• Hürriyet Twitter
R

Asırlara şahitlik eden görkemli miras: Anıt ağaçlar

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

İstanbul’un fethinde oradaydı… Cumhuriyet ilan edildiğinde de… Aşık Veysel’in ezgilerini ilk duyanlardan, Mevlana’nın hoşgörüsüne ilk şahit olanlardandı. Şimdilerde ise adeta bir sanat eseri gibi topraktan göğe uzanan o ağaçlar; yıllara meydan okumalarının yanı sıra, doğanın en değerli varlıklarından olmalarıyla da büyük önem taşıyor. “Anıt ağaç” olarak nitelendirilen ve gelecek nesillere aktarılan bu ağaçları gelin yakından tanıyalım… 

“Anıt ağaç” diyebilmek için…

Söz konusu ağacın, her şeyden önce toplumun belleğinde yer eden önemli olaylara tanık olması ve bu mirası gelecek nesillere aktarabilecek uzunlukta doğal bir yaşama sahip olması gerekir. Aynı türden diğer ağaçlara göre yaş, boy ve çap olarak alışılmışın dışında ölçülere sahip olan anıt ağaçlar; ilginç dal ve gövde formları nedeniyle izleyenlerin belleğinde farklı simgeler çağrıştırmalarıyla dikkat çekerler. Genellikle mistik bakımdan önemi olan kutsal mekânlarda yer alan bu ağaçların; kültürel ve folklorik değerleri yansıtması çok önemlidir.

Anıt zeytin ağaçları ülkemizin gözbebeği

Yüzlerce yıl geçmesine rağmen hâlâ dimdik ayakta duran ve meyve vermeye devam eden zeytin ağaçları, ülkemizdeki en yaygın anıt ağaçları olarak dikkat çekiyor. Özellikle Balıkesir ve çevresinin kentsel dokusunu yansıtan bu ağaçlar, yüzlerce yıl öncesine ışık tutmasıyla bölgenin ve ülkemizin gözbebekleri olarak görülüyor.

Zeytin ağaçları tescilleniyor

Geçmiş ile gelecek arasında önemli bir köprü olan zeytin ağaçları; 140 yıllık tecrübeye sahip Komili tarafından başlatılan bir proje ile tescil altına alınıyor. Ülkemizin zeytin ağacı cenneti Ayvalık’ta başlayan ve ülke geneline yayılması hedeflenen projede, anıtsal nitelik taşıyan ve korunmaya değer zeytin ağaçlarının gelecek nesillere aktarılması için farkındalık çalışmaları yürütülüyor.

140 YILDIR GÖZÜMÜZ GİBİ BAKIYORUZ!

Komili olarak bugünümüzü ve geleceğimizi zeytin ağaçlarına borçluyuz. İşte bu yüzden, tam 140 yıldır kadim zeytin ağaçlarının önünde saygıyla eğiliyoruz. İnanıyoruz ki ona gözümüz gibi bakmak bizim bugünkü ve gelecekteki kuşaklara karşı en büyük sorumluluğumuz…

Bu bilinçle, geçmiş ile günümüz arasında bir köprü niteliği taşıyan anıt zeytin ağaçlarına sahip çıkmak ve toplumda bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla “Gözümüz Gibi Bakıyoruz” adını verdiğimiz projeyi hayata geçirdik.

Hedefimiz, zeytin ve zeytinyağı konusunda marka olmuş Ayvalık’ta anıtsal nitelik taşıyan ve korunmaya değer zeytin ağaçlarını kayıt altına alarak hem doğal hem de kültürel kaynak değerleri olarak kabul edilebilecek zeytin ağaçları konusunda yörede ve ülke çapında farkındalık oluşturmak. Aynı zamanda bu değerlerin gelecek nesillere aktarılmasına destek olmak. Ayvalık’ta edindiğimiz tecrübeler ışığında diğer bölgelerde de benzer çalışmaları hayata geçirmek ise en büyük arzumuz.

Zeytin ağacına saygıyla…

Detaylı bilgi için tıklayınız