Kadim kentte alternatif tiyatro festivali

Güncelleme Tarihi:

Kadim kentte alternatif tiyatro festivali
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2022 19:11

Gazişehir Tiyatro Festivali, 'kadim kent' Gaziantep'te üçüncü kez başladı. Gazişehir Kültür ve Sanat Derneği (GAKSAD) tarafından ‘Kültür İçin Alan’ın destekleriyle düzenlenen, İstanbul ve Amsterdam'dan konuk ekipleri ağırlayan festival 30 Ekim’e dek sürecek. Bu sene ‘birlikte mümkün’ temasıyla yola çıkan festival insanlık adına zorlu geçen bir çağda, her şeyin birlikte mümkün olabileceğine değiniyor.

Haberin Devamı

24 Ekim'de başlayan ve 30 Ekim'e kadar İstanbul ve Amsterdam’dan sanatçıları ağırlayacak olan 3. Gazişehir Tiyatro Festivali’nde 10 tiyatro oyunu/performans gösterim yapacak. Tiyatro Alesta'dan ‘Delibo’, Kadıköy Boa Sahne’den ‘Mutlu Değilim Ama Kahrımdan da Ölmüyorum’, Tiyatro Hemhâl’den ‘N’olacak Bu Yusuf Umut’un Hali’, Biz Platform’dan ‘Biz’ ve Eylem Ejder’in performansı ‘Do, laş, mak’, GAKSAD yapımı ‘Angelus’, Tiyatro Gülgeç’ten ‘Öfkenin Yakın Geçmişi’, Mezrab Theater’dan ‘The House of Stories’ ve Tiyatro YanEtki’den ‘Tilkiler ve Kötü Kalpli İtler’ Antepli seyirciyle buluşacak.
Her oyun sonrasında fuayede düzenlenecek ‘Kahve Tadında’ başlıklı söyleşide, seyirciler oyun ekipleriyle sohbet etme imkânı bulacak... Festival boyunca farklı mekânlarda geçekleştirilecek atölyelerle mozaik yapımından oyunculuğa, hikâye anlatıcılığından doğaçlama dansa, oyun farkındalığından heveskâr seyirciye çeşitli konularda katılımcılarla buluşmalar gerçekleşecek.
Maltepe Üniversitesi iş birliğiyle kültür sanat ve edebiyat üzerine söyleşiler gerçekleştirecek olan festival ekibi, organizasyonu da Maltepe Üniversitesi GSF Sahne Sanatları bölümü öğrencileriyle birlikte yürütüyor.
Amsterdam merkezli Mezrab Theatre ile yapılan ortaklıkla, Avrupa’da yürütülen güncel sanat faaliyetleri hem workshop, hem de performans gösterimi olarak Gaziantep’e taşınmış olacak... Öte yandan Kadıköy Boa Sahne partnerliğinde gerçekleştirilen festival repertuvar ve atölye çalışmaları, yine Kadıköy Boa Sahne öncülüğünde Gaziantep’te tiyatro faaliyetlerinin kalıcı olarak kök salması için çalışmaların birlikte yürütülmesi amaçlanıyor.

Kadim kentte alternatif tiyatro festivali


SANAT ÜRETMEYİ ‘BİRLİKTE MÜMKÜN’ KILAN FESTİVAL
Festivalde ‘Biz’ adlı performansını sergileyecek olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Modern Dans Ana Sanat Dalı Öğretim Üyesi Dr. Bedirhan Dehmen, icracılığını ve yönetmenliğini üstleneceği yeni bir performans/hikâye anlatımı projesini Gazişehir Tiyatro Festivali yapımcılığında hayata geçiriyor. Walter Benjamin’in ‘tarih meleği’ olgusu üzerinden yola çıkan ‘Angelus’, Gaziantep’in tarihinden ve etnik ses tınılarından beslenerek ‘ilerlemeyi’ hedefliyor. İTÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Dr. Ozan Baysal’ın müzik ve ses düzenlemesini yapacağı projenin dramaturjisini üstlenen Maltepe Üniversitesi Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zerrin Yanıkkaya, çalışmanın metnini devlet tiyatrosu sanatçısı Hasan Ergün’le birlikte kaleme aldı. Gaziantep’in Tarihî Bey Mahallesi hikâyelerine odaklanan proje, festivaldeki Master Class gösteriminden sonra, İstanbul’da prömiyer yapacak. 

