Karaburun Yarımadası'nda balık çiftliği istemediler

Güncelleme Tarihi:

Karaburun Yarımadasında balık çiftliği istemediler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2017 16:27

Karaburun Yarımadası'nda balık çiftliği istemediler

Haberin Devamı

İZMİR'in Karaburun Yarımadası'nda kurulmak istenen su ürünleri yetiştiriciliği projesi ile ilgili ÇED sürecinin durdurulmasını ve projenin iptalini isteyen Karaburun Yerel Fok Komitesi, Karaburun Yarımadası'nın su ürünleri yetiştiriciliği potansiyel alanları kapsamından çıkarılmasını talep etti.

İzmir Valiliği Çevre İl Müdürlüğü'nün ve Karaburun Kaymakamlığı'nın 2000 yılında olurlarıyla oluşturulan Karaburun Yerel Fok Komitesi, Karaburun'da başlatılan balık çiftliği projesiyle ilgili ÇED sürecinin durdurulmasını talep etti. Balık çiftliklerinin Akdeniz foklarına büyük bir tehdit oluşturduğunu öne süren komite, nesli tükenme tehlikesi altında olan bu canlının gözlem ve belgeleme çalışmalarını sürdürüyor.

Karaburun Yerel Fok Komitesi'nden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Karaburun Yarımadası'nın Özel Çevre Koruma Alanı olarak ilan edilmesi için teklif raporu Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere hazırlandı. Agromey firmasının balık çiftliği projesinde de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca verilen uygunluk yazıları yer almaktadır. Bakanlık diğer taraftan Su Ürünleri Yetiştiriciliği için Potansiyel Alanlar Protokolü çerçevesinde yarımadanın balık çiftlikleri ile çevrelenmesine uygunluk veriyor. Bu oldukça çelişkili bir durumdur. Akdeniz Foku'nun Karaburun ilçesi kıyılarında en sık gözlemlendiği alanlar, Karaburun-Kaynarpınar- Mordoğan kıyıları olup Agromey Projesi kapsamında balık çiftliğinin kurulması planlanan alanlarla çakışmaktadır. Bu alanlarda Akdeniz foklarının üreme ve yaşam alanları bulunmaktadır. Geçmişte, Karaburun Yarımadası'nda balık çiftlikleri kaynaklı Akdeniz foku ölümleri yaşanmıştır. Benzer sorunların yaşanmaması açısından bu bölgede balık çiftliği kurulmamalıdır."

Balık çiftliklerinden deniz dibine çöken yem artıkları, suya karışan kimyasallardan kaynaklı aşırı kirlilik ve oksijensiz kalan ortamla, koruma altında olan deniz çayırları ve içinde barınan türlere zarar verildiğini, bazı türler ve habitatların yok olma riskiyle karşı karşıya kaldığı vurgulanan açıklamada, "Agromey Projesi kapsamında oluşacak kirlilik, deniz çayırlarını (posidoniaoceanica) ve balık varlığını olumsuz etkileyecektir. Proje kapsamında kurulması düşünülen alanda balık kafesleri, kıyı balıkçılarına ağ atacak yer bırakmayacak, bölgedeki kıyı ve çökertme dalyan balıkçılığını baltalayacaktır. Karaburun Mordoğan arasındaki bu alan aynı zamanda dalış kulüplerinin su altı sporları eğitimlerini verdikleri su altı zenginliğine sahip alanlardır. Yine bu bölgede pek çok mavi bayrak statüsünde koylar, plajlar, doğal kıyı alanları, turizm tesisleri ve yerleşim alanları mevcuttur. Bölge önemli bir turizm alanıdır. Balık çiftliği gibi kirletici ve habitatı bozucu faaliyetler yerel ekonomiye zarar verecektir" denildi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!