Mortina ‘unutuluş diyarı’na karşı

Güncelleme Tarihi:

Mortina ‘unutuluş diyarı’na karşı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 20, 2019 14:01

Zombi, vampir, hayalet gibi bilhassa ölümü çağrıştıran korku unsurları içeren kitapların çocuklar tarafından büyük bir iştahla karşılandığı su götürmez bir gerçek. Sandığımızın aksine çocuklar korkuyu ötekileştirmiyor ve korkunun gizemli patikalarında, titrek bir ıslık eşliğinde de olsa, gezinmeye bayılıyorlar.

Haberin Devamı

Her ne kadar birazdan bahsedeceğim ‘Mortina’ serisi tam olarak bu türe ait olmasa da yayımlandığı yıl 13 dile çevrilerek kazandığı uluslararası başarıda zombi bir çocuğu başrole taşımasının payı yadsınamaz. Üstüne puslu gotik atmosferi mizahla birleştiren maceralar ve muhteşem bir hayal gücünün ürünü olan çizimler de eklenince çocukların Mortina’ya hücumunu anlamak zor olmuyor.

Evet, Mortina bir zombi çocuk. Neşeli, cesur, komik ve arkadaş canlısı bu küçük zombinin ironik biçimde hayat dolu olması onu bize çok ama çok sevdirmişti. Bilmeyenler için kısaca; Mortina, teyzesi Ruhiye ve albino köpeği Gamlı ile birlikte Çürükoğlu Villası’nda yaşıyor. Dört bir yanından anılar fışkıran, her an duvarlardaki resimlerden hayalet bir akrabanın çıkabildiği, örümcek ve yarasaların cirit attığı Çürükoğlu Villası sayfalarca anlatılsa yeridir aslında. Serinin ilk kitabında Mortina’nın, yasak olmasına rağmen, süper bir fikir sayesinde kasabanın kanlı canlı çocuklarıyla tanışıp arkadaş olmasına ve önyargıların yıkılmasına tanık olmuştuk. Böylece ikinci kitapta çocuklar hep birlikte heyecanlı mı heyecanlı bir maceraya atılmışlardı. Gelgelelim, ölüme ve anılara dair çarpıcı bir hikâye anlatan üçüncü kitaba... ‘Göçmüş Ruhlar Yeni Yıl Partisi’ arifesindeyiz. Her zamankinden daha ürkütücü görünen karlar altındaki Çürükoğlu Villası’nın davetsiz bir misafiri var. Günlerdir etrafta dolaşan esrarengiz ışığın bahçedeki kara ağacın kovuğundan kaçmış, villaya girmeye çalışan bir hayalet çocuk olduğu anlaşılıyor. Dahası, hafızasını kaybetmiş bir hayalet ve eğer kim olduğunu hatırlayamazsa ışığı sönecek, ‘Unutuluş’ diyarında yok olup gidecek. Çünkü o herkes tarafından unutulmuş bir çocuk. Mortina’nın atmasa da sızlayan altın gibi kalbinin buna razı olması düşünülemez bile. Böylece, yakalanmak pahasına kolları sıvayarak karanlık ve ürkütücü bir yolculuğa çıkıyor Mortina; istikamet dini kayıtların tutulduğu kasaba kilisesi. Bakalım arkadaşını kimliğine ve hatıralarına kavuşturup onu yok olmaktan kurtarabilecek mi? Ama asıl önemlisi onun bir daha asla unutulmaması ve unutmamasını, ışığının hep parlamasını sağlayabilecek mi?

Haberin Devamı

Barbara Cantini’nin Tim Burton, Edward Gorey ve Addams Ailesi’nden ilham alarak yarattığı Mortina’nın çocuklar için vaat ettikleri gizemli ve sürükleyici bir filmden hiç de aşağı kalır değil.

Haberin Devamı

Â

Mortina ‘unutuluş diyarı’na karşı

MORTÄ°NA - HAYALET ARKADAÅž
Barbara Cantini
Çeviren: Bahar Ulukan
Çınar Yayınları, 2018
48 sayfa, 15 TL.

BAKMADAN GEÇME!