GeleceÄŸin dünyasını duygusal zekâ belirleyecek

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin dünyasını duygusal zekâ belirleyecek
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 14, 2023 10:48

Farklı sektörlerden liderlerle çalışan yeni nesil dönüşüm ve iletişim lideri Koray Bilici, ‘Geleceğe Işık Tutan Liderler’ adlı çalışmasında iş dünyasından 50 liderle yaptığı söyleşileri bir araya getiriyor. Bilici, geleceğin dünyasını belirleyecek üç kavramın duygusal zekâ, bilim-teknolojiye dayalı eğitim ve sürdürülebilirlik olduğunu söylüyor...

Haberin Devamı

Podcast olarak hazırladığınız, Türkiye’nin önde gelen işinsanlarıyla söyleşilerinizi ‘Geleceğe Işık Tutan Liderler’ adlı kitapta bir araya getirdiniz. Söyleşilerin, dolayısıyla kitabın motivasyonu neydi?
‘Geleceğe Işık Tutan Liderler’, benim ve Türkiye’nin önde gelen 50 lider arkadaşımın fikirlerinin, öngörülerinin yer aldığı, ‘ortak akıl’ mantığıyla yazılmış bir kitap. Yoğun iş hayatında bu çok değerli 50 lideri bir arada bulmak neredeyse imkânsız.
‘Geleceğe Işık Tutan Liderler’in en güçlü yanı iki farklı kitleyi aynı anda kucaklayabilecek bir yapıda kurgulanmış olması. Kitap hem önemli organizasyonlarda üst düzey yöneticiler için hem de kariyer dünyasına adım atacak gençler ve kariyerinin başındaki potansiyel yeni nesil liderler için bir kaynak. Kitabın ana hedefini, baş döndürücü bir hızla ilerleyen dijital Darwinizm sürecinde tüm profesyonellere ışık tutacak olması olarak özetleyebilirim.

Pandemiyle birlikte pek çok şey değişti. Acaba pandemi ‘dijital Darwinizm’ diye tanımlanan süreci hızlandırdı mı? Bu değişim iş dünyasını nasıl etkiledi?
Pandemi öncelikle günlük hayatımızı kökünden değiştirdi. Değişen yaşam şartları yeni ihtiyaçlar doğurdu. Bu da beraberinde hızlanan dijitalleşmeyi getirdi. Dünya genelindeki ortalamalar baz alınarak yapılan araştırmalara göre pandemi koşulları dijitalleşme sürecini yaklaşık altı yıl öne getirdi. Doğal olarak pandemi dijital Darwinizmi de hızlandırdı. Bu değişimle iş dünyası teknolojinin önemini kavradı ve bu alana daha fazla yatırım yapmaya başladı. Özellikle yapay zekâ alanında yapılan yatırım ve girişimler büyük bir hız kazandı.

Bir liderin olmazsa olmaz vasıfları nedir? Hedefinde liderlik olan gençlere ne tavsiye edersiniz?
Liderlik vasıfları üzerine birçok kitap yazıldı. Kitabımda da belirttiğim üzere bunların hepsi değerli kavramlar. Ben konuya şöyle bakıyorum; gelişen koşullara göre liderlik kavramı da farklı özelliklerini öne çıkararak varlığını sürdürür. Bu nedenle liderlik vasıflarında ilk sıraya dönüşüm ve esneklik kavramlarını koyarım. Çünkü asıl mesele esnek olmak ve koşullara, gelişmelere ve tabii ki gelişen teknolojiye uygun olarak dönüşmektir. Hedefinde liderlik olan tüm gençlere esnekliği, dönüşümü içselleştirmelerini öneririm. Bir diğer önemli ayak da kendi kendine öğrenmektir. Öğrenmek için kendiliğinden harekete geçen her genç, rakiplerinin bir değil, birkaç adım önünde olacaktır.

Geleceğin dünyasını belirleyecek üç şeyi nasıl sıralarsınız?
Geleceğin dünyasını belirleyecek üç kavram; duygusal zekâ, bilim-teknolojiye dayalı eğitim ve sürdürülebilirliktir. Gelecekte bilim ve teknoloji alanında devrim olarak nitelendirilebilecek pek çok gelişme olacak. Bu noktada en büyük ihtiyacımız, insani bir yetkinlik olan duygusal zekâdır. Bilim ve teknolojiyi ancak ve ancak duygusal zekâyla geliştirebilirsek öngördüğümüz büyük devrimleri hayata geçirebiliriz. Geleceğin dünyasını belirleyecek bir diğer önemli kavram ise sürdürülebilirlik. Yaşanacak bir dünyayı koruyamayacak olursak elde ettiğimiz başarıların hiçbir anlamı kalmaz.

Sivil toplum kuruluşlarında aktif çalışıyorsunuz. Spor Gönüllüleri Derneği, YANINDAYIZ Derneği... Kitabın gelirini de YANINDAYIZ Derneği’ne bağışladınız. Yoğun bir iş hayatında sivil toplumda çalışmanın artıları nedir?
Sivil toplum kuruluşları insan hayatında toplu ve köklü değişimler yapabilen çok değerli organizasyonlardır. Ben elimden geldiğince sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak yer almaya çalışırım. Bu nedenle kitabımın yazar telif gelirini ülkemizde toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının gelişmesine önemli katkılarda bulunan YANINDAYIZ Derneği’ne bıraktım. Zaten toplumdan aldığını topluma vermenin en güzel yolu bu tip organizasyonlara destek olmaktan geçer.

GELECEÄžE IÅžIK TUTAN LÄ°DERLER  Â

Geleceğin dünyasını duygusal zekâ belirleyecek

YENÄ° NESÄ°L LÄ°DERÄ°N
BAÅžUCU KÄ°TABI
Koray Bilici
DoÄŸan Solibri, 2023
360 sayfa.

BAKMADAN GEÇME!