'Çingene kızı' ailesine kavuşacak

Güncelleme Tarihi:

Çingene kızı ailesine kavuşacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2018 00:31

Gaziantep’in önemli simgelerinden ‘Çingene Kızı’ mozaiğinin ABD’deki Bowling Green Eyalet Üniversitesi’nde olan kayıp parçaları, yıllar sonra evine dönecek.

Haberin Devamı

GAZİANTEP'in Nizip ilçesine bağlı Belkıs köyü sınırlarındaki Zeugma antik kentinden yurtdışına kaçırılan ve bugün kentin önemli simgelerinden biri haline gelen ‘Çingene Kızı’ mozaiğinin kayıp parçaları, yıllar sonra evine dönecek. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD’nin Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında Zeugma mozaiklerine ait 12 parçanın Türkiye’ye getirilmesine ilişkin bir protokol imzalandığını anımsattı. Şahin, Zeugma antik kentinden 1960'lı yıllarda yapılan kaçak kazılarla çıkarıldıktan sonra yurtdışına kaçırılan mozaiklerin, Gaziantep'in simgesi Çingene Kızı'nın kayıp parçaları olduğunu söyledi. Çingene Kızı'nın parçalarının evine dönecek olmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Şahin, "İki yıldan beri üzerinde çalışıyorduk. Kültür ve Turizm bakanlarımız, Dışişleri bakanlarımızla birlikte çalıştık. Üniversitenin, söz konusu kayıp mozaikleri yuvasına iade edeceğine dair bir protokol imzalandı" dedi.

Zeugma ören yerinde 1960'lı yıllarda yurtdışına çıkarılan ve 1965'te Bowling Green Eyalet Üniversitesi’nce 35 bin dolar karşılığında Peter Marks isimli sanat tacirinden satın alınan Zeugma mozaikleri, bugüne kadar üniversitedeki Wolfe Sanat Merkezi girişinde, cam panel içinde döşenmiş vaziyette sergileniyordu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!