• Hürriyet Twitter
R

Oyunlaştırarak öğretin! İşte, çocuğunuzla uygulayabileceğiniz okuma-yazma etkinlikleri

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan eğitim gören, özellikle de okula yeni başlayan öğrenciler için ebeveynlerinin endişeleri bu dönemde epey artış gösterdi. Çocuğunun eğitim-öğretim hayatının ilk ve en önemli basamağı olan okuma-yazma öğrenme sürecini en iyi şekilde tamamlamasını isteyen ebeveynler, bunun için ne yapabileceklerini düşünmeye başladılar. Biz de çocukların ve ebeveynlerinin bu süreci en verimli şekilde geçirebilmek için ne gibi etkinlikler yapabileceklerini araştırdık. İşte, bulduğumuz keyifli sonuçlar…

Günlük yaşam içinde oyunlar geliştirin

Öğrenme süreci ne kadar doğallaştırılırsa çocuk için de bu sürece alışmak o kadar kolay olur. Bu düşünceden hareketle gündelik yaşamda okuma yazmanın önemini vurgulayıcı çalışmalar yapılabilir. Örneğin; gündemi takip etmek için birlikte gazete okumanız, resimli kullanma talimatlarını birlikte okumanız ya da evdeki eksikleri unutmamak için birlikte alışveriş listesi hazırlamanız, çocuğunuzun okuma-yazma motivasyonunu güçlendirebilir.

Kelimeleri görselleştirin

Öğrenme sürecini hızlandırmanın ve öğrenilen bilginin kalıcılığını arttırmanın en etkili yöntemi birden fazla duyuya hitap etmektir. Etkili öğrenebilmek için bir kelimeyi sadece duymak yetmez. O kelimeyi aynı zamanda görselleştirmek ve mümkünse dokunabilir kılmak akılda kalıcılığı artırabilir. Örneğin; öncelikle ağacı görmek, ona dokunmak, onunla ilgili şarkılar söylemek, sonra resmini çizmek ve daha sonra da harflerle nasıl yazıldığını öğrenmek “ağaç” kelimesinin çocuğunuzun hafızasında yer etmesini sağlayabilir.

Alfabe posteri hazırlayın

Harflerin yer alacağı bir poster hazırlamak da yine bir etkinlik olabilir. Her harfin çevresine o harfle başlayan kelimelerin görsellerini çizip boyayarak elde edilecek bir poster, hem çocuğunuzun etkili bir şekilde öğrenmesini sağlar hem de çocuğunuzun odası için şık bir dekorasyon ögesi olarak kullanılabilir.

Kelime avına çıkın

Okuma-yazmayı öğrenmiş ama pratik yapmaya ihtiyacı olan çocuklar için en keyifli yöntemlerden biri kelime avına çıkmak olabilir. Okuduğunuz sayfada bir kelime söyleyip yerini bulmasını istemeniz ya da bir harf vererek o harfle başlayan kelimeleri bulmasını istemeniz çocuğunuzun dikkatini bir hayli çekecektir. Etkinliği biraz daha zorlaştırmak için belli bir süre vererek de uygulayabilirsiniz.  

Kelime türetme oyunu oynayın

Kelime türetme oyunu ile çocuklar mevcut kelimeler üzerinden hem yeni kelimeler türeterek okuma yazmalarını pekiştirilebilir hem de kelime dağarcıklarını geliştirebilir. En az 2, en fazla 4 kişiyle oynanan bu oyun aynı zamanda çocuğunuzun sosyal gelişimine, iletişim kurma becerilerine, grup içine dahil olma ve arkadaşlık ilişkilerinin güçlenmesine yardımcı olabilir.

Eğlenirken öğrenme fırsatı sunan Scrabble Junior’ın 2 farklı yüzü ve oyun seviyesi bulunuyor. Yeni okuma yazma öğrenen çocuklar için bir yüzünde çeşitli renkli resimler ve resimleri ifade eden kelimeler için ayrılmış kutucuklar bulunuyor. Bu şekilde çocuklar, görsellerden ve kutucuklardan yararlanarak kelimeyi oluşturmaya çalışıyor. Oyunun diğer yüzü ise okuma yazmayı öğrenmiş ancak daha çok pratik yapmaya ihtiyacı olan çocuklar için yardımcı oluyor. Klasik Scrabble tahtası gibi sadece kutucuklardan oluşan bu yüzde, çocuklar yardım almadan yeni kelimeler oluşturarak okuma yazma becerilerini geliştiriyor, yeni kelimeler öğreniyor ve düşünme becerilerini geliştiriyor.

Detaylı bilgi için tıklayınız