Galata'nın 1000 yıllık tarihinin izini süren belgesel

Güncelleme Tarihi:

Galatanın 1000 yıllık tarihinin izini süren belgesel
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2023 09:52

İstanbul ve Galata’nın 1000 yıllık eşsiz tarihini Matrakçı Nasuh’un ünlü İstanbul minyatürü eşliğinde anlatan “Bir Ütopya Adası: Galata” adlı belgeselin ilk gösterimi Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve İtalya İstanbul Başkonsolosu Elena Clemente’nin katılımıyla, 19 Aralık Salı akşamı İtalyan Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Haberin Devamı

Çekimleri İtalya ve Türkiye’de yapılan, yapımı iki yıl süren “Bir Ütopya Adası: Galata” adlı belgesel, Galata ve İstanbul’un eşsiz tarihini, “Türk DaVinci" sıfatı takılan Matrakçı Nasuh’un ünlü İstanbul minyatürü eşliğinde anlatıyor. Eser, tam beş asır sonra, günümüzün ünlü minyatür sanatçısı Taner Alakuş tarafından, sekiz aylık bir emekle yeniden üretildi.

Galatanın 1000 yıllık tarihinin izini süren belgesel

Galatlı savaşçılar, Fenikeli denizciler, Venedikliler, Cenevizliler, bankerler, ibadethaneler, balozlar, müneccimler, kabadayılar, çığlıklar... Belgesel, izleyiciyi soluksuz bir tarih yolculuğuna çıkartıyor. Matrakçı Nasuh’tan Abidin Dino’ya, Andre Chenier’den James Balwin’e, Cervantes’den J. Jacques Rousseau’ya Galata’nın sokaklarını kimler adımladı? Ceneviz, Frenk, Yahudi, Ermeni, Rum, Müslim ve Gayrimüslim 72 millet, bu ütopya adasında bir arada nasıl yaşadı? Galata’nın izlerini Venedik ve Cenova’ya dek süren belgeselin müzikleri,İtalyan müzisyen Giovanni Floerani tarafından 12. yüzyıl ezgileriyle yapıldı.

Haberin Devamı

Seslendirmesini usta sanatçı Aydoğan Temel’in yaptığı belgeselde, geçen yıl kaybettiğimiz Konto Kraliçesi Nurhan Damcıoğlu’nun son ropörtajı da yer alıyor. Belgeselin yönetmenliğini Serkan Koç, yapımcılığını Emin Selim Akgül üstlendi.

BAKMADAN GEÇME!