Haliç’te çağdaş sanatın gövde gösterisi

Güncelleme Tarihi:

Haliç’te çağdaş sanatın gövde gösterisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2023 09:01

Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği Contemporary İstanbul’un 18. edisyonu, 26 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında Tersane İstanbul’da yapılacak. Etkinlikte 22 farklı ülkeden 21’i fuara ilk kez katılacak 67 çağdaş sanat galerisinin temsil ettiği sanatçıların en yeni eserleri bir arada olacak.

Haberin Devamı

Türkiye’den ve dünyadan çağdaş sanatın en yeni eserlerini bir arada sunan Contemporary İstanbul’un 18. edisyonu için geri sayım başladı. Sanatseverlerin ve sanat profesyonellerinin en çok ilgi gösterdiği sanat fuarı konumundaki 18. Contemporary İstanbul, 26 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında (26 - 27 Eylül ön izleme, 28 Eylül - 1 Ekim genel ziyaretçi) Akbank ana partnerliğinde Haliç’te yer alan Tersane İstanbul’un etkileyici tarihi atmosferinde izleyicilerle buluşacak. Etkinlikte 22 ülkeden 21’i fuara ilk kez katılacak 67 çağdaş sanat galerisinin temsil ettiği 591 sanatçının, çoğunluğu yeni olmak üzere toplam 1537 eseri görücüye çıkacak.

Güçlü ve yenilikçi program
Contemporary İstanbul’un her zaman yenilikçi bir fuar olduğunu vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, bu yıl da güçlü bir program ve yeniliklerle sanatseverlerin karşısına çıkacaklarını belirtiyor: “Fuar, uluslararası galeriler ve inisiyatiflerle sağlam ve yenilikçi bir program sunuyor. Sanatın şehre ve ülkeye kattığı değeri 18 yıl boyunca hep önemsedik. Partnerlerimizle sürdürebilirlik ve devamlılık ilkesiyle çalışıyoruz. Bu yılki 18. edisyon, kültürün ve sanatın gelişimini teşvik etmeye odaklanıyor ve bu kültürü şehre entegre etmenin önemini vurguluyoruz. Ana partnerimiz Akbank ile birlikte Türkiye’deki çağdaş sanat ortamını genişletip çeşitlendirdik. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı’nı kutluyoruz.”

Haberin Devamı

İlk günden itibaren ana partneri olmaktan gurur duydukları Contemporary İstanbul’un Türkiye’nin adını çağdaş sanatla duyurduğuna dikkat çeken Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ise “Fuar, bu yıl 18. edisyonuyla çağdaş sanatın evrenselliği ve zamansızlığını bir kez daha gözler önüne sererken ülkemizi de global düzeyde çağdaş sanatın önemli merkezlerinden birine dönüştürüyor” diyor.

Fuarın yeni bölümü: Photo Focus

Haliç’te çağdaş sanatın gövde gösterisi

Contemporary İstanbul’un bu yılki yeniliklerinden biri güncel fotoğrafçılık pratiğinde çalışan sanatçı, galeri ve yayınları bir araya getirerek fotoğrafın bir sanat formu olarak taşıdığı önemi keşfetmeyi amaçlayan CI Photo Focus bölümü. İlk kez düzenlenecek Photo Focus’ta sekiz ülkeden 22 sanatçının 44 eseri yer alacak. Etkinlik kapsamında ayrıca iki konuşma programı olacak. Sotheby’s Fotoğraf Bölümü’nün eski direktörü Simone Klein moderatörlüğünde Howard Greenberg, Susanne von Meiss, Tony Ventura ve Sarp Kerem Yavuz’un katılacağı ‘Fotoğraf Piyasasının Geçmişi, Günü ve Geleceği’ konulu panelde fotoğraf sanatının sektörel tarihi, koleksiyon oluşturma kriterleri ve fotoğraf sanatının geleceği gibi konular ele alınacak. Katie White moderatörlüğündeki ‘Sanat Kurumlarında Uyum: Kültürel ve Toplumsal Değişimin Yönetimi’ konulu panelin konuşmacıları ise Yoram Roth ve Koray Duman olacak.

