Kırsal kesimin kalkınabilmesi için Güneş Köy’de buluştular

Güncelleme Tarihi:

Kırsal kesimin kalkınabilmesi için Güneş Köy’de buluştular
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2008 00:00

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı Şirketi’nin Toplumsal Yatırım Programı, yerel yönetimler ve bölge halkının işbirliği ile kırsal kesimlerin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla Doğa Derneği’nin de desteği ile Eymir Gölü’nde buluştu. Su ve ekolojik çeşitlilik üzerine yapılan sunumlardan sonra proje yetkilileri Avrupa Ekoköyler Ağı’na üye olan tek Türk köyü Güneş Köy’ü ziyaret etme imkanı buldu.

BAKÜ-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı Şirketi’nin Toplumsal Yatırım Programı yetkilileri, Doğa Derneği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile kırsal kesimlerin geliştirilmesi için biraraya geldi.

Doğa derneği olarak Türkiye’nin önemli doğa alanlarına odaklandıklarını vurgulayan Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, "Çoğumuzun mesleği üretime dayalı değil. Normalde bugün tüketip yarın üretmemiz lazım. Ancak biz hergün tüketiyoruz. Kısaca ekolojik üretim yok" dedi. Türkiye’de konumunun bir sonucu olarak küresel düzeyde çok ciddi bir bitkisel çeşitlilik olduğunu ifade eden Eken şöyle konuştu:

"Ülkemizde ayrıca muazzam bir canlı çeşitliliği de söz konusu. Bu hem övünülecek bir şey hem de hassas olunması gereken bir konu. Kırsal kalkınma açısından hızlı sonuç veren çalışmalar yapılıyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu sürdürülebilirlik. Destek programları çekildiğinde kırsal kesimin kalkınma için yapılan çalışmaları devam ettirebilmesi çok önemli."

Amaçlarının doğal kaynakların etkin kullanımını sağlamak olduğunu ifade eden Yabataş Mühendislik Genel Müdürü Çevre Mühendisi Murat Taşdemir, "İçme suyu tabiki çok önemli. Ancak sadece içme suyunu değil, yeraltı sularını ve tarımsal sulamada kullanılan suları da doğru kullanalım ve en iyi şekilde değerlendirelim istiyoruz" dedi. Kırsal kesimin suyla ilgili şikayetlerine değinen Taşdemir şöyle konuştu:

"İçme suyu söz konusu olduğunda dikkat etmemiz gereken birkaç nokta var. Mesela doğru kaynağı bulmalıyız. Suyun içilebilir olduğundan emin olmalıyız ve dönem dönem kaynak bakımını yapmalıyız. Mevcut sistemi iyi anlamamız çok önemli. Yoksa üretilen çareler sonuçsuz ya da gereksiz pahalı olabilir."

Yüz aileye organik sebze

Tamamen organik tarımın yapıldığı, rüzgar ve güneş enerjisinin kullanıldığı bir sistem kurmak amacıyla yola çıktıklarını belirten ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Ali Gökmen, "Avrupa Ekoköyler Ağı’nın (GEN-Europa) Türkiye’den tek üyesiyiz. Avrupa ve Afrika Ağı içinde bulunan 70 köyden biriyiz. Güneş Köy, kar amacı gütmeyen, kırsal kesimde doğa ile uyumlu ve sürdürülebilir yaşam deneyimleri geliştirmeyi ve bunları paylaşmayı hedefleyen bir proje" dedi. "Bahçemiz" projesini iki yıldır sürdürdüklerini belirten Gökmen sözlerine şöyle devam etti:

"Bu yıl "Bahçemiz 2008" kapsamında yeni bir yöntem ile ekim yapıyoruz. Ayrıca geçen yıl yaşadığımız olumsuz hava şartlarına karşı gerekli önlemleri de aldık. İlk sene 35 olan destekçi sayımız geçtiğimiz sene 75 olmuştu. Bu sene 100 destekçimiz var. Önceki senelerde olduğu gibi 40’a yakın sebze türünden oluşan 8-10kg sebzeyi ailelere kutular halinde gönderiyoruz."

Kimyasal ilaçlama yerine dereotu

BU projenin tamamen bir doğal tarım projesi olduğunu vurgulayan Gökmen şöyle konuştu:

"Çıkış noktamız yerel ihtiyaçları karşılamaktı. Şehre gönderdiğimiz ürün miktarında her sene bir önceki yıla göre yüzde 50 artış oldu. Burada tamamen organik tarım yapılıyor. Mesela patates böceklerinden kurtulamıyorduk ilaçlama yapmadığımız için. Ancak daha sonra patatesin yanına dereotu diktiğimizde böceklenme olmadığını keşfettik. Yani hiçbir şekilde kimyasal ilaç kullanmıyoruz."

Mümkün olduğu kadar yerli tohum kullanmaya dikkat ettiklerini vurgulayan Gökmen, "En tasarruflu sulama şekli olan damla sulamaya yöneldik. Bundan sonra da projemizi her yıl daha verimli hale getirmeye çalışacağız. Zaman içinde güneşle çalışan enerji sistemleri kuracağız" dedi.

Güneşköy’ün çalışma alanları Beşikkaya’ya yeni park

ALTINDAĞ Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından "açık ihale usulü’ ile Beşikkaya Mahallesine Temaş Parkı yaptırılacak.

İhale, 8 Ağustos 2008 tarihinde saat 14.00’de yapılacak. İstekliler işin teknik şartnamesini ücreti mukabili müdürlükten satın alabilecekler.

Ayrıca, MSB Ankara İç Tedarik Bölge Başkanlığı tarafından "açık ihale usulü" ile 6 kalem muhtelif yara sargısı ve absorbe olan kan durdurucu sünger malzemesi satın alınacak.

İhale, MSB Ankara İç Tedarik Bölge Başkanlığı 5 Numaralı İhale Komisyonunda 18 Ağustos 2008 tarihinde saat 14.00’de yapılacak. Firmalar şartnameyi ücreti karşılığı aynı yerden satın alabilecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!