2022'nin en iyi çocuk kitapları

Güncelleme Tarihi:

2022nin en iyi çocuk kitapları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2022 12:35

Hürriyet Kitap Sanat'ın çocuk kitapları eleştirmeni Devrim Yılmaz'ın seçimiyle 2022'nin en iyi 15 çocuk kitabı...

Haberin Devamı

1. Gözcü Kulesinde-Öteden Beri 1, Delâl Arya, Can Çocuk
Delâl Arya, periler şehri Konstantiniyye’nin kapılarını açıyor ve saklı efsanelerin peşinde İstanbul’un hiç anlatılmamış zamanlarını anlatıyor. 11 yaşındaki Çay ve diğer Pleizade çocuklarıyla, şehri tehdit eden karanlığa karşı soluk soluğa bir macera.

2. Portakal Çiçekleri, Özgür Balpınar, Timaş
“Çocukluk, sınırları büyüklerce belirlenmiş dar bir bölgede çizgiye basmadan oyunlar oynamaya çalışmakmış, bunu yaşayarak öğrendim.” 12 yaşındaki Asım’ın 1960’lar Çukurova’sında başlayan umuda yolculuğu yan hikâyeler, efsaneler, yerel öğeler
ve doğayla zenginleşiyor.

3. Meteor, Gözde Başkent, Çınar
Dünyanın en düzenli kasabasına yamru yumru kocaman bir meteor, tozu dumana katarak düşüyor ve olanlar oluyor. Mükemmeliyetçilere, aşırı kontrolcülere ve kusursuzluğu arayanlara mizahla sesleniyor ‘Meteor’.

Haberin Devamı

4. Sıkıntıdan Patlayan Kasaba, Selen Aydın, Günışığı
Dünyanın en olağan altı kasabasının halkı mısır gibi patlayıp duruyor. Tepelerinde kapak da yok, fırlayıp gidiveriyorlar. Selen Aydın, merakın, keşfetmenin, arkadaşlığın ve hayal etmenin değerini mizah dolu üslubuyla anlatıyor.

5. Kaçak Yolcu, J. DavId Anderson, Tudem
Leo, ağabeyi ve babası, bir uzay gemisinde, Güneş sisteminin çok ötesinde üç yıldır sürüklenirken Leo kendini bir korsan gemisinde bulur. Kitap, kozmik maceranın arka planında aile, aidiyet, cesaret gibi duygulara temas ediyor.

6. Hayatın Sırrı Nerede?, Nergis Seli, Paraşüt
Nergis Seli hayatın anlamı üzerine zihinsel bir yolculuğa davet ediyor okurlarını. Bir soru etrafında şekillenen bu yolculuk komşuluğun, dostluğun, sevginin vurgulandığı sıcacık bir mahalle gezisi aynı zamanda.

7. Farelya’ya Yolculuk, Joy Cowley, Uyurgezer
Joy Cowley düşlerinin ülkesine yolculuk yapan bir fare ailesinin hikâyesi üzerinden aile bağları, göçmenlik, dayanışma, cesaret, kararlılık ve yolda olma temalarını odağa alarak modern bir fabl anlatıyor.

8. Hayalet Tofu ve Cadı Çiya, Zeynep Alpaslan, İthaki
Her biri kendince yaralı ve yalnız üç çocuğun arkadaşlık maceraları kâh hüzünlendirip kâh eğlendiriyor. Alpaslan farklılıklar üzerine gittikçe derinleşen bir sorgulama yaratırken resim ve şiir sanatını birer karaktere dönüştürüyor.

Haberin Devamı

9. Beklenmedik Bir Işık, Jose Saramago-Armando Fonseca, Kırmızı Kedi Çocuk
“Yitik cennet efsanesi çocukluğu temsil eder, yoktur ötesi” diyen Saramago, hiçbir yere gitmeyen ama bir türlü de ulaşamadığımız çocukluğun ölümsüz topraklarına götürüyor bizi.

10. Bavulumdaki Kırık Fincan, ChrIs Naylor-Ballesteros, Domingo
Yalnızca göçmenler için değil, kendini yabancı hisseden herkes için incelikli bir hikâye... Ayrım yapmaksızın uzaklarda hayat kurmaya çalışan, içi özlemle dolan herkese ithaf edilmiş bir kitap.

11. Bekçi Amos Otobüsü Kaçırıyor, PhIlIp C. Stead- ErIn E. Stead, YKY
Hassas kalpli bekçi Amos dayanışmayı yücelten bir öyküyle dönüyor. Amos, dostlarına düzenleyeceği geziyi düşünürken bankta uyuyakalıyor ve planı suya düşüyor.

Haberin Devamı

12. Bay BenjamIn’in Gizemli Bavulu, Pei Yu Chang, Meav
Sıradışı fikirlerin yasaklandığı ülkesinden ayrılmak zorunda kalan filozof Benjamin, yanına aldığı bavulunu yolculuğun tüm zorluklarına rağmen bırakmıyor. Peki, bu kadar akıllı bir adamın canı pahasına kurtarmak istediği şey ne olabilir?

13. Kar Tanesi, BenjI DavIes, Redhouse KIdz
Yeryüzüne düşmekte olan bir kar tanesi ve dedesiyle hazırladığı ağacını süslemek için vitrinlerdeki gibi parlak bir yıldız isteyen kız çocuğu... Benji Davies “Rüzgâr bizi nereye sürüklerse sürüklesin, sonunda konacak bir yer buluruz” diyor.

14. Bay Tavşanın Çikolata Fabrikası, Elys Dolan, Uçanbalık
Beton yığını bir fabrika, talimatlar yağdıran bir patron, kalite kontrol yapan bir şef ve yüzlerce işçi tavuk. Sadece açgözlülüğün, bencilliğin, hırsın sonuçlarını görmek için değil, tavukların sohbetlerine kıkır kıkır gülmek için de birebir.

Haberin Devamı

15. Aristo ve Dante Dünyanın Sularına Dalıyor, Benjamin AlIre Saenz, DEX
Eşsiz güzellikteki bir büyüme hikâyesi olan ‘Aristo ve Dante Evrenin Sırlarını Keşfediyor’dan sonra bu defaki genç onlara karşı olan gerçek dünyada el ele kalabilmenin yollarını keşfediyor.

BAKMADAN GEÇME!