Beklenen konuşma yayınlandı

Güncelleme Tarihi:

Beklenen konuşma yayınlandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2017 21:51

ABD’li şarkıcı ve söz yazarı Bob Dylan’ın Nobel Ödülü için kaleme aldığı ‘Nobel Konuşması’ yayınlandı. Dylan konuşmasında edebiyat ve şarkı sözleri arasındaki ilişkiye değindi.

Haberin Devamı

Ünlü müzisyen, Ekim 2016’da Nobel Edebiyat Ödülü’nün kazananı olarak açıklandığından beri, ödülü alıp almayacağı ya da törene katılıp katılmayacağı sürekli bir tartışma konusu haline gelmişti. Nihayet mart sonunda ödülünü alan Dylan’ın 900 bin dolar değerindeki para ödülünü alması için 10 Haziran’a kadar konuşmasını gerçekleştirmesi gerekiyordu. Dylan’ın 4 bin kelime uzunluğundaki Nobel konuşması, 27 dakika uzunluğundaki ses kaydı eşliğinde İsveç Akademisi’nin internet sitesine konuldu.

ŞARKI SÖZLERİ EDEBİYATA DAHİL
Konuşmasına, şarkı sözlerinin edebiyat sayılıp sayılamayacağına değinerek başlayan Dylan konuşmasında, 1959 yılında hayatını kaybeden müzisyen Buddy Holly’nin kendisine ilham kaynağı olduğundan bahsediyor. Her şeyin Holly ile başladığını belirten Dylan, edebiyat alanında kendisini etkileyen üç eser olarak Herman Melville’in ‘Moby Dick’, Homeros’un ‘Odysseia’ ve Erich Maria Remarque’ın ‘Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’ adlı kitaplarını sayıyor.

Konuşmanın sonunda Shakespeare’e değinen Dylan, usta yazarın aklında onlarca soru olduğu halde bir tek “Bu yaptığım edebiyat mıdır?” sorusunu sormadığını belirttikten sonra sözlerini şöyle noktalıyor: “Asla kendime şu soruyu sormadım: ‘Benim şarkılarım edebiyata dahil midir?’ O yüzden hem bu soruyu düşünmek için zaman ayırdıkları, hem de nihayetinde böyle harika bir yanıt verdikleri için İsveç Akademisi’ne teşekkür ederim.”

BAKMADAN GEÇME!