‘Doğa en temel dil’

Güncelleme Tarihi:

‘Doğa en temel dil’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2023 11:28

Çocuk yazınının usta ismi Feridun Oral’ın eserleri gerek yurtiçinde gerekse de yurtdışında nitelikli ödüllere değer görülüyor, hiç umulmadık coğrafyalarda şaşırtıcı satış rakamlarına ulaşıyor. Oral’la bunlarla ilgili ve çocuk yazınının gittiği yol üzerine konuştuk.

Haberin Devamı

Çizgileriniz kadar kaleminiz de dikkat çekiyor. Şunu merak ediyorum: Bir kitaba hem yazı hem de çizi yönünden katkı sunabilmek kitabı geliştiren, bir adım öne götüren bir durum mu?
Yazmak ve resimlemek farklı disiplinler olduğundan, bu iki disiplini bir arada düşünebilme, analiz etme ve tasarlama yeteneğine sahip olmayı bir şans olarak görüyorum. Bu şans bağımsız hareket edebilmeyi; örneğin, yazı ve resimde anlık değişiklik yapmayı sağladığı için kitabın tasarımına olumlu katkılar sağlıyor.

İmzanız yurtdışında da çok değerli. Aldığınız ödüllerle gururlandık hep. Bu bağlamda sormak isterim: Evrensel dili yakalamak diye bir şey var mı çocuk yazınında ve illüstrasyonda?

‘Doğa en temel dil’

Farklı coğrafyaları, toplumları ve kültürleri düşündüğümüzde çocuk yazını ve illüstrasyonunda evrensel bir dili yakalamanın zor olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden ben, evrensel dili kendi kitaplarımda doğa ve hayvanlar üzerinden yakalamayı hedefliyorum. Çünkü en temel dilin doğanın kendi dili olduğuna inanıyorum. Hangi coğrafyada, hangi kültürde olursa olsun doğanın bir parçası olma farkındalığını ve farklılıklarımızı, duygularımızı, düşüncelerimizi hayvan karakterler aracılığıyla anlatmaya çalışıyorum.

Haberin Devamı

Çizgi hikâyeyi besleyen bir unsur mu sizin gözünüzde yoksa ana unsuru mu? Hem çizgide hem kalemde marifet gösteren biri olarak cevabınızı merak ediyorum.
Okulöncesi çocuk kitaplarında çizgi her zaman metinden önce gelir. Çünkü çocuk kitapla ilk algı ve iletişimini görsellerle kurar. Eğer çizgiler onu yakalamışsa metnin çizgiye eşlik etmesi hayal gücüne olumlu katkı sağlar. Görsel imge önceliği ve algısı sadece çocuklar için değil yetişkinler için de geçerlidir.

Yayıneviniz Yapı Kredi’den aldığımız bilgiye göre kitaplarınız özellikle Çincede yoğun ilgi görüyor. Geri dönüşleri, yorumları merak ediyorum...
Kitaplarımın Çincede yoğun ilgi görmesi beni mutlu etmekle birlikte şaşırttı da diyebilirim. Sizin de belirttiğiniz gibi çok açık bir coğrafya olmadığı ve kitaplar yeni basıldığı için henüz yorumlar hakkında bir fikrim yok. Ayrıca bunlarla ilgili geri dönüşler olur mu, şimdilik bilmiyorum.

Haberin Devamı

Sizi bir hikâye anlatmaya iten refleks nedir peki? Ve bu hikâyelerin çocuklara yönelme motivasyonu...
Beni doğru bir hikâye anlatmaya iten en temel refleks hayal gücüm olsa da, çocukların çok iyi bir gözlemci olması ve detaylarda dolaşması onlara yönelme motivasyonunda daha önemli bir etkendir. Bu nedenle; ben de sürekli gözlem yapıyor ve detaylara önem veriyorum. Bazen birçok fikir, hikâye konusu yakalasam da, kitabı yazma ve resimleme aşamasında son haline gelinceye kadar ince eleyip sık dokuyorum.

Çok sayıda ödülünüz var. Ödülleri bir sanatçı için motivasyon kaynağı olarak görmeli miyiz, sizdeki yansıması nasıl oluyor?
Ödüller bir sanatçıya her zaman gurur verir ve motive eder. Ancak ödül almamış olmak da ne bir ölçü ne de bir eksiklik bence.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!