Artuklu Hamamı yedi saatte taşındı

Güncelleme Tarihi:

Artuklu Hamamı yedi saatte taşındı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2018 12:13

Batman’ın Hasankeyf ilçesindeki 540 yıllık Artuklu Hamamı’nın yeni yerine taşınma işlemi tamamlandı. 1500 ton ağırlığındaki tarihi hamamın 2 kilometre 950 metrelik yolculuğu 7 saat 15 dakika sürdü.

Haberin Devamı

Tarihi Hasankeyf ilçesindeki Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında, 540 yıllık Artuklu Hamamı, 7 saat 15 dakika süren yolculukla yeni yerine taşındı. Hamamın taşınma çalışmaları dün sabah saat 04.15’te, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 256 tekerlekli özel aracı hareket ettirmesiyle başladı. 1500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı, 2 kilometre 950 metre uzaklıktaki yeni yerine 7 saat 15 dakikalık yolculuğun ardından sorunsuz ulaştırıldı. Taşıma sırasında yoğun güvenlik önlemleri alındı.

MALİYETİ 37 MİLYON TL
Taşımanın maliyetinin 37 milyon TL olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, şunları söyledi: “Ilısu Barajı, büyüklük itibariyle Türkiye’nin en büyüğü, elektrik üretim alanında ise 4’üncüsüdür. Proje kapsamında tarihi güzelliklerimiz, miraslarımızı taşıyoruz. Tarihini bilmeyen, geleceğini tayin edemez. Önce Zeynel Bey Türbesi’ni taşıdık, bugün de Artuklu Hamamı’nı taşıyoruz. Bu taşımalarda dünyaya örnek bir koruma yapıyoruz.”

Haberin Devamı

TAŞINACAK ESERLER VAR
Önceliklerinin tarihi mirasları korumak olduğuna dikkat çeken Bakan Pakdemirli sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu projenin uzamasının nedeni tarihi ve kültürel hassasiyetlerimizden kaynaklanıyor. Burası, yukarı şehir ve aşağı şehir olarak planlandı. Yukarı şehir açıkhava müzesi olarak planlanıyor, aşağı şehir ise ya taşınma ya da yerinde korunma şeklinde planlıyoruz. Bugün, taşıdığımız Artuklu Hamamı 1500 ton ağırlığında. Hani belgesellerde, mega projeler çıkıyor ya, batıya bakmaya gerek yok. Mega projeler buradadır. Bundan sonra da taşınacak olan eserler olacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!