• Hürriyet Twitter
R

Dijital dönüşüm üniversiteleri nasıl etkiliyor? İşte, geleceğin üniversitelerinde olmazsa olmaz özellikler…

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Pandemiyle birlikte dünya büyük bir değişim süreci geçiriyor. Ekonomiden sosyal hayata, eğitimden sağlığa bildiğimiz tüm sistemlerin değiştiğini, dönüştüğünü görüyoruz. Daha önce yapılamaz denen şeylerin artık mümkün olduğunu deneyimleyerek fark ediyoruz. Evet mümkün! Hastaneye gitmeden doktor muayenesi, okula gitmeden eğitim, ofise gitmeden çalışmak mümkün. Bunu mümkün kılan bir mecburiyet değil sadece, bunu mümkün kılan gerekli araçlara sahip olmamız. Bu aracın adı dijitalleşme. Peki, dijitalleşme üniversiteleri nasıl etkiliyor? İşte detaylar…

Dijital üniversite, küresel olmanın ön şartıdır

Dijitalleşme sayesinde edinmek istediğimiz birçok bilgiye bir tık mesafede duruyoruz. Bu sayede dünyanın öbür ucundaki yeni bir teknolojik gelişmeye de anında hakim olabiliyoruz. Küreselleşmenin hız kazandığı bu süreçte, öğrenci değişim programlarının yanı sıra çevirimiçi eğitim ve webinarların da çok daha fazla yaygınlaşacağını söylemek mümkün.   

Farklı disiplinler öncü projelerde buluşuyor

Dijital dönüşümün hız kazandığı günümüzde, üniversitelerin en temel amacı öncelikle bu dönüşüme öncü olmak ve dijital devrimde aktif rol alacak bireyler yetiştirmek olmalıdır. Bu düşünceyle farklı disiplinlerin bir arada çalışıp proje üretebileceği konvansiyonel sistemlerin geliştirilmesi önem kazanıyor. Geleceğin üniversiteleri, farklı bölüm öğrencilerinin yapay zeka labovatuvarlarında bir araya gelmelerine fırsat tanıyarak öncü projeler üretmelerine olanak sağlıyor.

Fakülte ve bölümler dijitalleşiyor

Yakın zamana kadar bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz ve hayal olduğunu düşündüğümüz teknolojik gelişmeler, dijital dönüşümle birlikte giderek gerçeğe dönüşüyor. İlerleyen süreçte sıradan işleri makineler yaparken, insanların onları kurgulayan, geliştiren, üreten süreçlerde yer alması bekleniyor. Hatta hekimlik, avukatlık gibi mesleklerin bile yapay zekayı iyi kullananların elinde yükseleceği öngörülüyor.

Yeni meslekler ve uzmanlık alanları oluşuyor

Birkaç yıl öncesine kadar bir robotun kargomuzu getirmesine, restoranlarda siparişin bir robot tarafından alınmasına, hatta basit bir hamburgeri robot bir şefin hazırlamasına çok sıcak bakmıyorduk. Oysa günümüzde, özellikle de pandemi sonrası yeni dünyada, dijital dönüşümle birlikte hayatımıza giren robotlar, cobotlar ve makineler gibi verileri toplayıp işleyen yapılara çok daha sıcak bakıyoruz. Bu sayede yeni mesleklerin doğuşuna şahit oluyoruz. Veri madenciliği, veri temizliği, veri mühendisliği gibi veri ile ilgili tüm alanların çok yakın zamanda parladığını göreceğiz. Çünkü günümüzün en değerli kaynağı veri olmuş durumda. Dijital dönüşümün merkezinde, geleceğin mesleklerinin içinde olmak için bugünü iyi okumak ve hemen bugün değişimin merkezinde yer almak gerekiyor. Kaybedecek vakit yok!

İstinye Üniversitesi, “%50 ÖSYM Kontenjan İndirimi” ile başarılı öğrencilerini destekliyor.

Dijital dönüşüm merkezinde geleceğin içerisinde yer almak isteyen tüm gençleri, İstinye Üniversitesi’ni yakından tanımaları için akademisyen ve tercih uzmanlarımızla birebir online görüşmeye davet ediyoruz.

Detaylı bilgi için tıklayınız