• Hürriyet Twitter
R

Kurban Bayramı yaklaşırken evde etinizi zahmetsiz ve sağlıklı kesmenin ipuçları

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Kurban Bayramı yaklaşırken et kesiminde ister profesyonel ister amatör olun mutlaka bilmeniz gereken bazı temel noktalar vardır. Örneğin hangi etler ne tür bıçaklarla kesilmeli, hangi kesim teknikleri uygulanmalı, ne tür et kesimi malzemeleri kullanılmalı ve bu malzemeler nasıl muhafaza edilmeli? İşte bu sorulardan bazılarının cevabını sizler için bir araya getirdik.

Evde et kesmek için bıçak çeşitleri

Evde etlerinizi lezzetli kavurmalar ve diğer yemekler için hazırlarken 3 tane temel bıçağa ihtiyacınız vardır.

1. Yüzme Bıçağı olarak bilinen, 10-12,5 cm küçük boy et bıçağı ile etleri doğrayabilir, derileri yüzebilirsiniz. Günlük mutfak bıçağı ihtiyacınız için de kullanabilirsiniz.

2. 14,5-16 cm boylarında Sıyırma bıçağı ile eve kemikli gelen etleri kemiklerinden ve sinirlerinden kolayca sıyırabilirsiniz.

3. 16-20 cm arasındaki Et bıçakları ile büyük parça etleri küçük parçalar haline getirebilirsiniz, ve hatta 19-20cm’lik boyu ile Kurbanınızı kesebilirsiniz. Sağlam çelik yapısı ile büyük sebzeleri, meyveleri kesmek için de kullanabilirsiniz.

Profesyonellerin kullandığı bıçaklar

Profesyonellerin kullandığı kasap bıçaklarının 0,1,2,3,4,5 numaraları vardır. 3 numaralı bıçak 19 cm boyunda kurban kesmek için idealdir.  Kasaplar aynı zamanda, sıyırma, dilimleme, doğrama için özel bıçaklar kullanırlar. Ayrıca; kaburga gibi kemikli etleri ayırmak için satır kullanırlar. Satırların ağırlıklarına göre ayrılmış farklı boyları vardır. Kuzu için, kaburga parçalama için ve büyükbaş kemikleri için özel satırlar vardır. Çelik örgü eldiven, çok yoğun bıçak kullanan kasapların el sağlığı için çok önemlidir. Et Döveceği, etleri inceltmek için profesyoneller tarafından kullanılan alettir. Ağırlıklarına göre çeşitlendirilir. Zırh: Profesyoneller adana kebap gibi ince kıyılmış etleri hazırlarken zırh kullanırlar, 30 cm’den 55 cm’e kadar boyları vardır. 

Evde bıçakları bakım ve bileme ipuçları

Yeni satın aldığınız bıçakları, önce ılık sabunlu suyla temizlemek için sünger veya nemli bez kullanınız. Bıçaklarınızı lavaboda akan suyla durulayıp, sonrasında mutlaka kuru bezle kurulayınız. Bıçaklarınızı kesinlikle kullanım amacı dışında konserve veya meşrubat kapağını açmak, vida sökmek, sert yüzeyleri delmek gibi amaçlar için kullanmayınız. Bıçakların kesici ağız kısımlarında oluşabilen deformasyonun en büyük sebeplerinden birisi sert yüzey üzerinde kesim yapılmasıdır. Polietilen kesim levhalarını kullanmanızı öneririz. Böylece hem bıçaklarınızın ömrü uzayacak hem de en üst seviyede hijyen sağlamış olacaksınız. Bıçağınızın keskinliğini korumak masatla bileme yapabilirsiniz, bileme hakkında bilgi almak için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Bıçak alırken nelere dikkat etmeliyiz? İyi bıçak seçmek için ipuçları

Bıçaktan alacağınız fayda bedeli ile eşdeğer değildir, fiyat performansı yüksek bıçakları tercih edebilirsiniz. İyi bıçak için; çeliğin kalitesi ve sertliği önemlidir. Keskin ve paslanmaz olmasına dikkat edebilirsiniz. Tasarımı et kesmeye uygun, elden kaymayan, etinizi zahmetsizce ve ziyan etmeden keseceğiniz bıçak olmalıdır. Yoğun et kesilen günlerde, sizi yarı yolda bırakmadan uzun süre keskin kalmalıdır. Profesyonel kasapların tercih ettikleri bıçakları, sizin de evde et kesmek için kullanmanızı tavsiye ederiz. 

Et keserken işinizi kolaylaştıracak ipuçları 

Eve sıcak gelen etinizi 2 saat buzdolabında saklayın, sonra kesmeye başlayın. Etin yağlı kısmını aşağıya gelecek şekilde koyun, yağları sertleşmeden kesmeye çalışmayın. Kemik üzerine dik şekilde bıçağınızı vurmayın, kemik sıyırırken de bıçağınızı kemiğe dayayın. Bıçakla kemik kesmeye çalışmayın, satır kullanın. Bıçağınızı yoğun et kestiğiniz zamanlarda her 10 dk’da bir yıkayın, özellikle kesici uç kısmını yağlardan arındırın. Bıçağınız ilk zamanki gibi kesmemeye başlarsa, masat kullanın. Hemen bileyeceksiniz.  Sizin ve sevdiklerinizin sağlığı için lütfen dikkat edin. Keskin bıçakları yavaşça ve özenli kullanın.