• Hürriyet Twitter
R

Kıbrıs’ta üniversite okumak için geçerli nedenler

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Dünya vatandaşı standartlarında eğitim anlayışının yanı sıra, kişisel gelişimi destekleyen birçok imkanla da dikkat çeken Kıbrıs, son zamanlarda öğrencilerin büyük ilgisini görüyor. Peki, Kıbrıs’ta öğrenci olmak ne gibi avantajlar sağlıyor? Gelin yakından inceleyelim…

Kıbrıs’ın en köklü ve en büyük devlet üniversitesinin öğrencisi olma imkanı

1979 yılında kurulan Doğu Akdeniz Üniversitesi, çok kültürlü ortam ve öğrenci değişim programları ile öğrencilerine uluslararası kariyer imkanı sunar. Öğrenci nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ı uluslararası öğrencilerden oluşan DAU’da tüm hizmetler devlet üniversitesi ciddiyetiyle yürütülür. Öğrencilerden alınan ücretin çok büyük bir kısmını laboratuvar, teknik altyapı ve burs uygulamalarında kullanır. Dünyanın her yerinde geçerli diplomasıyla öğrencilerini yetiştiren Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde 12 Fakülte, 5 Yüksekokul, Yabancı Diller ve İngilizce Hazırlık Okulu’nda 115 programda ön lisans ve lisans, 101 programda ise yüksek lisans ve doktora programı bulunur.

Dünyanın en seçkin üniversiteleri arasında gösterilen bir üniversite

Dünyanın en yaygın referans gösterilen üniversite sıralamalarında yer alan bir üniversitenin mezunu olmak, çoğu zaman bireysel olarak elde edilen birçok başarının önüne geçebiliyor. Çünkü bu sıralamalar, üniversiteleri birçok kriterlere göre değerlendirilerek hazırlanıyor ve yaygın bir geçerlilik kazanıyor. Dolayısıyla mezunlarına da uluslararası bir kimlik kazandırıyor. Bu nedenle günümüzde birçok şirket ve kurum, iş alımı sırasında değerlendirme yaparken adayları mezun oldukları üniversiteleri dikkate alarak ön eleme yapabiliyor.

İngiltere'de yayınlanan Times Higher Education’un “2021 yılı dünyanın en iyi üniversiteler ve en iyi genç üniversiteler” sıralamasında yer alan 801-1000 bandında Doğu Akdeniz Üniversitesi, toplamda bin 527 üniversitenin girdiği listede Türkiye üniversiteleri arasında 10’uncu sırada yer almasıyla dikkat çekiyor ve Kuzey Kıbrıs’tan listeye girmeyi başaran tek üniversite olma özelliğini taşıyor. DAU’nun bu başarısı, öğrencilerine kaliteli bir eğitim sunmanın yanı sıra mezun olduktan sonra da onlara birçok fırsat avantaj sağlıyor.

Dünyanın en saygın kurumlarından alınmış akreditasyonlarla uluslararası standartlarda eğitim

İyi bir üniversite, her şeyden önce uluslararası eğitim standartlarında olmayı önemser ve gelişmeleri yakından takip eder. Bunun içinse saygın topluluklara üye olarak uluslararası standartlarda eğitim faaliyetlerde bulunur. Kıbrıs’ın en köklü ve en büyük devlet üniversitesi olan Doğu Akdeniz Üniversitesi; Üniversiteler Birliği, Avrupa Üniversiteler Birliği, Akdeniz Üniversiteler Topluluğu ve İslam Ülkeleri Üniversiteleri Federasyonu’nun tam üyesidir. Ayrıca dünyada sayılı üniversitenin sahip olduğu ASIIN, ABET, NAAB, FIBAA, AQAS, EPDAD, COHEHRE ve FIP gibi önemli akreditasyonlara sahiptir. Bu sayede ilgili branşlardaki global gelişmeler eş zamanlı takip edilir ve eğitim programına doğrudan yansıtılır.

Çok kültürlü ortam ve öğrenci değişim programları ile
uluslararası kariyer imkanı

Dünyanın birçok ülkesinden öğrenci profiline sahip Kıbrıs’ta, farklı kültürler tanımak ve yeni diller öğrenmek neredeyse kaçınılmazdır. Dünyanın 110 farklı ülkesinden 17 bin öğrencisi ve 35 farklı ülkeden 1.100 öğretim elemanı bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesi, bu özelliğiyle çok kültürlü bir ortam oluşturur. Ayrıca öğrenci değişim programları ile uluslararası kariyer imkanının yanı sıra ikinci ve üçüncü yabancı dil öğrenme fırsatı sunarak öğrencilerinin dünya vatandaşı olarak yetişmesine katkı sağlar.

Çok geniş burs imkanları

Kıbrıs’ta üniversite okumak isteyenlerin birçoğu, adada maddi problemler yaşabileceği endişesiyle bu hayalinden vazgeçmek zorunda hissedebiliyor. Oysaki Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde ÖSYM tarafından verilen bursların yanı sıra üniversitenin de birçok burs imkanı bulunuyor. Öğrenim ücreti, barınma, cep harçlığı, uçak ile ulaşım ve bilgisayar masraflarının karşılandığı teşvik bursları, başarılı sporcu bursu, okul birincisi bursu, kardeş indirimi ve sporcu indirimi bu imkanların en başında geliyor. Öte yandan Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde hiçbir başarı karşılıksız kalmıyor. Not ortalaması yüksek öğrencilere üstün başarı ödülü veriliyor.

2021 yılında İngiltere'de yayınlanan “Times Higher Education (THE) dünyanın en iyi üniversiteler ve en iyi genç üniversiteler” sıralamasında yer alan Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), bu unvana sahip tek Kıbrıs üniversitesidir. Uluslararası eğitim anlayışını benimseyen DAÜ; Üniversiteler Birliği, Avrupa Üniversiteler Birliği, Akdeniz Üniversiteler Topluluğu ve İslam Ülkeleri Üniversiteleri Federasyonu’nun tam üyesidir. ASIIN, ABET, NAAB, FIBAA, AQAS, EPDAD, COHEHRE ve FIP gibi uluslararası bilimsel kurumlardan alınmış saygın birçok akreditasyonları vardır. 

Öğrenci nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ı uluslararası öğrencilerden oluşan Doğu Akdeniz Üniversitesi, uluslararası bir eğitim anlayışına sahiptir. Üniversite ayrıca öğrenci değişim programları, uluslararası akreditasyonları, uluslararası öğretim ortamı ve dünyanın her yerinde geçerli diplomasıyla öğrencilerini yetiştirmektedir.

Detaylı bilgi için tıklayınız