Çocuklar için birer eşitlik bildirgesi!

Güncelleme Tarihi:

Çocuklar için  birer eşitlik  bildirgesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2017 13:10

Renklere, mesleklere, oyuncaklara, oyunlara ve hatta duygulara bile cinsiyet tayin ediyor, çocukları da bunlara uygun kalıplara hapsediyoruz. Elisabeth Brami’nin çocuklar için kaleme aldığı bildirgeler ise tüm bu basmakalıp dayatmaları yıkarak çocukların ruhlarını özgür bırakıyor.

Haberin Devamı

On beşer maddelik bildirgelerdeki, kız çocukların her gün prenses, erkeklerinse süper kahraman olmama hakları özgürlüklerin en güzeli bana kalırsa. Böylece bu rollerin gerektirdiği bir sürü mecburiyet kendiliğinden çöpe gidiyor. Şöyle ki, kız çocuklar da erkek çocuklar gibi: Üstü başı pasaklı, saçları dağınık, yara bere içinde, bilyelerle ve arabalarla oynama, ağaçlara tırmanma, çitlerden atlama, mavi, siyah ve hatta tüm renkleri giyme, kamyon şoförlüğü ve astronotluk dahil istedikleri her mesleği seçme, polisiye romanları sevme, temizlik yapmayı bilmeme... haklarına kavuşuyor.
Peki ya erkek çocuklar? Onlar da kız çocuklar gibi: Ağlama ve nazlanma, şık görünme, süslenme, düzenli olma, evcilik ve seksek oynama, matematikte birinci olmama, tamirat yapmayı bilmeme, pembe, sarı, mor renkleri giyme, dansçılık ve bebek bakıcılığı dahil istedikleri her mesleği seçme, aşk romanlarını sevme, kavgacı olmama... haklarına kavuşuyor. Bildirgelerdeki ortak son maddeyse sevginin cinsiyetsizliğine işaret ediyor: “İstedikleri kişiyi sevme hakları vardır. Kız ya da erkek ya da her ikisini de.” Böylece, özde birer eşitlik bildirgesi olan bu metinler, tüm çocuklara, ben çocuğum, deme hakkı tanıyor. Elisabeth Brami’ye rengârenk, mizahi çizimleriyle Estelle B. Spagnol eşlik ediyor.

Haberin Devamı

Çocuklar için  birer eşitlik  bildirgesi
Çocuklar için  birer eşitlik  bildirgesi
KIZ ÇOCUK HAKLARI BİLDİRGESİ
ERKEK ÇOCUK HAKLARI BİLDİRGESİ
Elisabeth Brami
Resimleyen: Estelle Billion- Spagnol
Çeviren: Burcu Uğuz
YKY, 2017
Her bir kitap 36 sayfa, 8 TL

BAKMADAN GEÇME!