BİFO’dan kadın şeflerin sezonu

Güncelleme Tarihi:

BİFO’dan kadın şeflerin sezonu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2022 09:08

Yeni sezona yarın akşam Zorlu PSM’de büyük piyanist Nikolai Lugansky’nin solist olacağı konserle başlayacak Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Joonas Ahone, Gautier Capuçon, Daniel Behne, Tine Thing Helseth, Manuel Blanco, Marlis Petersen gibi yıldız solistlerin yanı sıra üç önemli kadın şefi konuk edecek: Carolyn Kuan, Emilia Hovling ve Lina González-Granados.

Haberin Devamı

Kültür-sanat ve özellikle de müzik alanında 2020 yılı ilkbaharından beri dünyamızı esir alan COVID-19 salgınının olumsuz etkilerini üzerimizden tamamen atmayı umduğumuz ilk sezon olacak 2022/23 sezonu. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın (BİFO) yöneticileri 13 Ekim akşamı Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde verilecek ilk konserle başlayacak yeni sezon öncesi oldukça heyecanlılar. Geçen hafta basına verilen yemekte Borusan Kocabıyık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi, vakfın genel koordinatörü Ahmet Erenli, Borusan Holding İnsan İletişim ve Sürdürülebilirlik Başkanı Nursel Ölmez Ateş, Borusan Sanat Genel Müdürü Aydın Dorsay ve BİFO Müdürü Kerem Gökbuget’in heyecanı yüzlerinden ve davranışlarından okunuyordu.
Müzikseverlerin çok iyi bildiği üzere, salgın süresince fazlasıyla çalışan, şartlar elverdiğince, görevini aksatmadan yerine getirmeye gayret eden bir profil çizmişti BİFO. Borusan Oto’nun, orkestranın provalarıyla kayıtlarının yapıldığı İstinye’deki salonunda salgın süresince verilen ve Borusan Klasik radyo kanalından canlı yayımlandığı gibi borusansanat.tv’den daha sonra izlenebilen dinleyicisiz konserlerin ardından BİFO geçen sezon Zorlu PSM’nin Turkcell Sahnesi’nde ilk sezonuna çıkmıştı. Salgının etkilerini üzerimizden atmaya çalıştığımız, BİFO’nun orta yaşın üzerindeki dinleyici kitlesinin konser salonlarına henüz tam anlamıyla çekilemediği zor bir sezondu.

Haberin Devamı

13 Ekim’de başlayacak 2022/23 konser sezonu ise yakın geçmişe kıyasla her açıdan çok daha heyecan verici, çünkü her şeyden önce BİFO bu sezon tam 15 konser verecek. Bazı aylar hemen her hafta Zorlu PSM’nin yolunu tutacak müzikseverler. Mesela 13 Ekim’deki açılışın ardından 20-27 Ekim ve 3 Kasım’da da konserler var. Kasım-Ocak ayları arası görece sakin geçildikten sonra 9 Şubat’tan 9 Mart’a kadar her hafta olmak üzere toplam beş konser konulmuş. Açılış konserinde BİFO’nun, dünyaca ünlü Avusturyalı perküsyon ustası Martin Grubinger’e Finlandiyalı çağdaş besteci Kalevi Aho’nun konçertosunda eşlik etmesi bekleniyordu ama Grubinger’in hastalanması üzerine son dakikada büyük piyanist Nikolai Lugansky ustası olduğu Rahmaninof’un ‘3. Piyano Konçertosu’nu çalmak üzere davet edildi.

