56 tarihi esere 'hafiye' takibi

Güncelleme Tarihi:

56 tarihi esere hafiye takibi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2017 22:07

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, yurtdışına kaçırılan tarihi eserleri hafiye gibi takip ederek doğduğu topraklara getirilmesi için çalıştıklarını belirterek, “Dünyanın büyük müzelerinde sergilenen, Türkiye’ye getirilmesi için yakından takip ettiğimiz 56 dosyamız var” dedi.

Haberin Devamı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, AK Parti’nin yayın organı Türkiye Bülteni’ne yaptığı açıklamada tarihi eserlerin takibi ve ülkemize getirilmesiyle ilgili olarak özetle şunları söyledi: “Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginliği ve çeşitliliğinin uzun yıllar farkına varılmadığını, Anadolu’nun birçok yerinde çok sayıda tarihi eserin sağa sola atıldığını görüyoruz. İstanbul’da mezarlıkların, mezar taşlarının, tarihi eserlerin, tarihi sütun başlarının son derece savruk bir şekilde sağda solda bulunduğunu biliyoruz. Bugün Perge Antik Kenti gibi muhteşem miraslarımızı ayağa kaldırmak, yerli ve yabancı ziyaretlerin antik kentlerimize yönelik algılarını arttırmak üzere önemli adımlar atıyoruz. Ancak bir taraftan da çok sayıda tarihi eserimizin geçtiğimiz dönemlerde yasadışı yollarla yurtdışına kaçırıldığını biliyoruz.

HAFİYE GİBİ ÇALIŞIYORUZ
Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak adeta birer hafiye gibi bu eserlerimizin doğduğu topraklarla yeniden buluşabilmesi için çalışıyoruz. Günümüzde bu hususta yakından takip ettiğimiz 56 dosyamız var. Elbette bu süreçte muhatap ülkelerin de işbirliğine açık olmaları önemli. Herakles Lahdi ise bu süreçteki en iyi örnek. İsviçre’deki muhataplarımızın bizimle işbirliği içinde hareket etmesine rağmen bu eser anayurduna ancak 6 yılda getirilebildi.

DOĞDUĞU TOPRAKLARDA
Geçtiğimiz günlerde de hattat Hamdullah Efendi’nin oğlu Mustafa Efendi’nin hat yazılı Kuran-ı Kerim’inin Londra’daki Christie’s Müzayede Evi’nde müzayedeye çıkarılacağını öğrendik. Son anda müdahale ederek eserin Türkiye’ye ait olduğunu müzayedede satılamayacağını ilettik. Eserin müzayededen çekilmesini sağlayarak iade edilmesi sürecini başlatmış bulunuyoruz. Dünyanın sayılı büyük müzelerinde sergilenen birçok eserin Anadolu’dan gittiğini; Hititlere, Frigyalılara, Helenistik ve Roma dönemine ait olduğunu görüyoruz. Anadolu’dan giden ve nasıl gittiği aslında belli olan bu eserler oralarda resmi olarak sergilenmeye devam ediyor. Dünyanın en zengin arşivi Anadolu’ya ait ne varsa yeniden doğduğu topraklarla buluşması için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyor ve sonuç almayı başarıyoruz.” 

BAKMADAN GEÇME!