Kadim kentte alternatif tiyatro festivali

'Biz'

‘Geri dönüş’ ve ‘dolaşmak’ kavramlarını ekolojik bir yöntem ve biçim olarak benimseyen Eylem Ejder, tiyatro ve ekoloji ilişkisi üzerine araştırma notlarını, şiir-metin ve oto kurmaca yazılarından oluşan günlüğü ve fotoğrafları ile harmanladığı çalışmasını festival kapsamında katılımcılara sunacak... ‘Sunum-Performans’ şeklinde ilerleyen bu özel çalışma, geri dönüşün temeline oturan, dönülecek bir yer olduğu fikrini, ‘dolaşmak ve köklenmek’ eylemleri üzerinden okuyarak, arayışın kendisini görünür kılmak ve bu arayışın geri dönüştürdüklerinin izini sürmek istiyor. Ekolojik düşüncenin kalbinde yer alan ‘dolaşıklık’ (entanglement) kavramıyla, interaktif bir performans vadeden gösteri, Gaziantep Ekolojik Bina’nın doğal ve ekolojik atmosferinde ismiyle müsemma bir etkileşimle katılımcılarının beğenisine sunulacak…

Haberin Devamı

OYUN PROGRAMI

Haberin Devamı

TİYATRO EKSİ ON ALTI: Prima Facie (Oyun) 24 Ekim Pazartesi, 20.00, Atatürk Kültür Sahnesi
KUZGUN YAPIM: Delibo (Oyun) 25 Ekim Salı, 20.00, Atatürk Kültür Sahnesi
KADIKÖY BOA SAHNE: Mutlu Değilim Ama Kahrımdan Da Ölmüyorum (Oyun) 26 Ekim Çarşamba, 20.00, Atatürk Kültür Sahnesi
TİYATRO HEMHÂL: N’olcak Bu Yusuf Umut’un Hâli (Oyun) 27 Ekim Perşembe, 20.00, Atatürk Kültür Sahnesi
BİZ PLATFORM: Biz (Performans) 28 Ekim Cuma, 20.00, Ömer Ersoy Kültür Merkezi (Aziz Bedros Kilisesi)
EYLEM EJDER: do,laş,mak (Lecture Performance) 28 Ekim Cuma, 15.00, Gaziantep Ekolojik Bina
TİYATRO GÜLGEÇ: Öfkenin Yakın Geçmişi (Oyun) 29 Ekim Cumartesi, 20.00, Ömer Ersoy Kültür Merkezi (Aziz Bedros Kilisesi)
GAZİŞEHİR KÜLTÜR VE SANAT DERNEĞİ: Angelus (Performans) 29 Ekim Cumartesi, 15.00, Ömer Ersoy Kültür Merkezi (Aziz Bedros Kilisesi)
MEZRAB THEATRE: The House of Stories (Performans), 30 Ekim Pazar, 15.00, Atatürk Kültür Sahnesi
TİYATRO YAN ETKİ: Tilkiler ve Kötü Kalpli İtler (Oyun), 30 Ekim Pazar, 20.00, Atatürk Kültür Merkezi

Gazişehir Tiyatro Festivali ile ilgili detaylı bilgiye www.gazisehirtiyatrofest.org web adresinden ‘gazisehirorgtr’ kullanıcı adıyla tüm sosyal medya hesaplarından ulaşılabilirsiniz. 

 

BAKMADAN GEÇME!