Haberin Devamı

‘KADIN ŞEF’ DEMEK GEREKSİZ HALE GELECEK
BİFO’nun görkemli sezonunda müzikseverlerin dikkatini çekmek istediğimiz oldukça fazla sayıda ayrıntı olmakla birlikte herhalde en fazla sözü edilmesi gereken nokta, kadın şeflerin bolluğu. ‘Kadın şef’ demenin gereksiz hale geleceği bir döneme yaklaşıyoruz hızla, çünkü sayıları son yıllarda o kadar arttı ki... Yıllarca hüküm süren bariyerin yıkılması sonucu görülmemiş bir akın halinde dünya podyumlarını doldurmaya başladı kadın şefler. Carolyn Kuan, Emilia Hovling ve Lina González-Granados bu sezon BİFO’yu yönetmeleri sayesinde yakından tanıyacağımız kadın şefler olacak. Girişte bahsettiğim Borusan yemeğinde de yönetimin üzerinde en fazla -biraz da gururla- durduğu konuların başında, davet edilen bu şefler geliyordu. Holdingde uygulanmakta olan ‘kadınlara fırsat eşitliği tanınması’ politikasının sanat alanına yansıtılması diye de algılanabilir bu davet.

Haberin Devamı

GÜRER AYKAL’IN 80. YAŞI KUTLANACAK
Bu sezon öne çıkan konserlerden biri de orkestranın onursal şefi Gürer Aykal’ın 80’inci yaşının kutlanacağı 3 Kasım konseri. Bu akşamın özelliği, Aykal’ın hocası olan Saygun’un ‘1. Piyano Konçertosu’nu Finlandiyalı virtüoz piyanist Joonas Ahonen’in çalacak olması. Türk bestecilerin eserlerini yabancı solistlerden dinlememiz her zaman mümkün olmaz, o yüzden 3 Kasım akşamı, hem bu yaş günü hem de Ahonen faktörü yüzünden büyük önem taşıyor.
24 Kasım konserini ise BİFO’nun yeni CD’sinin kaydının o akşam yapılacak olmasından dolayı çok önemsiyorum. Favori repertuvarımın çalınması da belki beni bu konsere çeken faktörlerden biri. Günümüzün en önemli Alman tenorlarından Daniel Behne, ülkemizde çok az seslendirilen Richard Strauss ve Wagner’in şarkılarıyla aryalarından oluşan bu konserde solist olarak dinlenecek. Turkcell Sahnesi devasa bir kayıt stüdyosuna dönüştürüleceği için o akşam dinleyicilere öksürmek yasak!

Haberin Devamı

‘ESKİ DOST’ SASCHA GOETZEL
Çağdaş müzik sevenler ve ülkemizde de iyi tanınan çellist Gautier Capuçon’un tutkunları ise 8 Aralık akşamı adeta cennete düşmüş gibi olacaklar. Günümüzün ünlü bestecilerinden Lera Auerbach’ın ‘Çılgın Bir Adamın Günlüğü’ adındaki yeni konçertosu merakla bekleniyor. Konserin şefi ‘eski dost’ Sascha Goetzel.
Bu sezon memnun edilecek bir kesim de trompetseverler olacak, zira BİFO günümüzün en iyi trompetçilerinden ikisine eşlik etmeye hazırlanıyor. Tine Thing Helseth (12 Ocak) ve Manuel Blanco (2 Mart). Alman soprano Marlis Petersen ilk kez geleceği ülkemizin klasik müzik kitlesince az tanınan ama seslendirdiği çetin ceviz rollerle yıllardır Batı’nın en büyük opera sahnelerini deyiş yerindeyse sallamakta olan bir yıldız. Az bulunur sahne manyetizmasıyla da BİFO dinleyicilerini avcunun içine alacağına kesin gözüyle baktığımız Petersen’in kariyerinin zirvesinde şehrimizde vereceği bu ilk konser kesinlikle kaçırılmamalı (20 Nisan).
BİFO, sezonun son konserini 25 Mayıs’ta aramızdan ayrılışının 15. yıldönümünde soprano Leyla Gencer’e adayacak.
Her konserden önce, BİFO dinleyicilerince son yıllarda büyük ilgi gösterilen bilgilendirici konuşmalar sürdürülecek ve tüm konserler önümüzdeki yıl 10’uncu yaşını kutlayacak Borusan Klasik radyo kanalından yine canlı yayımlanacak. Sezonla ilgili tüm ayrıntılara borusansanat.com/tr sitesinden ve Andante dergisinin hazırladığı sezon tanıtım gazetesinden ulaşılabilir.

BAKMADAN GEÇME!