Tasarrufu da en iyi biz yaparız!

Güncelleme Tarihi:

Tasarrufu da en iyi biz yaparız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2016 11:15

Nasıl ki, “Abi biz öğrenciyiz!” diyerek pazarlık yapmayı en iyi siz biliyorsanız, tasarruf yaparak para biriktirmeyi de siz bileceksiniz dedik ve 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü hatrına sizin için birkaç püf noktası hazırladık…

Haberin Devamı

KENDİNİZE BİR HEDEF KOYUN

Evet, sınava çalışırken binlerce kez duyduğunuz bu cümle yine karşınıza çıktı. Fakat aynı, üniversiteyi kazanmak gibi para biriktirmek de hedef koymadan başarılması imkânsız bir şey. Çok istediğiniz bir eşyayı almak, direkt bir miktara ulaşmayı hedeflemek gibi şeyler sizi o parayı harcamaktan alıkoyacaktır. Böylece yapacağınız tutumlu davranışlara istikrarınızı da ekleyerek sonuçların başarılı olmasını sağlayacaksınız.

PARANIZI YANINIZDA TAŞIMAYIN

İstediğiniz bir şeyi görüp almamak, canınızın çektiği şeyleri yiyememek paranız varken imkansız bir durumdur. Almak için o kadar istediğiniz ve yemek için can attığınız şeyler dile gelecek, sizi ikna etmek için her yolu deneyeceklerdir. Böylece bütün paranız, ilk gününde bozduğunuz diyet gibi bozulmaya mahkum kalacak, tasarruf planlarınız bir ay daha ertelenecektir.

Haberin Devamı

O yüzden bütün paranızı yanınıza almak yerine bir kısmını evinizin, odanızın bir köşesine saklayın ve onu orada unutun. Bu çok büyük bir miktar olmasa da olur, her ay kenara atacağınız paralar böyle böyle istediğiniz miktara gelecektir.

Tasarrufu da en iyi biz yaparız

KUMBARA EDİNİN

Bozuk paralarınızı her gün eve geldiğinizde kumbaranıza atın. Sadece bozuk para biriktirerek hem para biriktirmeniz kolaylaşacaktır hem de nasıl para biriktireceğim diye strese girmenize gerek kalmayacaktır. “Bozuk paralarla ne kadar para biriktirebilirim ki?” diye düşünüyorsanız inanın her gün düzenli yaptığınızda birkaç ay sonra biriken miktara siz de inanamayacaksınız. Hatta “ben dayanamam içinden alırım” diyorsanız açılmayan kumbaraları almak sizin için daha da avantajlı olacaktır.

Tek yapmanız gereken her gün yatmadan önce ceplerinizi boşaltmak ve az, çok demeden bütün bozuk paralarınızı kumbaraya atmak.

DIŞARIDA YEMEK YEMEYİN

Eğer kendi eviniz varsa ya da ailenizin yanında yaşıyorsanız dışarıya çıkmadan önce karnınızı doyurarak, kendi sandviçlerinizi evde hazırlayıp yanınıza alarak büyük bir tasarruf yapmış olacaksınız. Özellikle çok gezen biriyseniz her gittiğiniz yerde bir şeyler yemek yerine sadece içtiklerinize para harcamış olacaksınız. Karnınız tok olacağından acıktığınızda gözünüzün parayı görmeme durumunu da böylelikle rafa kaldırmış olursunuz.

Haberin Devamı

Ayrıca bu tasarruf yöntemi ile sağlıklı beslenmeye de büyük bir adım atmış olacaksınız. Sonuçta ev yemeği yiyerek ya da kendinize sağlıklı sandviçler hazırlayarak dışarıda fast food tüketmekten de kurtulmuş olacaksınız.

KREDİ KARTI KULLANMAYIN

Kredi kartı kullandıkça sanki o para cebinizden çıkmıyormuş hissi gelir ya hani… Bu his ile ne kadar harcama yaptığınızın farkında olmanız da biraz zorlaşacaktır. Bu yüzden kredi kartı kullanmak yerine işlerinizi peşin para ile gördüğünüzde para harcamak içinizden gelmeyecektir.

