İstanbul’da kuklalarla 25 yıl

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’da kuklalarla 25 yıl
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2023 10:35

Bu yıl 25. kez düzenlenecek Uluslararası İstanbul Kukla Festivali İstanbul’da farklı bir tiyatro rüzgarı estirmeye hazırlanıyor. Sanat yönetmenliğini Cengiz Özek’in üstlendiği Uluslararası İstanbul Kukla Festivali “100’de 25” sloganıyla bu yıl 25 Ekim – 5 Kasım tarihleri arasında perdelerini açacak.

Haberin Devamı

Cumhuriyetin 100. yılında 25. yaşını kutlamaya hazırlanan festivalde 8 ülkeden 10 oyun izleyiciyle buluşacak. Festivalde Türkiye’den de 6 topluluğun 8 oyunu yer alıyor. Toplam 51 gösterinin yer alacağı festivalde ayrıca film gösterimleri, atölyeler, söyleşilerin yanı sıra bir de geniş kapsamlı bir Karagöz Figürleri Sergisi yer alacak.

İstanbul’da kuklalarla 25 yıl

Festivale bu yıl yurt dışından katılacak oyunlar şöyle sıralanıyor: Çekya’dan Alfa Thatre’ın sergileyeceği “Bay Kaspar ve Tuhaf Ailesi”, İspanya’dan Rauxa Cia’nın sergileyeceği “Hayalgücünün Sınırlarında”, İtalya’dan Compagnia Follemente’nin “Erkekler Tülleri sever” ve yine İtalya’dan Compagnia Walter Broggini’nin “Solo” adlı oyunları, Macaristan’dan MarkusZinhaz Puppet Thetare’ın sergileyeceği “Uçuşun Tarihi” ve Slovenyalı topluluk Nebo Theatre’ın sergileyeceği “Oda”. Avrupa dışından ise Meksika’dan kukla sanatçısı Diego Ugalde’nin sergileyeceği “Buffalo” ve “Neşeli Kuklalar” adlı oyunların yanı sıra Özbekistan’ın Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nden gelecek olan Karakalpakistan Devlet Kukla Tiyatrosu’nun sergileyeceği “Sarayda Sihir” izleyicilerle buluşacak.

Türkiye’den bu yıl festivale katılacak oyunlar ise şöyle: Çağrı Yılmaz’ın sergileyeceği “Döngü: Patikalar”, Tiyatro Gülgeç’in biri yetişkinlere (“Öfkenin Yakın Geçmişi”), diğeri çocuklara yönelik (“Turunç’un Bahçesi”) iki oyunu ile İBB Şehir Tiyatroları’nın sergileyeceği kara tiyatro türündeki “Benim Küçük Yıldızım”.

Türk geleneksel gölge tiyatrosu Karagöz’e de özel bir bölüm ayrılan festivalde Cengiz Özek “Çöp Canavarı” ve “Büyülü Ağaç” adlı Karagöz oyunlarını sergilerken, Aytek Önal da “Balık Tezgahı” adlı gösteriyi sergileyecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul’a kazandırdığı yeni sanat mekanı Feshane’de festival boyunca Karagöz gösterileri, film gösterimleri, atölye ve söyleşilerin yanı sıra bir de Cengiz Özek tarafından açılacak bir Karagöz Figürleri Sergisi yer alacak.

Festivalin bu yılki gösteri mekanları ise şunlar: Akbank Sanat, Alan Kadıköy, Fişekhane, DasDas, Feshane ve Mall of İstanbul. Feshane ve Mall of İstanbul’daki gösteriler ücretsiz olarak sergilenirken diğer mekanlardaki gösteriler için biletler Biletinial.com’dan edinilebilir.

Festivalle ilgili daha fazla bilgi ve programın ayrıntıları www.kuklaistanbul.com adresinden edinilebilir.

BAKMADAN GEÇME!