‘Bir Aşk Masalı’nın beş sevdalısı

Güncelleme Tarihi:

‘Bir Aşk Masalı’nın beş sevdalısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2022 09:12

Ahmet Ümit, yetişkinler için yazdığı ‘Bir Aşk Masalı’nda sevda uğruna yollara revan olan beş prensin hikâyesini anlatıyor. Aşkın yüceliğine vurgu yapan usta yazar, iyilikle kötülüğün mücadelesini anlatırken insan-hayvan hakları, doğayı koruma, hak ve özgürlüklere saygı gibi güncel sorunları da gözetiyor. Ümit’in kadın kahramanları da alışıldık masalların aksine çok daha belirgin ve yönlendirici.

Haberin Devamı

Dünyadaki beş kıtada sadece beş ülke varmış. Her mevsim karlarla örtülü olan Buz Ülkesi; uçsuz bucaksız çöllerin ortasında yer alan Kum Ülkesi; denizlerin arasında kocaman bir ada gibi yüzen Su Ülkesi; fırtınası eksik olmayan Rüzgâr Ülkesi; hepsinden yüksekte kurulana ise Dağ Ülkesi denilmiş. Bu ülkelerin beşinin de hükümdarları ülkelerini adilce yönetir, halklarına bolluk ve bereket sunarlarmış. Böyle olunca da savaşmaya gerek kalmaz, insanlar mutluluk içinde yaşarmış. Halklarının bu memnuniyeti kral ve ailesine de yansır, saraylara da derin bir huzur hâkim olurmuş. Ancak masallarda olabilecek güzel bir ütopya ama böyle mutlu ve dingin bir dünyada edebiyat eserlerine; roman, öykü, şiir bir yana masallar için bile konu bulunmaz ya da buna gerek olmaz. Mutlu ve mesut yaşarlar o düş dünyasında.
Ahmet Ümit yetişkinler için yazdığı ‘Bir Aşk Masalı’nda böyle bir dünya düşlemiş. “Masal bu ya” deyip düşlerimize tercüman olmuş.

Haberin Devamı

AYNI RÜYANIN PEŞİNDE
Bu beş ülkenin beş prensi varmış. Beş prens gelecekte ülkelerini yönetmek üzere her konuda bilgili, kültürlü, entelektüel, zeki, sporcu ve savaşçı gençler olarak yetiştirilmişler. Her şey düşlendiği gibi ya da başka bir deyişle planlara uygun olarak yürürken bu beş veliaht birbirlerinden habersiz aynı gece aynı rüyayı görmüş. Kendilerine hem tanıdık hem de yabancı gelen büyülü bir kentte yürümüş, kentin dışına açılan ahşap kapılara varmışlar. Kuzeydeki Buz Kapısı, güneydeki Kum Kapısı, batıdaki Su Kapısı, kuzeybatıdaki Rüzgâr Kapısı, doğudaki ise Dağ Kapısı’ymış. Bu kapılardan çıkıp gitseler her şey mutlu bir şekilde devam edecekmiş belki de, tabii ki gitmemişler, biraz daha yürüyüp Aşk Tanrıçası ile karşılaşmışlar. Aşk Tanrıçası da onlara elini uzatmış ve kana kana aşk suyundan içmişler. Beş ayrı rüyada beş prens ancak düşlerinde görebilecekleri güzellikte bir genç kızla karşılaşmışlar ve anında ona âşık olup peşine düşmüşler. Genç kız beş farklı yöne koşmuş ve demin sözünü ettiğimiz kapılardan çıkıp kaybolmuş. O andan sonra tek amaçları rüyalarındaki genç kızı bulup aşka ulaşmak olmuş. Aşkları uğruna yollara düşüp karla, kışla, fırtınayla, borayla hatta depremle, yangınla karşılaşıp savaşçı kabilelerle, devlerle, balinalarla, devasa yılanlarla, hatta denizkızlarının gizemli şarkılarıyla mücadele etmişler. Zümrüdüanka gibi masal yaratıklarından medet ummuşlar.