“Şimdi al, sonra öde” düşüncesi yerine “alırken ödüyorum” düşüncesini benimsedikçe paranız size daha tatlı gelecek ve harcamalarınızı yapmadan önce bir kez daha düşüneceksiniz.

Haberin Devamı

EVDE VAKİT GEÇİRİN

Arkadaşlarla kahve mi içeceksiniz? Evde yapacağınız kahveler ve yanına yapacağın güzel bir kek ile o gün dışarıda harcayacağın parayı cebinde tutmuş olacaksınız. Ya da sinemaya gitme gibi bir plan yaptıysanız evde yapacağınız film gecesi ile hiçbir masraf yapmadan aynı ortamı oluşturup, aynı derecede eğlenebilirsiniz.

Her gün dışarı çıkmak yerine biraz evde oturmak inan yapacağın tasarrufa çok büyük fayda sağlayacaktır.

KREDİ ALIYORSANIZ GEÇ ÇEKİN

Eğer siz de öğrencilik yıllarınız boyunca geri ödemeli kredi alanlardansanız her ay yatar yatmaz çekmek yerine ay sonunu bekleyin. Böylelikle hem bütün ay kendi imkanlarınızla geçinmiş olacaksınız hem de ay sonunda bankada paranız sizi bekliyor olacak. Bu şekilde bir ay harcayarak bir ay da biriktirerek büyük bir birikim elde edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Tam paranız bittiğinde yeniden yatan kredi ile diğer ayın kredisi banka hesabınızda birleştiğinde biriktirmek istediğiniz miktarı alıp kenara koyabilir, hayatına diğer ayın parası ile devam edebilirsiniz.

PART-TİME İŞLER BULUN

Öğrencilik yıllarında kariyeriniz ile ilgili yapacağınız işler daha sonrasında hem özgeçmişinizde büyük bir avantaj olacak hem de para biriktirmek istediğiniz bu zorlu dönemde işinizi kolaylaştıracaktır. Eğer derslerinizi aksatmayacağına güveniyorsanız bu tasarruf yöntemi tam size göre olacak. Arkadaşlarınızla geçireceğiniz vakitleri bir işte çalışarak, izin günlerinizi de arkadaşlarınıza ya da kendinize ayırarak hayatınızı şimdiden programlamak oldukça işinize yarayacaktır.

Haberin Devamı

HARCAMADAN ÖNCE DÜŞÜNÜN

Bir harcama yapmadan önce düşünmenizde her zaman fayda var. Alacağınız şey gerçekten ihtiyacınız mı? Cevap verirken tereddüt ediyorsanız, size biz söyleyelim “hayır, gerçekten ihtiyaç duymuyorsunuz”. Durum böyle olduğunda harcama yapmanıza gerek olmadığını ve o elinizdeki eşyayı, giysiyi yavaşça yerine bırakmanız gerektiğini içinizde şımarığa hemen söyleyin ve olduğunuz yerden anında uzaklaşın.

Mesela bir kitap almak yerine kütüphanelere gidebilir, kıyafet alırken takas sitelerinden kullanmadığınız kıyafetler ile takas yapabilir ya da kullanmadığınız bir eşyayı satabilirsiniz.

Bütün bu püf noktaları değerlendirerek, kendi birikim planınızı oluşturarak istediğiniz parayı biriktirebilir ve hedefinize kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Alışma sürecinde ya da ilk başlarda “yapamam” düşüncesine kapılmak yerine ailenize ya da arkadaşlarınıza gösterdiğiniz inatçılığın çeyreğini bu konuda göstererek her şeyi başarabilirsiniz.

Bu süreçte tabii ki “Abi, biz öğrenciyiz!” diyerek yaptığınız pazarlıkları daha da çoğaltabilir hatta geliştirebilirsiniz.

Şimdiden, kolay gelsin…

 

BAKMADAN GEÇME!