• Hürriyet Twitter

Bu önerilere dikkat edenler için sağlıklı saçlar hayal değil!

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Rapunzel veya Sindirella'nın yer aldığı filmleri izlerken gözlerimizi saç stillerinden ayırmak pek mümkün olmuyor. Gerçekten de büyüleyici görünüyorlar değil mi? “Böyle güzel saçlar sadece masallarda ya da filmlerde olur zaten” diyorsanız eğer yanılıyorsunuz. Doğru bakım ve alışkanlıklarla prensesler gibi uzun ve parlak saçlara sahip olmak pekala mümkün. Nasıl mı? İşte detaylar…

Saçınızı koruyun
Saçınızı daima güneşten, rüzgardan ve yağmurdan koruyun. Aşırı güneş, ısı, kirlilik gibi etkenlere maruz kalma halihazırda var olan saç sorunlarının yanı sıra saç derisi enfeksiyonlarına, saçların ve saç derisinin kurumasına neden olabilir.

Saçınız ıslakken dikkatli olun
Islak saçlar çok kırılgandır. Bu yüzden; saçlarınızı şampuan ile yıkarken çok sert hareketlerde bulunmamaya özen gösterin. Ayrıca duştan hemen sonra taramaktan kaçının. Bu saçınızın daha kolay kopmasına sebep olur. Saçlarınızı kuruturken, sadece kurutun. Asla ellerinizle karıştırmayın. Saçınızı daha hızlı kurutuyor olabilirsiniz, ancak kırılan ve düşen saç miktarı da ikiye katlanır.

Saçlarınızı fırçalarken özenli olun!
Fırçalamak saçınızın parlaklığını artırmanın kesin bir yoludur, evet. Saçınızın sahip olduğu doğal yağları saçınız boyunca yaymanızı sağlar. Fakat gereğinden fazla fırçalamak kırılmaya neden olur. Hacimli saçlar için saçlarınızı tersten tarıyorsanız eğer bu alışkanlıktan kaçının. Çünkü saçınızı tersten taramak; saçınızın yapısını bozar.

Saçınızı aşırı ısıya maruz bırakmayın!
Saçınızın üzerinde ısı kullanmaktan kaçının. Çünkü ısı; saçtaki nemi emer ve saçınızı daha kuru bir hale getirir. Bu nedenle çok sıcak su ile saçlarınızı yıkamamaya ve maşa, düzleştirici gibi saç şekillendiricilerini yalnızca gerektiği zamanlarda kullanmaya özen gösterin. Bu tip işlemlerden önce saç koruyucu krem uygulamayı unutmayın!

Düzenli olarak saç kremi ve saç maskesi kullanın
Saçınız kolayca elektrikleniyor ve kabarıyorsa sebebi krem kullanmamanız olabilir. Her yıkamadan sonra nemlendirici saç kremi kullanmaya özen gösterin ve kremi saç derisine asla uygulamayın. Çünkü; saç kremleri, nemi saç uçlarına hapsetmek için formüle edilmiştir, saç derisine uygulamak yağlanmaya sebep olur. Öte yandan; düzenli olarak saç maskesi kullanmayı da alışkanlık haline getirin. Saç maskesi seçerken saç tipinize dikkate alın.

Saçlarınızı sıkı toplamaktan ya da örmekten kaçının!
Geceleri uyurken saçlarınızı örüyorsanız, çok sıkı olmamasına dikkat edin. Çok sıkı örgüler saç kopmalarına ve dökülmeye neden olur. Öte yandan; gündelik hayatta da süper sıkı saç tokaları yerine, kumaş kaplı saç lastiği/bandı tercih edin. Sıkı saç bağları saçınızı gergin şekilde geri çeker ve bu da sürtünmeyi artırır. Sonuç ise; kırılan saçlar...

Saten yastık kılıfı kullanın
Pamuk ve diğer malzemelerin dokusu oldukça pürüzlüdür. Bundan dolayı saçlarınızda daha fazla sürtünmeye neden olurlar. Saten yastık örtüleri ise sürtünmeden dolayı oluşan saç kırılmalarını büyük ölçüde azaltır.

Sağlıklı beslenin
Sağlıklı bir vücut saçınıza da yansır. Ne kadar sağlıklı olursanız saçınız da o kadar iyi görünür. Eğer gerçekten iyi ve sağlıklı saçlara sahip olmak istiyorsanız doğru beslenmeniz şarttır. Vitamin, demir ve protein gibi bazı besinler saç büyümeniz ve sağlığınız için çok önemlidir.