Haberin Devamı

Danışma kurulu üyeleri Ansen, Coşar Kulaksız, Kumru Eren, Leyla Ünsal, Sarp Kerem Yavuz ve Tony Ventura işbirliğinde gerçekleşmek Photo Focus’ta fotoğraf alanında koleksiyon ve koruma pratiğinde önemli bir rol oynayan Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu sanatçılarına ait örnekler de sunulacak. Photo Focus, çağdaş fotoğrafın, görsel üretim teknolojisinin gelişimi ve değişen görme biçimlerinin özünü yakalamak, gücünü keşfetmek amacıyla kurulan öncü bir platform olma iddiasında.

Dünyadan genç galeriler ‘Project Spotlight’ta
Contemporary İstanbul, ‘Project Spotlight’ projesiyle dünya genelinden çeşitli genç galerilere de alan açıyor. Özel olarak seçilen bu galeriler en yetenekli sanatçılarını sergileyecek. ‘Project Spotlight’a davet edilen galer şöyle:  4710 Gallery (Tiflis), Arma Gallery (Madrid), Callirrhoë (Atina), Furiosa (Meksika), Kalashnikovv (Johannesburg), Karpuchina Gallery (Prag), The Why Not Gallery (Tiflis).

Haberin Devamı

Fuarın ‘Solo Shows’ bölümünde ise her sanatçının farklı vizyonuna, tarzına özel bir bakış sunan ve bireysel anlatıları öne çıkaran altı kişisel sergi yer alacak.

Deniz ulaşımı da olacak
Contemporary İstanbul’a deniz yoluyla ulaşım hizmeti, 27 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında Kadıköy, Üsküdar ve Beşiktaş’tan kalkan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları vapurlarıyla sağlanacak. Aynı tarihlerde İBB Deniz Taksi’yle Hasköy İskelesi’ne ulaşım da mümkün olacak.

Fuarda yer alacak özel projeler
- Akbank Sanat, Hasan Bülent Kahraman küratörlüğündeki ‘Belki de bir Şaka’dır’ adlı sergiyle fuarda. Ardan Özmenoğlu ve Fırat Engin imzalı eserlerlerin yer aldığı sergi, gülmeyi ve şakayı hatırlamak için yeni bir yol sunuyor. Sanatseverleri sonsuz krizlerle, savaşlarla, işgallerle, eşitsizliklerle, ayrımcılıklarla dolu hayat meselelerine unutulmuş bir pencereden bakmaya davet ediyor.

Haberin Devamı

- Türk Hava Yolları/Miles&Smiles, Ertuğrul Güngör ve Faruk Ertekin fuarda yer alıyor. Kütahya kentinin eski anılarına ve seramik malzemenin geçmişine odaklanan ikili, seramik malzemenin kırılganlığına atıfta bulunarak tarihi ve edebi referanslara değiniyor. Sanatçılar eserinde çini ve seramik yüzeyler üzerinde, üç boyutlu formlarda, sır altı ve sır üstü boyama tekniğiyle birlikte serbest sürüş tekniklerini kullanıyor.

- Yeni BMW i5’ten aldığı ilhamla sanat ve teknolojiyi buluşturan ve izleyiciyi içine çeken “The Electric AI Canvas” enstalasyonu Borusan Otomotiv’in distribütörü olduğu BMW Türkiye’nin katkılarıyla Art Basel’den sonra İstanbul’da. Enstelasyon, sanatçı Esther Mahlangu, Kohei Nawa, Eric N. Mack, Koo Jiyoon ve Bin Woo Hyuk’un eserlerinden oluşan bir veri kümesiyle eğitilmiş yapay zeka modelleri kullanılarak hazırlandı. Yapay zekanın, 900 yıllık sanat tarihi ve 50 bin görselden yararlanarak ürettiği soyut animasyonlar, yeni BMW i5’e yansıtılarak izleyiciyi kapsayan bir deneyime dönüştürüldü.

Haberin Devamı

- Fuarın partnerlerinden LG OLED ART, Arjantinli sanatçı Cecilia Bengolea’nın seçili video eserlerinin gösterileceği özel bir seçkiye yer veriyor. Gösterilecek olan ‘Favorite Positions’ ve ‘Bestiaire’ adlı eserlerde sanatçı, kendi vücudunu en sevdiği pozisyonlarda ve hayali varlıkların hareketlerini canlandırarak taradı ve bunları üç boyutlu video animasyonlara dönüştürdü.

