Kim korkar matematikten...

Güncelleme Tarihi:

Kim korkar matematikten...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2018 14:33

Toprak Işık’ın büyük bir hayal gücüyle matematik ve tarihi bir araya getirerek yazdığı ‘Rüyanda Çözersin!’, her yaştan çocuğun desteklendiğinde her zorluğun üstesinden gelebileceğinin altını bir kez daha çiziyor.

Haberin Devamı

“Matematik her yaştan çocuğun en çok önyargı ile yaklaştığı derstir,” desem sanırım yanlış bir genelleme olmaz. İster ilkokul öğrencisi olun, ister üniversite sınavlarına hazırlanan bir genç, matematik hayatınızın bir döneminde mutlaka korkulu rüyanız olmuştur.
Çocuk yazınının çok satan üretken yazarlarından Toprak Işık, Doğan Egmont Yayıncılık’tan çıkan ilk romanı 'Rüyanda Çözersin!’de tam da böyle bir dönemden geçen on bir yaşındaki Meriç’in hikâyesini anlatıyor.
Meriç, hayal gücü kuvvetli ancak endişeli bir çocuk. Okula, derslerine uyum sağlayamıyor; ailesinin not beklentilerini karşılayamamanın altında eziliyor. Üstelik okul stresi bu baskıdan kaçmak için kullandığı hayallerine ve rüyalarına da sızmış durumda. Rüyalarında kimi zaman Nasreddin Hoca’nın matematik sorularına cevap veremeyen kedisi olarak görüyor kendini, kimi zaman da dev bir bardağın içine hapsolmuş olarak. Onu uykularından eden bu hali, anne ve babasının da gözünden kaçmıyor ve Meriç kendini önce bir motivasyon koçunun ofisinde buluyor sonra da annesinin psikiyatr arkadaşı Taktık Bey’in karşısında. Bütün macera da işte bundan sonra başlıyor. Taktık Bey’in koyduğu teşhis Meriç’i korkularıyla yüzleştiriyor: “Sen de yurdumuzda çok yaygın olan ama ilk defa bendeniz tarafından keşfedilmiş bir hastalığa yakalanmışsın. Adı biraz uzun: ‘Ben matematikten hiçbir şey anlamıyorum. Ondan ödüm kopuyor,’ hastalığı.” Yüreklendirmeleri de ona gerekli cesareti veriyor: “Top Meriç’te. O bu işi çözer… Öyle değil mi Meriç?” Ve Meriç, hayalleri ile derslerini birleştirmeye karar verip matematik tarihini araştırmaya başlıyor. Artık rüyalarında matematik tarihinin ünlü isimleri olarak görüyor kendini ve araştırmalarıyla rüyaları birleşerek matematiğe olan bakışını tamamen değiştiriyor.

Haberin Devamı

Toprak Işık’ın büyük bir hayal gücüyle matematik ve tarihi bir araya getirerek yazdığı 'Rüyanda Çözersin!' her yaştan çocuğun yüreklendirildiğinde ve desteklendiğinde her zorluğu ve tabii ki dersi başarı ile yeneceğinin altını bir kez daha çiziyor. Meriç, Taktık Bey’den aldığı güven ve destekle değişip bambaşka bir çocuk olmuyor, sadece kendi içinde hâlihazırda olan yeteneğin farkına varıyor. Ders çalışmanın yolunun kitabı önüne koyup ezberlemekten geçmek zorunda olmadığını, kendi ilgi alanları ve yöntemleriyle de, yani araştırarak ve hayal kurarak da başarıya ulaşabileceğini keşfediyor. Ve tüm bunlar, sadece bir yetişkinin ona doğru bir üslupla yaklaşması ve ona güvendiğini hissettirmesi sayesinde gerçekleşiyor. Matematiğin bir sorun değil, aslında sorunlarının çözümü olabileceğini fark ediyor Meriç; onun sayesinde rüyalarıyla barışıyor, sınıf arkadaşı Bengü ile güzel bir dostluğun temellerini atıyor, okula ve derslerine keyifle sarılıyor.

Haberin Devamı

Toprak Işık’ın kaleminin olduğu kadar 'Rüyanda Çözersin!’i resimleyen çizer Doğan Gençsoy’un da çizimlerinin hakkını vermek gerek. Gençsoy’un dinamik tarzı ile Işık’ın kalemi bir araya geldiğinde ortaya hep çok keyifli işler çıkıyor ancak 'Rüyanda Çözersin!’de ortaya çıkan sonuç öncüllerinin bir gömlek üstünde olmuş kanımca. 'Rüyanda Çözersin!’in her çiziminde ayrı bir muziplik, okuru gülümsetecek ayrı bir detay var. Özellikle Nasreddin Hoca’yı ve kedisini gördüğümüz çizimler okurun ilgisini çekecektir diye düşünüyorum.

Kim korkar matematikten...

BAKMADAN GEÇME!