• Hürriyet Twitter
R

Kumların altındaki ölümsüzlük:

Patara’yı keşfetmeniz

için 5 neden!

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Prof. Dr. Fahri Işık ve Prof. Dr. Havva İşkan Işık isimlerini duydunuz mu? Duymadıysanız şöyle anlatabiliriz. İki profesörün çalışmaları; Truva Destanı’na konu olan Sarpedon’un doğduğu, Anadolulu tanrı Apollon’un inanç merkezi olduğu, Likya Birliği toplantılarının yapıldığı Meclis Binası'na ev sahipliği yapan Patara'yı ayağa kaldırma çabalarına odaklanıyor. Tarihinde hem inanç, hem efsaneler hem de siyasi açıdan bir derinliği olan; çoğumuzun ise Yeşilçam’daki çöl sahnelerinden bildiğimiz bir yer olan Patara; sonsuzluğu çağrıştıran kumlarıyla ünlü.  Patara’nın ölümsüz güzelliğini şimdi birlikte keşfedelim.

 

Işık ülkesinin merkezi

Işık ülkesi olarak bilinen Likya’nın Birlik Başkenti olan Patara; Hititçe'de Patar, Likya dilinde ise Pttara olarak adlandırılıyordu. Patara; Likya Birliğini oluşturan kent temsilcilerinin de toplandığı görkemli Meclis Binası ile siyasi bir merkez ve Kuzey Akdeniz'in en önemlilerinden biri olan limanıyla da Likya'nın Dünya'ya açılan kapısı olmuştur.

İnanışlar ve efsanelerin buluştuğu yerde

Dünyanın Noel Baba olarak tanımladığı Aziz Nikolaos, Pataralı bir ailenin evladı olarak Patara'da doğmuş ve büyümüştür. Ondan önce isimleri Patara ile bütünleşen Azizler Leo, Paregorius ve Methodius  gibi azizlerle ve öncesinde Anadolulu bir tanrı olan Apollon’un ünlü kehanet merkezi ile bu kent inanç tarihindeki yerini pekiştirir. Ve Patara; inanç ve efsaneler kültüründe Akdeniz tarihinde önemli bir merkez olarak karşımıza çıkar. 

Biliyor muydunuz?

Apollon; güç, zarafet,

kehanet ve ışık tanrısı olarak bilinmektedir.

Hesiodos ve Homeros'un yazıtlarında ve

mitolojide Anadolulu kimliğiyle

ön plana çıkmaktadır.

Sonsuzluğu çağrıştıran kumlar ve Caretta Caretta’lar…

Patara, Caretta Caretta ismiyle bilinen deniz kaplumbağalarının uğrak yerlerinden biri olarak biliniyor. Doğu Akdeniz’deki üreme ve barınma alanlarına sahip plajıyla öne çıkan Patara; sahildeki kullanım kurallarıyla da konuya duyarlılık gösteren gezginlerin uğrak noktalarından bir tanesi. Patara’nın kum tepeleri ise çöl görünümüne yakın deneyim sunan yapısıyla ünleniyor… 12 km.lik doğal plajın uzantısı olan kum tepeleri; Yeşilçam’ın eski filmlerinde ve günümüzdeki birçok müzik klibinin ünlü sahnelerinde de mekân olarak kullanılmasıyla biliniyor.

Patara Antik Kenti

Patara Antik Kenti'nin tiyatrosu, liman caddesi, kent kapısı, meclis binası, mezar kilisesi, Tepecik yerleşimi, Mezar Kilisesi ve Markia Mezarı koruma çalışmaları gerçekleştirilen diğer yapılar arasında bulunuyor. Kazı, konservasyon ve restorasyon çalışmalarının devam ettiği antik kentte, 2000 yıllık deniz feneri de orjinal taş malzemeleri ile yeniden ayağa kaldırılıyor. Osmanlı Devleti'nin ilk Telsiz Telgraf İstasyonu ise, restore edilerek bir müzeye dönüştürülmesi için gün sayıyor.

Biliyor muydunuz?

Antik Patara kentinde

yer alan Deniz Feneri,

ayağa kaldırılma

çalışmaları sonucunda 

antik çağdan günümüze

ulaşan ayaktaki tek

deniz feneri olacak.

Patara Yılı

Cumhurbaşkanlığı tarafından Türkiye’nin “2020 Turizm Yılı” teması olarak ilan edilen Likya Birliği’nin başkenti Patara, Türk bilim insanlarının özverili çalışmaları sayesinde 32’nci yılına giren kazı çalışmalarıyla hem medeniyetler beşiği olan Anadolu’nun kadim geçmişine ışık tutuyor hem de dünya kültür mirasına katkı sağlıyor. Yani işin özü Patara’yı önümüzdeki dönemlerde ziyaret etmeniz gereken birçok sebep var.

Patara’nın ışığında Türkiye İş Bankası izi

Tarihi eserlerin ayağa kaldırılması ve korunması amacıyla uzun soluklu projelere destek veren Türkiye İş Bankası, iştiraklerinden Şişecam ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ile birlikte Patara Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarına 2016 yılından bu yana desteğini sürdürüyor. 

Şimdi daha fazlasını keşfet.

Advertisement