İmparator Traian 1 yılda ayağa kalktı

Güncelleme Tarihi:

İmparator Traian 1 yılda ayağa kalktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2019 08:30

Denizli'de Laodikya antik kentindeki kazılarda, parçalar halinde bulunan Roma İmparatoru Traian’ın heykeli, bir yıl süren özenli ve meşakkatli çalışmayla birleştirildi.

Haberin Devamı

M.S. 113 yılında yapılan Roma İmparatoru Traian heykeli, 2015’de Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında sürdürülen arkeolojik kazılar sırasında bulunan anıtsal çeşmenin havuzunda tespit edilmişti. Depremle yıkılan çeşme kalıntılarının altında tam 356 parçaya bölünmüştü. Prof. Şimşek başkanlığında dört kişilik ekip bir yıl boyunca emek verdi ve tüm parçalar birleştirilerek üç metre boyundaki heykeli restore etti.

İmparator Traian ve Dacialı esirden oluşan grup yontusuyla Prof. Dr. Şimşek başkanlığında bir arkeolog, bir restoratör ve iki usta çalıştı. Leodikya’nın dönemin bankerlik merkezi ve çok zengin bir kent olduğunu belirten Prof. Dr. Şimşek, şunları söylüyor:

İmparator Traian 1 yılda ayağa kalktı

Haberin Devamı

DEPREMLE YIKILDI

“2015 yılında Traian anıtsal çeşmeyi bulduk. Yarım daire formlu çok güzel bir çeşme. Burası depremlerin sık olduğu bir bölge. Çeşme de M.S. 494 depreminde yıkılıyor. Yıkılınca heykel de havuzun içinde, sütunların altında kalıyor. Haliyle çok parçalanıyor. Heykeli etap etap, toplam 356 parça halinde çıkardık. Roma imparatorluğu sınırlarını en çok genişleten imparator kendisi.

İmparator Traian 1 yılda ayağa kalktı

Dünya su formuna taşınacak kadar önemli 30 satır, 14 maddeden oluşan su yasasını bulduk. ‘Her kim kente ait suyu kendi adına böler ve zarar verirse ceza öder’ diyor. ‘Bunu ihbar edene de ihbar ikramiyesi veririz’ diyor. Yazıt heykelin önünde duruyor. İmparator 60 yaşındayken yapılmış.

İmparator Traian 1 yılda ayağa kalktı

Önce başını bulduk. Bugüne kadar olan portrelerin belki de en güzeliydi. Vücut uzuvlarının birbiriyle orantısı bakımından da çok kaliteli bir heykel. Üst düzey sanat stili gösteriyor.”

İmparator Traian 1 yılda ayağa kalktı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!