Büyükbabayla anılar denizinde...

Güncelleme Tarihi:

Büyükbabayla anılar denizinde...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2022 15:26

‘Büyükbabamın Kocaman Denizi’ni bir solukta bitirmenizin önündeki tek engel her sayfada sizi sizden alıp bambaşka âlemlere götürecek, dakikalarca dalıp gideceğiniz enfes deniz manzaraları olabilir.

Haberin Devamı

‘Büyükbabamın Kocaman Denizi’ni bir solukta bitirmenizin önündeki tek engel her sayfada sizi sizden alıp bambaşka âlemlere götürecek, dakikalarca dalıp gideceğiniz enfes deniz manzaraları olabilir. Ki söz konusu olan, hem büyükbabanın kulübesinin aşağısında uzanan uçsuz bucaksız deniz hem de bir anılar, hikâyeler denizi.
Rüya ve büyükbabasının dokunaklı ilişkileri yaşlılık, geçmiş ve anılar üzerine düşündürürken umut ve dayanışmayı yüceltiyor.
Rüya’nın büyükbabası deniz kıyısındaki bir kulübede yaşıyor. Birlikte koya inip oyunlar oynamaya bayılıyorlar. Ama büyükbaba artık koya inen dolambaçlı patikayı inmekte zorlanıyor. Bu yüzden de son ziyaretinde yepyeni bir oyun teklif ediyor torununa; Rüya şöminenin üzerindeki eşyalardan birini seçecek ve büyükbaba o eşyanın hikâyesini anlatacak. Böylece eğlence ve heyecan dolu bir anılar denizine yuvarlanıyorlar dede torun.
Bir korsan altını, pirinç bir teleskop, eski bir balık ağı... Karanlık mağaralarda hayalet oluyor, uçurumlardan geçiyor, fırtınalar atlatıyor, günbatımında saklambaç oynuyorlar. En inanılmazıysa büyükbabanın tam denizin dibini boylayacakken bir balık ağına yakalanıp bu sayede hayatının aşkını bulması.
Rüya hem çok eğleniyor hem de düşünmeden edemiyor; kulübedeki eski eşya için ıvır zıvır diyen annesi yanılıyor aslında. Büyükbaba hiç de dünyayı biriktirmiyor kulübesinde. Hiçbir ıvır zıvır gündoğumunu, günbatımını, mağaraları ve denizi taşımıyor içeriye. Büyükbaba dünyadaki en sevdiği yerden uzakta aslında. Ve onu oraya kavuşturmanın bir yolu mutlaka olmalı.

Haberin Devamı

Büyükbabayla anılar denizinde...
Büyükbabamın Kocaman Denizi
Sylvia Bishop
Resimleyen: Paddy Donnelly
Çev: Sima Özkan
Timaş Çocuk, 2022
96 sayfa.

///
Ortaçağa maceralı bir yolculuk
Çocukları tarihteki farklı kültürlerle tanıştırarak maceradan maceraya sürükleyen ‘Sihirli Ağaç Evi’ serisi artık çizgi roman olarak okurlarıyla buluşuyor. Seriyi kısaca hatırlamak gerekirse; her şey Tim ve Lea’nın ormandaki bir ağaç ev keşfetmeleriyle başlıyordu. İçi kitaplarla dolu bu evin onları kitaplardaki yerlere götürebilen, zamanda yolculuk yapmalarını sağlayan bir kapı olduğunu keşfetmeleriyle de olağanüstü serüvenlere atılıyorlardı.
Amazonlar, mamutlar, piramitler ve ninjalar Tim ve Lea’nın tanıştıklarının sadece bir kısmı. Ama konu zamanda yolculuksa şatoları, şenlikleri, zindanları, türlü efsane ve büyüleriyle ortaçağın bambaşka bir çekiciliği olduğu inkâr edilemez. Dolayısıyla serinin ‘Gizemli Şövalye’ kitabı çizgi roman seçimi için biçilmiş kaftan. Üstüne illüstratör Kelly ve Nichole Matthews’ın ışık gölge oyunları da eklenince apayrı bir tat kalıyor damakta.
Tim ve Lea ‘Dragos’ adlı kitaptaki cümlelerin gizemine kapılıp tepeden tırnağa zırhlı bir şövalyenin peşine düşüyor, kendilerini bir ortaçağ şatosunda buluyorlar bu defa. Ziyafet salonuna sızmaları kolay olsa da başka bir zamana ait iki çocuğun burada fark edilmemeleri imkânsız gibi bir şey. Casus damgası yiyip zindanı boylayıveriyorlar haliyle. Ama işe bakın ki asıl maceraları da zindanda başlıyor. Üstelik yalnız da değiller; bir sürü küçük çocuk ve acımasız dükün kardeşi de esirler arasında. Ha bir de, Tim ve Lea’dan sonra ortaçağ efsanesine dönüşeceği kesin olan küçük bir el fenerleri var.

Haberin Devamı

Büyükbabayla anılar denizinde...
SİHİRLİ AĞAÇ EVİ - 2
GİZEMLİ ŞÖVALYE
Mary P. Osborne
Resimleyen: Kelly-Nichole Matthews
Çev: Duygu Dalgakıran
Domingo Yayınları, 2022
165 sayfa.

BAKMADAN GEÇME!