Müzik hiç susmasın

Güncelleme Tarihi:

Müzik hiç susmasın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2018 09:40

Piyanist Gülsin Onay’ın kurucuları arasında yer aldığı ve sanat yönetmenliğini üstlendiği Gümüşlük Klasik Müzik Festivali 15’inci yılında perdelerini açamama riskiyle karşı karşıya kaldı. Ana sponsorun çekilmesi üzerine Onay fon oluşturacak konserlere başladı. Bu kapsamda 8 Ağustos’ta Bodrum Müzik Festivali’nde, 27 Ağustos’ta Yalıkavak’ta birer resital verecek. 1 Ağustos’ta başlayan Gümüşlük Festivali’ne ise Cyrien Katsaris, Aleksandr Markov, Konrad Richter gibi yıldızların yanı sıra Onay iki konserle katılacak.

Haberin Devamı

Geçmişte, festivale fon sağlamak amacıyla konser vermeniz gerekmiş miydi?
2008 krizinde de benzer sürprizle karşılaşmıştık, bütçe oluşturmak amacıyla konser vermek zorunda kalmıştım. Bu yıl festivalin 15’inci yaşını özel bir programla kutlamaya hazırlanırken, sekiz yıldır etkinliklerimizin ana sponsorluğunu üstlenen banka son dakikada çekildiğini bildirdi. Oysa programı hazırlamış, anlaşmalarımızı yapmıştık. Festivali iptal etmek zorunda kalacaktık. Temmuz başında harekete geçip Dibeklihan’da verdiğim konserle festivalin acil desteğe ihtiyacı olduğunu duyurduk. Bodrum Belediyesi desteğini artırdı; iki müziksever işadamı ve Koçtaş yardım elini uzattı. Geçmişte de bize destek olan Bodrum Müzik Festivali, 8 Ağustos’taki kapanış gecesi vereceğim konserin hasılatını Gümüşlük Festivali’ne bağışladı. Her yıl Yalıkavak’ta yaşadığım Cennetköy sitesinde düzenlediğim, tüm müzikseverlere açık ücretsiz resitali bu yıl 27 Ağustos’ta gerçekleştireceğim ve dinleyicileri bağış yapmaya çağıracağım. Bu sayede 1 Ağustos’ta başlayan ve 4 Eylül’e kadar sürecek 13 konserlik programla müzikseverlerin karşısına çıkacağız.

Haberin Devamı

Film gösterimi içeren tematik programlı ilk resitalinizi yaz başında İstanbul Müzik Festivali’nde vermiştiniz. Dinleyiciden ne gibi tepkiler aldınız, bu deneyim size neler kazandırdı? 8 Ağustos’taki konserde repertuvar ya da filmde değişiklik yapılacak mı?
‘Yolda’ projesi Bach’la başlayıp Brahms, Liszt’in Schubert ve Bussoni’nin Bach uyarlamaları, Mendelssohn, Beethoven, Ravel, Schubert, Chopin’le devam edip yine Bach’la noktalanıyor. Tüm eserler yolculukla ilgili. Mehmet Özbek eserlerden yola çıkan filmi hazırladı. İstanbul Müzik Festivali’ndeki ilk konser bittiğinde bir süre sessizlik oldu. Dinleyici hipnotize olmuş gibiydi. Sonra tufan gibi bir alkışla karşılaştım. Ben sahnede eserlere odaklandığım için filmle herhangi bir etkileşim yaşamadım. Fakat dinleyicinin bu deneyimden etkilendiğini gördüm. Bodrum Festivali’nde ‘Yolda’ projesini herhangi bir değişiklik yapmadan sunacağız.

Haberin Devamı

Bodrum’daki diğer konserleriniz de bu tür sürprizler içeriyor mu?
10 Ağustos’ta Gümüşlük Festivali’nin Taşocağı’ndaki ilk konserini kemancı Aleksandr Markov’la gerçekleştireceğiz. Emprovizasyon duygusu ön planda olacak. Markov, Paganini’nin ‘Kapris’lerini seslendirecek ve ardından elektro kemanıyla aynı stilde doğaçlama yapacak. Ben Liszt’in Abdülmecit Efendi için yazdığı, doğaçlama duygusu çok güçlü olan eseri seslendireceğim. Ve muhtemelen ardından doğaçlama yapacağım. Programda ayrıca Brahms, Beethoven ve Chopin’in eserleri yer alacak. 4 Eylül’deki ‘440 Tuş’ başlıklı konserde Gümüşlük’te 13 yıldır düzenlediğimiz ustalık sınıflarında yer alan en başarılı beş genç piyanistle sahneye çıkacağız ve özel bir repertuvar seslendireceğiz. Ayrıca bu yıl sosyal medyayı daha yoğun kullanacağız. YouTube’dan canlı yayın planlıyoruz.

