150 yıldır batıya açılan pencere

Güncelleme Tarihi:

150 yıldır batıya açılan pencere
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2018 21:46

Galatasaray Lisesi, kuruluşunun 150’nci yılı kapsamında ‘Mektep Meydan Galatasaray’ başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

Sergi, Galatasaray Lisesi’nin tarihi ve mekânıyla ilişkilenen yapıtları bir araya getirirken, 150 yıldır kente mal olan kuruma güncel sanatçıların bakışını yansıtıyor. Pera Müzesi’nin kardeş kurumu İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’ndeki ‘Batıya Açılan Pencere: Galatasaray Lisesi’nin 150 Yılı’ başlıklı arşiv sergisi ise mektebin 1868’den bu yana süren nitelikli insan yetiştirme vizyonundan kesitler içeriyor.

Sergi, binanın köklü geçmişine ve okul vasfına referansla isim bulurken, Türkiye’nin sosyopolitik belleğine yerleşmiş kamusal alanlardan biri olan Galatasaray Meydanı ile ilişkisine de atıfta bulunuyor. Çoğu sergiye özel ve yeni üretilen resim, heykel, yerleştirme, fotoğraf, video, ses ve performans gibi farklı mecralardan yapıtları bir araya getiren serginin küratörlüğünü Çelenk Bafra üstleniyor. Sergide Ali Kazma, Antonio Cosentino, Barış Göktürk, biriken (Melis Tezkan ve Okan Urun), Burak Delier, Cemal Emden, Elvan Alpay, Hasan Deniz, Hera Büyüktaşçıyan, Vahit Tuna’nın çalışmaları yer alıyor.

TARİHİ DE SERGİLENİYOR
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde aynı gün ziyarete açılan ve küratörlüğünü İzzeddin Çalışlar’ın yaptığı ‘Batıya Açılan Pencere: Galatasaray Lisesi’nin 150 Yılı’ sergisi ise çeşitli kurumsal ve özel koleksiyonlardan derlenen fotoğraf, film, efemera ve obje gibi orijinal malzemeler ekseninde mektebin tarihsel öyküsünü mercek altına alıyor.

Kökleri 1481 yılına dayanan bir yapı olan ve 1 Eylül 1868 tarihinde Sultan Abdülaziz tarafından Mekteb-i Sultani adıyla lise olarak hizmete sunulan Galatasaray Lisesi, Türkiye’nin en itibarlı eğitim kurumlarından biri olarak nitelendiriliyor.

‘Mektep Meydan Galatasaray’ sergisi 25 Kasım’a kadar Pera Müzesi’nde, ‘Batıya Açılan Pencere: Galatasaray Lisesi’nin 150 Yılı’ sergisi 23 Şubat 2019’a kadar İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde ziyaret edilebilir.

BAKMADAN GEÇME!