• Hürriyet Twitter
R

Kahve sektörüne girmeden

önce bilmeniz gereken 4 şey!

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Kahve, özellikle dinamik şehir yaşamının bir parçası hâline geldi. Günümüzde sayıları giderek artan kahvecilerden, güçlü franchise’lara kadar sektörde birçok oyuncu bulunuyor. Peki 40 yıllık hatrı, kalıcı bir gelir ve kâr alanına dönüştüren nedenlerde neler var? Kahve sektöründe yer edinmek isteyenler için hazırladığımız içeriğe şimdi başlayalım.

Yetenek mi eğitim mi?


Kahve sektörüne girmeden önce belirli bir eğitim almak gerekiyor. Americano, Filtre Kahve, Cappucino gibi kahve türlerini ve farklı çekirdeklerin kavurma derecelerini öğrenmek yaptığınız iş için öncelikli kural. Bir işi tanıdıktan sonra sevmeniz, uzun vadeli başarı için de ön koşulu oluşturuyor.

Hangi dalgadayız?

Kahve sektörü şu anda tüm dünyada üçüncü dalga içerisinde bulunuyor. Yani işi özetlersek; şu an kahvenin ticaretinden, büyük oyunculara uzanan işin yolculuğunda artık butik kahve dükkanları durağındayız. Üçüncü dalganın en taze kuralı ise tüketicilere yeni bir şey sunabilmekten geliyor. Farklı kahve aromaları, en taze çekirdekler ve güçlü bir konseptle tüketici ve kahve dükkanı arasında güçlü bir duygusal bağ kurabilmek öne çıkıyor.

Neden kârlı bir alan hâline geldi?

Bu soruya elbette, şehir hayatının ve tarzının kahveyi öne çıkarması ve kahve üretiminde genişleyen bir dünya yanıtı verebiliriz. Yaş grubu fark etmeksizin kahve tüketimi artan tüm kitleler, çeşitli kahvelerin de üretimine zemin hazırlıyor. Yüksek kâr marjı sunan kahve sektörü bugün alanındaki büyük-küçük oyuncularıyla herkesin sektörü büyütmeye çalıştığı bir alanda bulunuyor.

İş planı nasıl oluşturulmalı?

Kahve sektörünün öncelikle bir iş modeli olduğunu unutmamakta fayda var. Yani bu sektör öncelikle bir iş planı olan girişimcilere daha çok hitap ediyor diyebiliriz. Pazarlama adımlarını, kahve eğitimi ve barista sürecini düzenleyecek kendi işinin patronu olmak isteyen genç kişiler bu noktada daha da öne çıkıyor. Özellikle bu noktada franchise gibi bayilik sunan büyük firmalardan iş planınıza yönelik destek alabilmek mümkün.

Franchise ne gibi yararlar sağlıyor?

Kahve sektörünün beklenmeyen yükselişi, iş ve kariyer olanaklarının da bu alana geçmesini sağlıyor. Kahve dükkanları ve bayilik hizmetleriyle birlikte birçok kişi iş yaşamını bu sektörde geliştirmeye çalışıyor. Girişimcilik ruhuyla paralel büyüyen sektör; her daim genç ve kendi işinin patronu olmak isteyen, iletişimi kuvvetli insanlara ihtiyaç duyuyor.