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR İÇİN CAZ...


Gümüşlük Festivali’nde bu yıl ne tür yenilikler var?
Bu yıl programımıza bakıldığında piyano festivali teması öne çıkıyor. İlk kez çocuklara yönelik bir etkinlik düzenliyoruz. 1 Eylül’deki konserin başlığı ‘Çocukça bir Gün’. Klarnetçi Oran Etkin, Batı Afrikalı müzikçilerle birlikte çocukları müziğin içine çekecek, cazı anlatacak. Bu yıldan itibaren Notre Dame de Sion Yarışması’yla ortak etkinlikler düzenleyeceğiz. İstanbul’da birinci olan Gümüşlük’te konser verecek, Adnan Saygun Piyano Yarışması’nı kazanan Notre Dame de Sion’da sahneye çıkacak. Bu kapsamda yıldızı hızla parlayan genç piyanistlerden Shaun Choo bu yıl Gümüşlük’te resital verecek.

Haberin Devamı

Bu yoğun tempo içinde yeni sezona yönelik hazırlık yapabiliyor musunuz?
Chopin’in dört baladını birden seslendireceğim resitaller planlıyorum. Bu amaçla dördüncü baladı çalışıyorum. Ayrıca Schumann’ın sol minör sonatını konsere hazırlıyorum. Markov’la 3 Aralık’ta İstanbul’da Süreyya Operası’nda, 6 Aralık’ta Tekirdağ’daki Gülsin Onay Piyano Günleri’nin açılışında emprovizasyon da içeren konserler vereceğiz. Ayrıca eylülde Almanya’da, ekimde Kanada’da dört konser vereceğim. Bunlara hazırlanıyorum.

Gülsin Onay Günleri için neler planlıyorsunuz?
6 Aralık’ı ‘Piyanistler Günü’ ilan etmiştim. Tekirdağ’da bu yıl dördüncü kez düzenlenecek etkinlik de 6 Aralık’ta başlayacak. Bu yıl orkestraların da programa katılması planlanıyor. Fakat daha önemli gelişme, etkinliği düzenleyen Süleymanpaşa Belediyesi’nin Gülsin Onay Kompozisyon Yarışması’nı başlatması. Piyano eserlerine yönelik bir yarışma olacak. 10 dakikayı aşmayan, Bisanthe temalı eserler yarışacak.

Haberin Devamı


SIRADA DÖRT CD VAR

Bu yıl yeni kayıt projesi var mı?
Dört CD’lik kaydım yayın sırası bekliyor. Jose Serebrier’in şefliğinde Bilkent Senfoni Orkestrası’yla kaydettiğim Haçaturyan ve Erkin konçertolarının Londra’da ses kayıtları gözden geçirilecek. Bilkent Senfoni’yle kaydettiğim Rahmaninov’un 2. Piyano Konçertosu ve Grieg’in konçertosu birkaç ay içinde yayımlanacak. Ayrıca biri Beethoven ağırlıklı, diğeri Mozart, Bach, Frank’ın eserlerinden oluşan resital programından iki CD hazırlanacak. Yeni kayıt olarak gündemimde Chopin var. Geçmişte kaydetmediğim eserleri ele alacağım.

GÜMÜŞLÜK FESTİVALİ’NDE BU YIL

7 Ağustos: Gümüşlük Festival Akademisi Dilbağ Tokay Viyolonsel Sınıfı Konseri
9 Ağustos: Gümüşlük Festival Akademisi Aleksandr Markov-Erkin Onay Keman Sınıfı Konseri
10 Ağustos: Aleksandr Markov-Gülsin Onay
12 Ağustos: Cyrien Katsaris piyano resitali
15 Ağustos: Shaun Choo piyano resitali
20 Ağustos: Konrad Richter piyano resitali
23 Ağustos: Gümüşlük Festival Akademisi Cyprien Katsaris, Konrad Richter, Gülsin Onay Sınıfları Konseri
28 Ağustos: Blessing Bled Chimanga-Dreams Band
31 Ağustos Gümüşlük Festival Akademisi Bülent Evcil – Raffaele Trevisani Flüt Sınıfı Konseri
1 Eylül Oran Etkin – Timbalooloo ‘Çocukça Bir Gün’
2 Eylül: Oran Etkin ‘Reimagining Benny Goodman’
4 Eylül: Piyanoda 440 Tuş
(Ayrıntılı bilgi için: www.gumuslukfestival.org)

BAKMADAN GEÇME!