Kurtuluş Savaşı’ndan destansı tablolar

Güncelleme Tarihi:

Kurtuluş Savaşı’ndan destansı tablolar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2022 11:27

Ressam, yazar ve sanat tarihçisi Gürol Sözen’in ‘1919-23 Destan ve Onlar’ başlıklı sergisi Ankara Çankaya Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açıldı. Sanatçı bu sergisinde Kurtuluş Savaşı’nı farklı ve kendine özgü bir ustalık içinde yorumluyor.

Haberin Devamı

Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına girdiğimiz şu günlerde ressam, yazar ve sanat tarihçisi Gürol Sözen’in ‘1919-23 Destan ve Onlar’ başlıklı sergisi Ankara Çankaya Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açıldı. Sanatçı bu sergisinde Kurtuluş Savaşı’nı farklı ve kendine özgü bir ustalık içinde yorumluyor. Bunun bir vefa ve sorumluluk projesi olduğunun altını çiziyor ve şöyle diyor sanatçı: “Bu bir sorumluluk projesi. Var oluşumuzun ‘vefa borcu’ da diyebilirsiniz. Adlı, adsız kahramanlarımızın yokluk, yoksulluk; kuşku, korku, işgal ve bu görkemli coğrafyanın, onurunun başkaldırısı benim esin kaynağım. 1919-23 yıllarını o nedenle seçtim; bilinmezliğin içinde çoluğu çocuğu, anası, babası, kirvesi, emmisi, kağnısı, kurdu, atları, kuşları, umutsuzluğu, umudu, türküsü ve dramatik örgüsü ile her biri bir destan... Yarım yüzyıllık ‘boyacılığımı’ bana bağışlayan ‘onlar’dı. Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşları. Nasıl unuturum. Elim elverdiğince de bu destanı çizeceğim; çünkü sanatçı olarak borcum büyük.”
Bu sergiyi bekleyen bir de müze var! Mudanya Belediyesi’nin kamulaştırıp tescil edilen bir 18. yüzyıl konağı, restorasyon sonrası, ‘1919-23 Destan ve Onlar / Gürol Sözen Eserleri Müzesi’ olarak halka açılacak.

BAKMADAN GEÇME!