Modern bir ‘kilitli oda’ gizemi

Güncelleme Tarihi:

Modern bir ‘kilitli oda’ gizemi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2022 23:04

‘İstenmeyen Konuk’ Shari Lapena’dan, polisiyenin kraliçesi Agatha Christie’ye bir saygı duruşu niteliğinde. Kanadalı yazar Lapena ‘kilitli oda’ gizemi için her şeyi ayarlıyor. Öncelikle ustaca tanıttığı karakterleri kaçamayacakları bir duruma sokuyor. Konuklar ölmeye başladığında, herkes sıra kendisine gelmeden katilin kim olduğunu bulmak için soluksuz bir mücadeleye başlıyor...

Haberin Devamı

Kanadalı yazar Shari Lapena’nın ‘İstenmeyen Konuk’ isimli polisiye-gerilim türündeki romanı, New York’taki Catskill Dağları’nda, ormanın orta yerinde bir otele doğru yola çıkan karakterleri izliyor. Lapena, romanında oteli ve otele gelenleri bir kar fırtınasıyla birlikte modern dünyadan tamamen soyutluyor. Tam anlamıyla klasik bir ‘katil kim’ polisiyesi için yazar, telefon hattının, elektriğin ve internetin olmadığı oteli seçiyor. Böyle bir otelin hafta sonu kaçamağı yapan müşterileri sabah bir cesetle karşılaşınca kendilerini katili bulma çabası içinde buluyor. Konuklar kime güvenip kimden korkacağını bilemeden gelecek bir sonraki dondurucu geceyi bekliyor ve polis gelene kadar ipuçlarını değerlendirmeye başlıyor. Lapena klasik bir polisiyeye saygı duruşu niteliğindeki eserini, lobide masanın üzerinde bulunan bir Agatha Christie romanı ile taçlandırıyor.
Lapena okuyucusunu Mitchell’s Inn’e yani James ve oğlu Bradley tarafından işletilen küçük, sıradışı bir otele götürüyor. Kar fırtınasının şiddetlenmeye başladığı anlarda otel müşterilerini bekliyor. Konuklar kendilerini otele attıklarında her şey sessiz, sakin iki gün geçirmeleri için hazırlanmış gibi. Gwen, psikolojik sorunları olan savaş muhabiri Riley ile geliyor. Candace yeni romanını yazmak için otelde bulunuyor. David hâlâ geçmişteki skandalın yükünü taşıyor. Beverly ve Harry ise kurtarmaya çalıştıkları evliliklerinin ölmüş olduğunun farkında bile değiller. Güzelliği kendisine bir lanet olan Dana, duygusal patlamalarını dizginlemeye çalışıyor. Büyük bir servetin vârisi olan nişanlısı Matthew ise aslında orada olmak dahi istemiyor. Lauren ve Ian’ın da gelmesiyle konuklar tamamlanıyor.
Bazıları kaçmak, bazıları yakınlaşmak, bazıları yazmak, bazıları toplumsal yargıdan kaçmak için otelde bulunuyor. Akşam yemeği ve lobide kısa bir tanışmadan sonra herkes odalarına çekiliyor. Gece boyunca, bazıları çığlık, bazıları da tartışma sesi duysa da merdivenin başında yatan cesedi bulmak sabaha kalıyor. Fırtına nedeniyle cinayet polise bildirilemiyor. Avukat olan David polis gelene kadar cesede dokunulmaması gerektiğini söylüyor. Konuklar, merdivenlerden inip çıkarken cesedin etrafından dolaşmak zorunda kaldıklarında ise sinirleri bozuluyor. İlk cinayetin ardından iki kişi daha öldürülünce otelde panik başlıyor. Güvensizlik, paranoya, kıskançlık, öfke, korku ve endişe ile birlikte, parmakla göstermeler, suçlamalar, tartışmalar ve zıtlaşmalar başlıyor. Ne dışarıdaki fırtına ne de içerideki diniyor.
‘İstenmeyen Konuk’ta yazar çok fazla karaktere yer veriyor. Neredeyse hepsi açılış sayfalarında görünüyor. Shari Lapena, okuyucunun kafasının karışmasının önüne geçmek için karakterlerini tanıtma konusunda mükemmel bir iş çıkarıyor. Öte yandan otelin mimarisinin karmaşık detayları, kat planları, arazinin düzenine hatta neredeyse bir karakter diyebileceğimiz merdiveni betimlerken dikkatli davranıyor.
Yazarın açıklama bolluğu hiçbir noktada hikâyenin önüne geçmiyor. Gizemi çözmek isteyen okuyucu ipucu ararken otelin bir konuğuna dönüşüyor. Katilin bulunmasının ardından yazar son sayfada okuyucusuna şoke olacağı bir de sürpriz yapıyor. ‘Kilitli oda gizemi’ Agatha Christie’nin şüphesiz en iyi yaptığı şey. Lapena’yı Christie ile karşılaştırmak kuşkusuz yazar hakkında olumsuz değerlendirmeleri de beraberinde getirecektir. Ama kitabın sonunda Lapena sizi şaşırtacak ve en önemlisi büyülemeyi başaracak.

Haberin Devamı

Ä°STENMEYEN KONUKÂ

Modern bir ‘kilitli oda’ gizemi

Shari Lapena
DoÄŸan Kitap, 2022
240 sayfa.

 

BAKMADAN GEÇME!