedi.

Haberin Devamı

RENGİM GÖKMEN ve YURİ BASHMET'E ONUR ÖDÜLÜ
Festivalin açılış konserinde efsane şef Simon Rattle’ın “Piyanoda bir şair” diye bahsettiği 1994 doğumlu genç piyanist Seong-Jin Cho, Türkiye’de ilk kez dinleyicilerle buluşacak. Açılışta festivalin bu yılki onur ödülü Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası genel müzik direktörü, orkestra şefi Prof. Rengim Gökmen’e sunulacak. Festivali yaşam boyu başarı ödülü ise The Times’ın “Hiç kuşku yok ki dünyanın yaşayan en büyük müzisyenlerinden biri” olarak tanımladığı efsane viyolonselci Yuri Bashmet’e 20 Haziran’daki konserde verilecek. Bashmet’e Moskova Solistleri’yle birlikte sahneye çıkacağı konserde, festivalin Sochi Festivali’yle ortak olarak Alexander Tchaikovsky’e sipariş ettiği eserin, dünyada ilk kez seslendirilecek.

Haberin Devamı

ÇİN'Lİ YILDIZ YUJA WANG

Müzikle karanlıktan aydınlığa

Festivalin bu yılki yıldızı ise insanüstü teknik yetkinliği ve sahne karizmasıyla tanınan Çinli piyanist Yuja Wang olacak. Economist’in ‘gücünün doruklarında’ diye nitelendirdiği Wang’a kansorde, şef Gustavo Gimeno yönetimindeki Lüksemburg Filarmoni Orkestrası eşlik edecek. Festivalin kapanış konserinde ise Çin’in klasik müzikteki güçlü temsilcisi Şanghay Filarmoni Orkestrası, şef Liang Zhang yönetiminde ve Fazıl Say’ın solistliğinde Türkiye’deki ilk konserini verecek. Say’ın Beethoven’ın ‘3. Piyano Konçertosu’nu seslendireceği konser, 2020 Beethoven Yılı’na doğru büyük besteciye saygı duruşu niteliğinde olacak.
Berlin Radyo Korosu’nun Brahms’ın ‘Alman Requiemi’ni alışılmadık bir deneyime dönüştürdüğü, sahne ile izleyici arasındaki ayrımın ortadan kaldıran ‘Human Requiem’ de festivalin kaçırılmayacak konserlerinden. Geleneksel konser deneyimin yerle bir eden çok boyutlu konser, 28-29 Haziran’da Zorlu PSM’de.

Haberin Devamı

Gelenek hale gelen Müzik Rotası konserleri bu yıl İstanbul’un tarihi semtlerinden Samatya’daki tarihi mekanlarda 16 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek. Ücretsiz Hafta Sonu Klasiklerİ konserlerinin bu yılki mekanı ise Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi ve Galata Kulesi Meydanı olacak.
Festival Yıldızlar Oda Müziği sersinin ilk konserinde dünyada Isabelle Faust, Jean-Guihen Queyras ve Alexander Melnikov, ikincisinde ise Alexander Kniazev ve Boris Berezovksy bir araya geliyor.
Festival, ‘Yarının Kadın Yıldızları’ projesiyle geleceğin kadın müzisyenlerini desteklemeye devam ediyor. Türk Sınai Kalkınma Bankası’nın desteğiyle hayata geçirilen proje kapsamında desteklenecek müzisyenler 15 Nisan’da açıklanacak. Başvuruları 15 Mart’a kadar devam eden projenin 25 Haziran’da Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da gerçekleştirilecek konserinin biletleri, bağış karşılığı satılacak.

Haberin Devamı

Festivali ve İKSV Alt Kat, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle çocuklar ve gençlere yönelik Birlikte Güçlü Sesler Korusu projesine imza atıyor. El Sistema’dan ilham alan proje, farklı engelleri olan çocuklarla, Barış İçin Müzik Korosu’nu bir araya getirecek. Ayrıca Bernard Van Leer Vakfı’nın desteğiyle festivalin küçük takipçileri için ücretsiz bir çocuk kitabı hazırlanacak. Festival biletleri 16 Şubat Cumartesi günü 10.30’dan itibaren Biletix ve İKSV Ana Gişe’den satışa sunulacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!