Kırklareli'nin ihracatı artarak devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Kırklarelinin ihracatı artarak devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2017 14:36

Kırklareli'nin ihracatı artarak devam ediyor

Haberin Devamı


 
Vahit İŞBAŞARAN/KIRKLARELİ(DHA)-KIRKLARELİ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü,  2015 yılında 16 milyon 528 bin dolarlık süt ve süt ürünü ihracatının, 2016 yılında 21 milyon 775 bin dolara yükseldiğini açıkladı. Açıklamada, 2017 yılının ilk 9 ayında ilden 17 milyon 128 bin dolarlık beyaz peynir, kaşar peyniri, mozerella hellim, örgü çecil, dil ve top peynir türleri ile birlikte süt ve peynir altı suyu tozu ihraç edildiği belirtildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, ihracat ürünlerinin daha çok un, ekmek mayası, glikoz şurubu ve şekerli mamuller ile  beyaz peynir, kaşar peyniri,mozerellahellim,örgü,çecil,dil,  top peynirleri ile süt ve peynir altı suyu tuzundan   oluştuğu belirtildi, Süt hayvancılığı ve süt ürünleri üretiminin Kırklareli'nin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğu, bugün ilin süt ve süt ürünlerinin kalite ve gıda güvenirliği konusunda ulaştığı seviyeyle yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da ürünlerin talep gördüğü belirtilen açıklamada, modern çiftliklerden elde edilen sütün tamamına yakını hijyen ve kalite açısından AB standartlarında ve bu sütün ilde üretilen sütün yüzde 55'ini teşkil ettiği kaydedildi. Sütte ulaşılan bu kaliteye bağlı olarak başta peynir olmak üzere diğer süt ürünlerinde de, AB ve ABD gibi gıda denetimi izlenilirliği konularında deneyimli ülkelerden taleplerin geldiği ve işletmeler ile çiftlikler hayvan sağlığı ve gıda güvenirliği konularında denetlenerek ihracatın önünün açıldığı vurgulandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün açıklamasına göre, 2015 yılında 16 milyon 528 bin dolarlık süt ve süt ürünü ihracatı, 2016 yılında 21 milyon 775 bin dolara yükseldi. 2017 yılının ilk 9 ayında ilden 17 milyon 128 bin dolarlık beyaz peynir, kaşar peyniri, mozerella hellim, örgü çecil, dil ve top peynir türleri ile birlikte süt ve peynir altı suyu tozu ihraç edildi.İhracat yapılan ülkeler arasında ABD, Japonya Katar, Suudi Arabistan ,Irak, Pakistan, Mısır ,Ürdün ve Türkiye Cumhuriyetleri dahil 30 kadar ülke bulunuyor.
Diğer bir ihracat kalemi olan bitkisel ürünlerde ise ilden 2017 yılının ilk 10 ayında 1.653 adet bitkisel ürün sağlık sertifikası düzenlendi. Düzenlenen bu bitkisel ürün sağlık sertifikaları ile değişik ülkelere toplam 266.253 ton bitkisel ürün ihraç edildi.Kırklareli'nde üretilip yurt dışına ihraç edilen bitkisel ürün miktarlarında her yıl artış olduğu belirtilerek, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bitkisel ürün sağlık sertifikalarının düzenlenmesinde ihracatçı firmalarla değişik zamanlarda toplantılar yapılarak karşılaştıkları sorunların giderilmesi için gerekli tedbirler alınmakta ve her türlü kolaylıklar sağlanıyor. Çıkan veya çıkabilecek olan sorunları karşılıklı görüşerek en kısa sürede çözmek için gayret gösteriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!