- Taş anıtlardan ilham alan sanatçı Ömer Pekin, Qua Granite’ın doğal taş malzemelerini kullanarak geniş bir metal kubbenin altında ustalıkla bir araya getirdi ve üç bağımsız duvardan oluşan bir pavyon tasarladı. ‘Stone Henge’ adlı eser, üst üste istiflenen atık fayanslarının geri dönüştürülmesiyle şekillendi.

 - Sanatçı Artem Martis, StarGrup ile ortak projesinde inşaat projelerinin cam artıkları sanat eserlerine dönüştürdü. Artem, cam ile ışığın dansı üzerinden atık materyalin ve geri dönüşümün sınırsız imkanlarını akla getirerek; sosyal farkındalığı arttırmayı hedefliyor.

- Fuarın partnerlerinden Trendyol Sanat, multidisipliner sanatçı, müzisyen ve araştırmacı Memo Akten’in büyük ölçekli video ve ses enstalasyonu ‘Deep Meditations: A brief history of almost everything in 60 minutes’ eseriyle fuarda. Eser, izleyicileri sürekli evrilen görsellerle meditatif bir yolculuğa çıkarıyor.

- House of Brothers Lounge, bu yıl sanatın sınırsızlığını vurgulayan bir buluşma noktası olacak. Analog ve sanal dünyaları birleştiren Balkan Karışman, farklı dokuların ve formların bir araya geldiği eserleriyle bu deneyim alanında yer alacak. Üretimlerinde algoritmalar ve internet veri tabanları kullanan Sergen Şehitoğlu’nun tasarımı da sanat, zanaat ve tasarım arasındaki incelen sınırlarda geziniyor.

- Cenevre’deki (MAH) Musée d’art et d’histoire’ın direktörü Marc Oliver Wahler küratörlüğünde gerçekleşecek açık hava sergisi ‘The Yard’, bu yıl Tosyalı Holding partnerliğinde Tersane Istanbul’un dış avlusuna yayılıyor. Sergide Ângela Ferreira, Anne-Julie Raccoursier, Bosco Sodi, Clemens Wolf, Dorian Gaudin, Gianni Motti, Mehmet Ali Uysal, Nasan Tur, Socratis Socratous’un yanı sıra Tosyalı Holding’in ‘Sürdürülebilir Sanat’ projesi kapsamında Varol Topaç’ın çelik üretim atıklarından ileri dönüşüm tekniğiyle ürettiği eseri de yer alacak.

- Contemporary İstanbul Vakfı’nın İstanbul Havalimanı-İGA ART ortaklığında düzenleyeceği ‘CIF Dialogues by İGA ART’ konuşma programı 27-29 Eylül tarihleri arasında yapılacak. 13 konuşma panelinin yer aldığı programda Marc Oliver Wahler, Simone Klein, Mehmet Kalyoncu, Levent Erden, Bedri Baykam, Cecilia Bengolea, Tarek Horani, Marcel Wanders, Feride Çelik, Ceylan Önalp, Marc Ottavi ve Kerem Topuz gibi isimler yer alacak.

Katılımcı galeriler
+2 presented by Dastan (Tahran), .artSümer (İstanbul), 193 Gallery (Paris), 4710 Gallery (Tiflis), Ab Gallery (Seul), Ambidexter (İstanbul), Anna Laudel (Düseldorf, İstanbul), Arma Gallery (Madrid), Art On İstanbul (İstanbul), Aspan Gallery (Almati), Bavan Gallery (Tahran), Bfm Art Center (Wuzhong City), Bogena Galerie (Saint Paul de Vence), Bozlu Art Project (İstanbul), BüroSarıgedik (İstanbul), Callirrhoë (Atina), C.A.M. Gallery (İstanbul), Collect Gallery (Sofya, İstanbul), C24 Gallery (New York), Den art (Antalya), Dirimart (İstanbul), Furiosa (Meksika), Galeri 77 (İstanbul), Galeri Bosfor (İstanbul), Galeri Nev İstanbul (İstanbul), Galeri Siyah Beyaz (Ankara), Galeria Joan Gaspar (Barselona), Galeria Senda (Barselona), Gallery Schmidt (Zürih), Hofa (Londra), Ibi Art Gallery (Johannesburg), In The Gallery (Mayorka), Inloco Gallery (Dubai), Kairos (İstanbul), Kalashnikovv Gallery (Johannesburg), Karpuchina Gallery (Prag), Lazy Mike Gallery (Riga), Leila Heller Gallery (Dubai, New York), Mariana Custodio Gallery (Lizbon, İstanbul), Mark Hachem (Paris, Beyrut), Martch Art Project (İstanbul), Maze Art Group (Tahran), Merkur (İstanbul), Muse Contemporary (İstanbul), Öktem Aykut (İstanbul), Omelchenko Gallery (Moskova), Pg Art Gallery (İstanbul), Pi Artworks (Londra, İstanbul), Pilevneli (İstanbul), Pilot (İstanbul), Piramid Sanat (İstanbul), Red Art İstanbul (İstanbul), Rıdvan Kuday Gallery (Diyarbakır), Sanatorium (İstanbul), Sconci Gallery (Dubai), Sevil Dolmacı Art Gallery (İstanbul), SGR Galeria (Bogota), Simbart Projects (İstanbul), Sistema Gallery (Moskova), Soda (İstanbul), The Pill® (İstanbul), The Why Not Gallery (Tiflis), Villa del Arte Galleries (Barselona, Amsterdam), Vision Art Platform (İstanbul), x-ist (İstanbul), Yvonne Hohner Contemporary (Karlsruhe), Zilberman (İstanbul, Berlin).

