• Hürriyet Twitter
R

Anne salçasını aratmayacak
bir salçanın 4 özelliği...

KAYDIR6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723Created with sketchtool.

Tarladan, manavdan ya da pazardan özenle seçilmiş domateslerin kaynatılıp kavanozlarda saklanmasıyla hazırlanan ev salçaları, çocukluk yıllarımızın unutulmaz hatıraları arasında yer alıyor. Anadolu’da hâlâ birçok evde devam eden bu gelenekle büyüyen nesiller, annelerinin ev yapımı salçayla hazırladığı yemeklerdeki lezzeti arıyorlar. Peki, o lezzeti ve doğallığı yakalayacak bir salçanın olmazsa olmaz özellikleri neler? İşte detaylar…

Yemeklere iştah açıcı bir görünüm veren rengi

Yemeklere asıl rengini veren salça olmadı mı en başta gözleri doyurmak biraz zorlaşabiliyor. Çünkü salça ile hazırlanan her yemek, en başta görüntüsüyle beğeni topluyor. Kimi salçalar ne kadar çok eklenirse eklensin yemeklere bir türlü istenilen rengi vermeyebiliyor. Bu noktada seçilen salçanın organik olup olmadığına bakmak gerekiyor. Dalından taze koparılmış domateslerle hazırlanan salçalar canlı kırmızı görünümleriyle hemen kendilerini belli ediyor. Eğer bir salça soluk kırmızı renkteyse bu durum o salçanın organik malzemelerle üretilmediğini gösteriyor.

Dalından yeni koparılmış domateslerin mis kokusu

Organik şartlara uygun yetiştirilmiş domateslerin kokusunu sevmeyen yok gibidir. Mis kokulu domateslerle hazırlanan salça ile yapılan yemekler de ağırlıklı olarak bu kokunun aromasını içerir ve böylece yemekler mis kokusuyla da iştahları açar. İstenilen bu mis kokuyu elde edebilmek için seçilen salçada kullanılan domateslerin nerede ve hangi şartlarda yetiştirildiğini bilmek gerekir.  

Anne eli değmiş hissi veren kıvamı

Yemeğe istenilen kıvamı verebilmesi için öncelikle salçanın kendi kıvamının yerinde olması beklenir. Çok sulu ya da çok koyu kıvamda salçalar, diğer malzemelerle istenilen etkileşimi gösteremeyeceği için yemeklerden beklenen lezzeti yakalamak zorlaşabilir. Bu nedenle seçilen salçanın ne çok sulu ne de çok koyu olmamasına özen göstermek gerekir.

Ve tabii ki eşsiz lezzeti

Annelerimizin hazırladığı salçaların tadı hep bir başka olur. Çünkü her aşamasında bir emek vardır. Domateslerin ekiminden toplanmasına, kaynatılıp kavanozlara doldurulup bekletilmesine kadar her aşama emek ve sabrın ürünüdür. Bu yüzden de ayrı bir lezzet içerir. Maksimum lezzet için seçilen salçanın da bu üretim aşamalarının her birini özenle ve titizlikle yaptığından emin olmak gerekir.

Domates mutfakların vazgeçilmezi, hemen hemen her yemeğin baş tacı. Tat olarak bizim de 54 yıldır bitmeyen tutkumuz... Yemeklerin lezzetinden ve doğallığından ödün vermeyin diye yılların tecrübesini Tat kavanozlarına doldurduk. Afiyet Olsun!

Detaylı bilgi için tıklayınız