Haberin Devamı

ÖZGÜRLÜK ÖNEMLİ
Aşka ulaşmak için kararlı davranmaları, cesurca hareket etmeleri, tutkularını yitirmemeleri, iyilikten ayrılmamaları ve ne pahasına olursa olsun özgürlüğü çiğnememeleri gerekmektedir. İlk dört şartı harfiyen yerine getirmişler. Özgürlükse âşık oldukları kızın kendi iradesiyle karar vermesi, aşkı, âşığını seçmesi demekmiş.
Ahmet Ümit, ‘Bir Aşk Masalı’na, Annemarie Schimmel’in ‘Sayıların Gizemi’ adlı eserinden bir alıntıyla başlıyor. “Eril 3 ve dişil 2’nin bölünmez birleşimi olarak 5, saf matematiksel nedenlerle, erkek ve kadının birliğini ifade eden uygun bir sayıdır.” Kitabın adında “bir” var ama masalda bol bol beş rakamı geçiyor, her şey gelip beş rakamına bağlanıyor. Masalı da beş kahramanın beş macerasına göre kurmuş Ahmet Ümit. Klasik masalların yapısal özelliklerine göre gelişen ve aşkın yüceliğini vurgulayan ‘Bir Aşk Masalı’nda mesajlarını günümüze uygun olarak vermiş. Adil olma, haklıdan yana davranma, iyilik, güzellik gibi masalların temel unsurlarına yer verip prenslerin maceralarında iyilikle kötülüğün mücadelesini anlatırken insan ve hayvan hakları, doğayı koruma ve tahrip etmeme, iklim değişikliğinin etkileri, hak ve özgürlüklere saygı gibi güncel sorunları da gözetiyor. Her kötülüğün insandan geldiğine dikkati çekiyor.
Kadın kahramanları da alışıldık masallardakinin aksine çok daha belirgin ve yönlendirici. Âşık adaylarını iyi insan olup olmadıklarını, aşkı hak edip etmediklerini anlamak için gerektiğinde zekâları ve bilgileriyle, gerektiğinde bilek güçleriyle sınayan yine onlar.
“Yolculukların en çilelisi aşk için yapılandır. Ve zorluk ne kadar artarsa aşk o kadar kıymete biner, o kadar anlam kazanır, o kadar vazgeçilmez bir hal alır” diyor Ahmet Ümit. Sevdiklerini ararken aşkı bulmaya çalışan kahramanlarına ve bize “Özgürlük yoksa aşk da yoktur” mesajını veriyor.
Not: Ahmet Ümit, yeni kitabı ‘Bir Aşk Masalı’nı imzalamak için yarın saat 15.00’te Yapı Kredi Yayınları Beyoğlu Kitabevi’nde okurlarıyla buluşacak.

Haberin Devamı

Kitaptan tadımlık...
“Prensler de ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar ne yeniden derin bir uykuya dalabilmişler ne de o muhteşem rüyaya geri dönebilmişler. Ama aşk inatçıdır derler, hemen vazgeçmemişler; sabaha kadar uyumayı deneyerek, ellerinden uçup giden o büyülü ânı yeniden yakalamak istemişler. Gelin görün ki, uykunun kırıntısı bile düşmemiş gözlerine, saatlerce yataklarında öylece kıpırdanıp durmuşlar. Güneşin ilk ışıkları pencerelerinden süzülürken sonunda teslim olmuşlar, bir daha o rüyayı göremeyeceklerini anlamışlar. Fakat nedense karamsarlık yokmuş gönüllerinde, sevinçli, umutlu, üstelik istekliymişler. Artık bambaşka gözlerle bakıyorlarmış dünyaya, bambaşka düşüncelerle doluymuş zihinleri, bambaşka duygular taşıyorlarmış gencecik yüreklerinde. İşte o heyecanla kalkmışlar yataklarından, o hevesle giyinmiş, kimseye görünmeden çıkmışlar saraylarından...” s17

Haberin Devamı

‘Bir Aşk Masalı’nın beş sevdalısı
Bir Aşk Masalı
Ahmet Ümit
Yapı Kredi Yayınları, 2022
248 sayfa.

BAKMADAN GEÇME!