Kazı Başkanı Polat, "Antandros Efes Antik Kenti gibi marka olabilir"

Güncelleme Tarihi:

Kazı Başkanı Polat,  Antandros Efes Antik Kenti gibi marka olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2017 18:51

Kazı Başkanı Polat, "Antandros Efes Antik Kenti gibi marka olabilir"

Haberin Devamı

BALIKESİR'in Edremit ilçesi'ndeki Antandros Antik Kenti kazılarına başkanlık yapan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Gürcan Polat, Antandros'un da  Efes Antik Kenti gibi bir marka olabileceğini belirtip, bunun için projeleri olduğunu söyledi.

 Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Edremit İlçesi Altınoluk Mahallesi'ne 4 kilometre mesafedeki, 17 yıldır kazı çalışmalarının sürdüğü Antandros Antik Kenti'ni ziyaret edip, Kazı Başkanı  Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Gürcan Polat'tan bilgi aldı. İ.Ö. 7. ve 2. yüzyıl arasında kullanılan Antandros Nekropolü, İ.Ö. 4. yüzyılda yapıldığı saptanan sur yapısı, yamaç ev olarak adlandırılan ve İ.S. 1. yüzyılda yapıldığı düşünülen taban mozaikleri ve freskolar ile kazıların dünü ve bugünü hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Gürcan Polat, "Bölgenin turizm açısından kalkınmasına katkı sağlayacak bir antik kente sahibiz. Antandros Antik Kenti de, Efes Antik Kenti gibi bir marka olabilir. Bunun için projelerimiz var. Balıkesir'de uzun yıllardan beri devam ettirdiğimiz arkeolojik kazılar, tarihi, en doğru şekilde yorumlayıp, gelecek çalışmalara ışık tutması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmalar bizi geçmişimize bağlamakta ve burada yaşayan uygarlıklar hakkında bilgi vermektedir" dedi.

"KÜLTÜREL DEĞERLERİN ARTMASINA KATKI SAĞLAYACAK"

Kazı alanını ve kazıevini gezip, kalıntıları ve mozaikleri inceleyen Vali Yazıcı, Antandros'ta yapılan çalışmaların yakın gelecekte Balıkesir'in bu yönde tanınmasına ve kültürel değerinin artmasına büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Vali Yazıcı, "Balıkesir; pek çok medeniyete evsahipliği yapmış tarihi bir şehirdir. Burada tarihin ortaya çıkarılması için yapılan çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ederim. 17 yıldır sabırla, milim milim tarih arayan arkeologları kutluyorum. Balıkesir'de bilinmeyen kültürel değerleri gün yüzüne çıkarmak, turizme açmak ve Balıkesir'e prestij kazandırmak adına nerede bir çalışma yürütülse biz o çalışmanın kalbinde en büyük destekçi olmaya devam edeceğiz. Devam eden kazı çalışmalarında görüldüğü gibi Balıkesir hem insanlık tarihine ışık tutan, tarihsel süreçte önemli bir ticaret merkezi veya hep ilklerin yaşandığı bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Balıkesir'deki antik kentlerimiz gibi değişik değerlerimiz tanıtıldığında gerçek turizm potansiyelinin harekete geçirileceğine inanıyoruz. Balıkesir tabiki sadece bu kültür varlıklarına evsahipliği yapmakla kalmayıp, milli parkları ve adalarıyla da doğal güzelliğe sahip. Balıkesir'e gelen misafirlerimiz, bir tarafta denize girebilir, Kazdağları'nı ziyaret edebilir, adalarımızı gezebilir" diye konuştu.

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Altınoluk Tarihi Antandros Şehrini Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği ziyareti esnasında, Dernek Başkanı Başkanı Gülçin Cömert'e bir örneği Balıkesir Valiliği'nde bulunan kazı çalışmalarında çıkarılan eserlerin fotoğraflarının bulunduğu tablo armağan etti. Cömert, Vali Yazıcı'ya ziyareti, dernek ve kazı çalışmalarına verdiği destek için teşekkür etti. Vali Yazıcı'ya ziyareti sırasında Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı ile Edremit Belediye Başkan Vekili Mehmet Ertaş da eşlik etti.

Hilmi DUYAR / BALIKESİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!