Hayat yolundaki tümsekler

Güncelleme Tarihi:

Hayat yolundaki tümsekler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2023 09:45

Amerikalı öykü yazarı Wells Tower ABD’de 2009 yılında basılan ilk öykü seçkisi ‘Her Şey Yanmış, Her Şey Yıkılmış’ta işleri pek de yolunda gitmeyen insanların hikâyelerine odaklanıyor. ‘Atacak son bir kurşununun kalması ne demektir’i anlatıyor.

Haberin Devamı

Amerikalı çağdaş öykücüler ve yazarlar, şu dünyada sevdiğim birkaç şeyden biri. İnsanların üzerine mütemadiyen gevezelik yaptıkları ve fakat hiçbir çözüm üretmedikleri insani meseleleri kısa ve çarpıcı şekilde anlatmayı çok iyi biliyorlar. Raymond Carver, Saul Bellow, William Faulkner...
Wells Tower da onlardan biri olmaya aday bence. Tabii kendisi yeni nesilden, 1973 Vancouver doğumlu. Ancak daha sonra Amerika’ya yerleşmiş ve burada ilk kitabı ‘Her Şey Yanmış, Her Şey Yıkılmış’ı yayımlamış. Amerika edebiyat çevrelerinde çok iyi karşılanan bu ilk kitap, New York Times Editör Seçkisi dahil birçok listeye alınmış, kendisine başarısını takdir eden sayısız ödüller verilmiş.
Yazarın işleri her ne kadar iyi gitse de kendisi ‘işleri pek iyi gitmeyen insanlara’ odaklanıyor. Gül gibi geçinirken hiç hesapta olmayan bir olayla hayatları bir anda tepetaklak olan insanları anlatıyor. Ancak okura ‘hayat berbat ve uğraşmaya değmez’ mesajı veren hikâyeler değil elbette bunlar. Aksine her öyküde karakterlerin belirgin bir umutları ve yaşama tutunma dayanakları var.

Haberin Devamı

HAYALPERESTLER, TERK EDİLMİŞLER...
Karısı arabanın ön camındaki ayak izinin kendisiyle uyuşmadığını fark edince evden kovulan bir adam. Üvey babası tarafından ısırılan bir genç. Ormanda kaybolan leoparın gelip onu almasını bekleyen bir çocuk. Meditasyon hocasıyla kaçan karısını ve küçük kızını özleyen kafası karışık bir adam, Viking yağmacıları, hayalperestler, başarısız mucitler, bahtsız babalar ve dik başlı oğullar. Bu dünya hakikaten darmadağın olmuş, her şey yanmış, her şey yıkılmış... Ne kadar da Carver öykülerindeki karakterlere benziyor Tower’ın karakterleri. Ama merak etmeyin, Tower’ı okurken Carver’ı taklit ettiğini filan düşünmeyeceksiniz, sadece onu çok sevdiğini ve hatta sanırım yazar olmaya bir Carver kitabı okurken karar verdiğini anlayacaksınız.
Bu arada New York Times kendisine en sevdiği yazarları sormuş. Cevabı “David Berman’ın şiir koleksiyonu ‘Actual Air’. Ian Frazier’in yazdığı her şey ve tabii ki öncülleri -EB White, AJ Leibling. Richard Yates’in kısa öyküleri. Walker Percy gerçekten çok sevdiğim biri. ‘Middlemarch’ dışında ‘The Moviegoer’ kadar harika bir roman olduğunu sanmıyorum” olmuş.
Ertuğrul Pek çevirisiyle Holden Kitap’tan çıkan bu öyküler toplamı, hem yeni bir Amerikalı yazarı alıp bağrınıza basmanıza yardım edecek hem de çok kolay okuduğunuz halde her öyküden sonra epey sarsıldığınızı ve bir banka oturup üzerine biraz düşünmek istediğinizi fark ettirecek.

Haberin Devamı

Hayat yolundaki tümsekler
HER ŞEY YANMIŞ
HER ŞEY YIKILMIŞ
Wells Tower
Çeviren: Ertuğrul Pek
Holden Kitap, 2023
216 sayfa.

BAKMADAN GEÇME!