Kilis’te, Kazalara En Çok Motosikletler Karışıyor

Güncelleme Tarihi:

Kilis’te, Kazalara En Çok Motosikletler Karışıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2015 11:02

İL EMNİYET MÜDÜRÜ CANDEMİR ÖZDEMİR, 2014 YILINA AİT MOTOSİKLETLER VE ELEKTRİKLİ BİSİKLETLERİN KARIŞTIĞI KAZADA KİLİS’TE, 309 YARALANMALI, 5 ÖLÜMLÜ, 64 FAİLİ MEÇHUL TRAFİK KAZASI, 2015 YILININ İLK BEŞ AY İÇERİSİNDE İSE; 88 YARALANMALI, 3 ÖLÜMLÜ, 32 FAİLİ MEÇHUL TRAFİK KAZASI MEYDANA GELDİĞİNİ SÖYLEDİ.

İl Emniyet Müdürü Candemir Özdemir, 2014 yılına ait motosikletler ve elektrikli bisikletlerin karıştığı kazada Kilis’te, 309 yaralanmalı, 5 ölümlü, 64 faili meçhul trafik kazası, 2015 yılının ilk beş ay içerisinde ise; 88 yaralanmalı, 3 ölümlü, 32 faili meçhul trafik kazası meydana geldiğini söyledi.
İl Emniyet Müdürü Candemir Özdemir, Kilis’te yaklaşık 21 bin civarında kayıtlı motosiklet, 10 bin civarında ise A2 sürücü belgesi olan vatandaş bulunduğunu ifade ederek, “Bu durum kontrol ve denetimin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Elektrikli bisikletler için tescil işlemi olmadığından sayısal veri bulunmamaktadır. İlimizdeki trafik kazalarının büyük çoğunluğunu motosikletlerin karıştığı kazalar oluşturmaktadır. İlimiz nüfus yoğunluğuna göre motosiklet sayısında 1. sırada, motosiklet kazalarında da yine 1. sırada bulunmaktadır. Bu durum trafik tanzimi ve kazaların önlenmesi açısından bir takım önlemlerin alınmasını elzem hale getirmektedir. 2014 yılına ait motosikletler ve elektrikli bisikletlerin karıştığı kaza istatistiklerine göre ilimizde; 309 yaralanmalı, 5 ölümlü, 64 faili meçhul trafik kazası, 2015 yılının ilk beş ay içerisinde ise; 88 yaralanmalı, 3 ölümlü, 32 faili meçhul trafik kazası meydana gelmiştir” dedi.
Kamuoyuna yönelik toplantılarda, toplumun farklı kesimlerine bilgilendirmeler yapılmış halkın dikkati motosiklet/elektrikli bisiklet kullanımına çekilmeye çalışıldığını belirten İl Emniyet Müdürü Özdemir, “Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ile Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğümüzün yaptığı ortak çalışmalarda, 13 okulda görevli öğretmenler nezaretinde toplam bin 435 öğrenciye elektrikli bisiklet ve motosiklet kullanımı eğitim verilmiştir. Mevcut yasalara göre sürücü belgesi elektrikli bisiklet için gerekmemektedir“ diye konuştu.
Elektrikli bisikletlerin kullanılabilmesi için gerekli şartlar şunlar olduğunu ifade eden Özdemir, “1 Uygunluk belgesi bulunmadığından tescili yapılamayan pedal destekli elektrikli bisikletlerin kullanımı sırasında herhangi bir sürücü belgesi gerekmemektedir. 2) Kabahatler Kanununun 11. maddesi "Fiili işlediği sırada 15 yaşını doldurmamış çocuk hakkında idari para cezası uygulanamaz" hükmü bulunduğundan, pedal destekli elektrikli bisikletleri 15 yaşını doldurmamış çocukların kullandığının anlaşılması halinde cezai işlem uygulanmayacak, ancak Karayolları Trafik Kanunu’nun 37. maddesi uyarınca, elektrikli bisiklet sahibine (velisine) trafik idari para cezası uygulanacaktır. 15 yaşından küçük kişilere kullandırmaması tebliğ edilip, elektrikli bisiklet fatura sahibine teslim edilecektir. 3) Sahiplik belgesinin (fatura vb.) ibraz edilememesi halinde, sahibi olduğu kanıtlanıncaya kadar elektrikli bisiklet trafikten men edilecektir. 4) Bu tür araçları kullanan ve 15 yaşını doldurduğu anlaşılan kişilerin 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda belirtilen genel kuralları ihlal ettiğinin anlaşılması halinde ise, ihlal edilen kural gereğince cezai işlem uygulanacaktır.(Kırmızı ışık ihlali, ters yönde seyretmek, trafik işaret ve kurallarına uymamak). Sonuç olarak toplumda her kesimin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi halinde kaza ve benzeri üzücü olaylarla karşılaşılmayacağı inancındayız.2015 yılı içerisinde ekiplerimiz tarafından motosiklet ve elektrikli bisiklet kullanımına yönelik uygulamalarımız ve bilgilendirme çalışmalarımız kararlılıkla devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!