Anadolu’dan çağdaş sanat inisiyatifleri de fuarda
Türkiye’nin farklı şehirlerinde faaliyet gösteren çağdaş sanat kurumları da farın ‘İnisiyatifler’ bölümünde ağırlanıyor.
Ka Atölye (Ankara): Görsel kültür, sanatsal düşünce alanında bilgi paylaşımı ve üretime olanak sağlayan Ka, yıl boyunca hem sağlam bir altyapıya sahip lens tabanlı çalışan sanatçılar hem de fotoğrafa yeni başlayanlar için olanaklar yaratmak üzere farklı disiplinlerden araçları, bilgi kaynaklarını bir araya getiren çeşitli seviyelerde atölyelerin yanında, sergiler, söyleşiler, sunumlar, sanatçı konuşmaları, projeler ve etkinlikler düzenliyor. Ka, fuara Alix Marie, Antony Cairns, Asger Carlsen, Dafna Talmor, Hannah Hughnes, Ruth van Beek, Arda Asena, Cemil Batur Gökçeer, Görkem Ergün ve Irmak Canevi ile katılım sağlayacak.

NOKS Art Space (İstanbul): Sanatçı/akademisyen Elvan Ekren ve Volkan Kızıltunç tarafından 2017 yılında kurulmuş, Kadıköy’de yer alan ortak bir çalışma, üretim ve sergileme alanı. Bağımsız, kültürlerarası birlikteliklerin ve disiplinlerarası etkileşimin ön planda tutulduğu

bir platform sunan NOKS, fuara Aida Teimourlouie, Bekir Dindar, Eda Demir, Elven Ekren, Ekin Çekiç, Emin Berk, Gizem Çelik, Hüseyin Güler, Nazlı Tuhera Moral ve Volkan Kızıltunç ile katılıyor.

KOLİ Art Space (İstanbul): Sanatçı/akademisyen Elçin Acun ve sanatçı Yasemin Kalaycı tarafından kurulmuş, kâr amacı gütmeyen, bağımsız bir çalışma, üretme ve sergileme alanı. Kapsayıcılık ve çeşitliliğin gücüyle beslenir, kimliğin ve cinsiyetin akışkanlığına odaklanır. Fuara Cansu Yıldıran, Cihan Bacak & İsmet Köroğlu, Ekin Keser, Elçin Acun, İlkin Zeybek, İrem Ekim Demir, Mert Çağıl Türkay, Ömer Tevfik Erten, Seçkin Tercan ve Yasemin Kalaycı ile katılacak.

Kıyı Projects (Antalya): Mevcudiyetleri bir şekilde Antalya ile kesişen sanatçıların kentin farklı kıyı topografyalarında gerçekleştirmeyi planladığı bir dizi eylemselliği içeren proje, bağımsız, periferik ve kolektif bir oluşum olarak kent içerisindeki sanatçıların etkileşimini artırmayı hedeflerken aynı zamanda pandemi sürecinde dijital ortama sıkışan sanat pratiğine alternatif bir mekân olarak doğayı yeniden hatırlatmayı arzuluyor. Fuarda Ali Kanal, Çiğdem Yola, Gülden Ataman, Handan Dayı, Ilgaz Özgen Topcuoğlu ile yer alacak.

 

BAKMADAN GEÇME!