İstanbul’un kadim hafızası: ‘Sarnıcın Yankıları’

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’un kadim hafızası: ‘Sarnıcın Yankıları’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2022 11:41

Mevlana’nın bir sözünden ilhamla dijital deneyim kolektifi DECOL tarafından tasarlanan ‘Sarnıcın Yankıları’, İstanbul’un kadim ve kolektif hafızasında yer alan mitolojik ve şiirsel geçmişini Yerebatan Sarnıcı’nda bir araya getiriyor.

Haberin Devamı

Dijital deneyim kolektifi DECOL, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek kapılarını yeniden açan Yerebatan Sarnıcı’nda ‘Sarnıcın Yankıları’ isimli 8 dakikalık etkileyici bir dijital enstalasyona imza attı. İBB Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı ve DECOL ortaklığıyla gerçekleştirilen çalışma, farklı teknolojilerin bir arada kullanıldığı kapsayıcı ve çoklu duyusal bir deneyim olarak izleyiciyle buluşuyor.
Mevlana’nın “Şiir bir teknedir ve şiirin anlamı bir denizdir” sözünden ilham alarak DECOL tarafından tasarlanan ‘Sarnıcın Yankıları’, İstanbul’u bir şiir ve ziyaretçileri izleyici olmaktan çıkarıp bu şiirin anlamına doğru yola çıkan geminin yolcuları haline getiriyor. Mimari aydınlatmaların kontrolü, lazer etkileşimi, surround ses sistemi ve kapsayıcı mapping teknolojilerinin kullanıldığı çalışma, İstanbul’un kolektif hafızasında yer alan mitolojik ve şiirsel geçmişini bir araya getiriyor.
İzleyiciyi günümüzden Yunan mitolojisine kadar uzanan, İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e yelken açan mitolojik Argo gemisine davet eden ‘Sarnıcın Yankıları’, bu kadim kentin ortak bilincini merkezine alarak iyileştirici bir yolculuğa çıkarıyor.

Haberin Devamı

İBB Kültür AŞ tarafından işletilen Yerebatan Sarnıcı’nın restorasyon süreciyle başlayan ‘Sarnıcın Yankıları’, İstanbul’dan şehir manzaraları ve su teknolojileri görüntüleriyle devam ediyor. Kentin Ulysses ve Odysseia destanlarında geçen geçmişine kadar uzanan eser, Altın Boynuz’un Marmara sularından Karadeniz’e ulaşan yolculuğuna, Bizans’ın efsaneleşmiş su getirme çalışmalarından Osmanlı su yollarına, Medusa’nın Deniz Tanrısı Poseidon ile aşkından İstanbul’un koruyucu tılsımlı sütunlarına kadar uzanıyor ve ziyaretçilerini Medusa ile Şahmaran’ın dansına ortak ediyor.
Tilde Sound Art Stüdyo’dan Alican Okan’ın müzik direktörlüğünü üstlendiği ve müzikal kompozisyonlarına Erdem Tunalı’nın eşlik ettiği ’Sarnıcın Yankıları’, 24 Ağustos 2022 tarihine kadar her saat başı Yerebatan Sarnıcı’nda görülebilir.

 

BAKMADAN GEÇME!